Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
09 Şubat 2012 Perşembe 12:57

 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Dünya Haberleri

BM: Temiz su temel insan hakkıdır

Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
hurriyet.com.tr/DIŞ HABERLER 29 Temmuz 2010
BM: Temiz su temel insan hakkıdır
BM, dünya çapında yüz milyonlarca kişinin zorlukla elde ettiği ya da hiç ulaşamadığı temiz içme suyunun "temel insan hakkı" olduğunu ilan etti. ABD, İngiltere ve Türkiye de dahil 41 ülke oylamada çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler'in "temiz suya ulaşımın ve sağlığın korunmasının temel insan hakkı olduğu"na ilişkin bağlayıcılığı bulunmayan kararı, 122 ülkenin desteğiyle dün gece yapılan oylamada kabul edildi.

Oylamada hiçbir ülke karşı oy kullanmazken; aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Botswana'nın bulunduğu 41 ülke ise çekimser kaldı.

TÜRKİYE DE ÇEKİMSER ÜLKELER ARASINDA

Türkiye, BM İnsan Hakları Konseyi'nin daha önce bu alanda uzmanlardan oluşan bağımsız bir komisyon kurarak bir tasarı hazırladığını ve bu tasarının şu anda BM Güvenlik Konseyi'nin önünde olduğunu gerekçe göstererek oylamada çekimser kaldı. 

Çekimser kalan ülkeler, kararın Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'nde suya ilişkin haklarla ilgili bir uzlaşmaya varma çabalarına zarar vereceğini ileri sürdü.

1 MİLYAR İNSAN İÇME SUYUNA ULAŞAMIYOR

Karar metninde 884 milyon kişinin güvenli içme suyuna ulaşma, 2.6 milyarı aşkın kişinin de temel sağlık korumasından yoksun olduğu belirtildi.

"Yaşam hakkının tam olarak kullanılabilmesi için bir insan hakkı olarak güvenli ve temiz içme suyu ile sağlığın korunması hayati önemdedir" denilen kararda, uluslararası topluma hitaben şöyle denildi: "Herkes için güvenli, temiz, erişilebilir, ulaşılabilir su ve sağlık koruması için çabalar artırılmalı."

1.5 MİLYON ÇOCUK SUYA HASRET ÖLÜYOR

BM verilerine göre, her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 1.5 milyon çocuk, su ve sağlık koşulları bağlantılı hastalıklardan ölüyor.

İŞTE ÇEKİMSER KALAN ÜLKELER:

ABD, İngiltere, Türkiye, Ermenistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Avustralya, Avusturya, Bosna ve Hersek, Botsvana, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Etopya, Yunanistan, Guyana, İzlanda, İrlanda İsrail, Japonya, Kazakistan, Kenya, Litvanya, Letonya, Lesoto, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Yeni Zelanda, Polanya, Güney Kore, Moldova, Romanya, Slovakya, İsveç, Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Tanzanya, Zambiya.



  Yorum Sayısı 3 / 20     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
rami asker 29/07/2010 - 15:49
ret veya çekimser oy kullanan devletlerin hepsi kötü niyetli ülkeler olduklarını göstermiş oldular....iyi niyetli bir ülke böyle bir şeye asla karşı çıkmaz....
Çok İyi %21 İyi %17 Normal %18 Kötü %21 Beğenmedim %20
vedat tatlıdil 29/07/2010 - 15:29
BENCE İNSAN HAKLARI GÖRÜNTÜSÜ ALTINDA BAZI ÜLKELERİN, KOMŞU ÜLKELERİN SULARINA GÖZ KOYMASI PLANI YATIYOR.MESELA İSRAİL GOLAN TEPELERİNİN SUYUNU ZİMMETİNE GEÇİTMİŞ HAKSIZ OLARAK KULLANIYOR.AYRICA FIRAT ,DİCLE VE MANAVGAT SULARINDA GÖZLERİ VAR..ÇEKİMSER KALMAMIZ İYİ OLMUŞ.SU UYUR SİNSİ DÜŞMAN UYUMAZ..
Çok İyi %27 İyi %18 Normal %17 Kötü %20 Beğenmedim %17
ayşe bahar tüylü 29/07/2010 - 15:27
şu ülkelerden başka geirye ne kaldıki hemen hemen bütün dünya çekimser kalmış.temiz su insan hakkıdır tamam güzelde ülkemiz içme sularına el koysalar dünya insanlarının hakkıdır diye nasıl olur . bence imzalamamış olmaları daha iyi.sonuçta bizde zaman zaman su sıkıntısı çekiyoruz gelecek belli değil
Çok İyi %22 İyi %19 Normal %19 Kötü %20 Beğenmedim %18
Bu haberin diğer yorumcuları
Ne Mutlu TürkümDiyene
Huseyin Tokdemir
M.Hakan Kavas
erkan ozcelik
Hasan Cck
Güven Türk
Halil Efe
Osman Erkin YALI
Mehmet Serdar TURAN
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 20     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Yakala.Co
Hürriyet Kıyasla
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
          Vuslat Doğan      Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH