İran, iki UAEK müfettişinin ülkeye girişini yasakladı

Güncelleme Tarihi:

İran, iki UAEK müfettişinin ülkeye girişini yasakladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 12:01

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) iki müfettişinin ülkenin nükleer faaliyetleri hakkında basına yanlış bilgi aktardıkları gerekçesiyle İran’a girişlerini yasakladığını açıkladı.

Haberin Devamı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, “Ülkenin nükleer programı hakkında yanlış ve gerçekdışı bilgi veren ve zamanından önce bilgileri basına sızdıran UAEK müfettişlerinin ülkeye girişlerine müsaade etmeyeceklerini” bildirdi.   

Salihi, “Böyle bir olay Viyana’daki kurumun son oturumunda yaşandı. İki kurum müfettişi yanlış ve gerçekdışı olan bir rapor sundu. Biz de itiraz ederek bu iki kurum çalışanının İran’a girmesini yasakladık ve kurumdan bu iki kişi yerine başka denetçilerin görevlendirmesini istedik” diye konuştu.

İRAN: BM'NİN DENETİMLERİ SÜRECEK

İran'ın UAEK nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, UAEK'nin iki müfettişinin ülkeye girmesine izin verilmemesine rağmen, diğer BM müfettişlerinin nükleer denetim için ülkeye girmesine izin vermeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Gazetecilere açıklama yapan Sultaniye, ülkeye girmesine izin verilmeyen kişilerin müfettiş olarak adlandırılamayacağını, ancak diğer müfettişlerin İran’ı ziyaret edebileceğini ifade etti. 

Denetimlerin herhangi bir kesintiye uğramadan devam ettiğini bildiren Sultaniye, gizliliği korumak için müfettişlerin performansları hakkında daha dikkatli olmalarının zorunlu olduğunu vurguladı.

İran Meclisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan yaptırım kararına tepki olarak 17 Haziran’da toplanarak, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde UAEK ile işbirliğini sınırlayan kanun tasarısının görüşülmesini kabul etmişti.

290 sandalyeli meclisteki hazır bulunan 197 milletvekilinin 180’ninin lehte oy kullandığı tasarı onaylanırsa, NPT hükümleri dışında UAEK tarafından istenilen teftiş istekleri reddedilecek. Önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen tasarı da, “uranyum zenginleştirme tabanının yüzde 20 oranına yükseltilmesi” ve “İran gemi ve uçaklarının aranması halinde misilleme yapılması” maddeleri de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!