BM'den Kıbrıs raporu

Güncelleme Tarihi:

BMden Kıbrıs raporu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 11:45

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Kıbrıs müzakerelerinde son dönemde önemli ilerleme sağlandığını ve şimdi müzakerelerde kararlı bir atılım yapma yönünde eşsiz bir fırsat olduğunu" belirtti.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs'taki "iyi niyet misyonuna" ilişkin olarak 25 Kasım 2009-30 Nisan 2010 tarihleri arasındaki gelişmeleri ve adadaki müzakerelerin durumunu özetleyen yeni bir raporu yayımlandı.

Ban, raporunun başında Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili olarak detaylı bilgi verdi ve liderlerin 3 Eylül 2008'de kapsamlı müzakerelere başlamasının ardından iki tarafça toplam 31 ortak belgenin hazırlandığını bildirdi. Ban, 18 Nisan'da KKTC'de yapılan seçimlerin öncesinde, liderler Dimitris Hristofyas ve Mehmet Ali Talat'ın son görüşmelerini 30 Martta yaptıklarını da hatırlattı.

Raporun "iyi niyet misyonunun görevleri" bölümünde Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın raporun yazıldığı dönemde, Şubat 2010'da Atina'da Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças ve Mart 2010'da da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğü belirtildi. Raporda iki bakanın da Ada'daki müzakerelere tam destek verdiği ve uzun zamandır devam eden Kıbrıs sorununa zamanlı bir çözüm bulmada iki tarafa yardımcı olmayı taahhüt ettikleri kaydedildi.

Haberin Devamı

Genel Sekreter raporunda, kendisinin de Ada'daki iki liderle temaslarını sürdürdüğünü, ikisini de görüşmelerdeki ivmeyi devam ettirmeleri ve sorunun en kısa zamanda çözümü için çalışmayı sürdürmeleri yolunda cesaretlendirdiğini bildirerek, 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Kıbrıs'ı Genel Sekreter olarak ilk kez ziyaret ettiğini anımsattı. Ziyaret amacının Ada'da iki tarafı birleştirmeyi amaçlayan müzakerelere kişisel olarak destek vermek, BM'nin bu kapsamda güçlü desteğini iletmek ve görüşmelerin başarıyla sonuçlandırılması gereğinin altını çizmek olduğunu ifade eden Ban, iki toplum tarafından sıcak karşılandığını ve Lokmacı kapısından geçerken iki tarafın insanlarının gerçekten çözüm istediklerini gördüğünü kaydetti. Ban, Ada'dan ayrılırken çözümün yakın olduğuna inandığını da belirtti.

Ban raporunda, Ocak-Mart 2010 döneminde Yunanistan Başbakanı George Papandreou, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças ile de yapıcı görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Raporun "müzakerelerin durumu" bölümünde, iki liderin bugüne dek 71 kere görüştüğü, yönetim ve güç paylaşımı, AB ile ilgili konular ve ekonomik meselelerde iki liderin önemli bir ilerleme sağladıkları ve bu durumun iki liderin 30 Mart'ta yaptıkları ortak bildiride de vurgulandığı kaydedildi. Raporda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs Rum medyasına verdiği bir mülakatta, Türkiye'nin Kıbrıs sorununa kalıcı ve kapsamlı bir çözüm yönündeki hedefini yeniden ifade ettiği de vurgulandı.

Genel Sekreter, raporunda, Talat ve Hristofyas'ın 21 Aralık 2009'da yaptıkları ortak açıklamada, "2010 yılının, Kıbrıs sorununun çözüm yılı olmasını ve yılın sonunda müzakereleri sonuçlandırmayı umut ettiklerini beyan ettikleri" de anımsatıldı ve Genel Sekreter Ban'ın da bu amacı paylaştığı not edildi.

"ŞİMDİ MÜZAKERELERDE KARARLI BİR ATILIM YAPMA YÖNÜNDE EŞSİZ FIRSAT VAR"

Ban, KKTC'deki seçimlerin ardından göreve gelen Derviş Eroğlu'nun ve Rum lider Hristofyas'ın kendisine mektup yazarak Ada'da müzakerelere devam edeceklerine yönelik taahhütlerini teyit ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Raporun "gözlemler" kısmında ise Genel Sekreter Ban, "Müzakerelerde (raporun yazıldığı dönemde) önemli ilerleme sağlandığını ve müzakerelerde şimdi kararlı bir atılım yapma yönünde eşsiz bir fırsat olduğunu" belirtti.

Ban, raporunda Kıbrıs Türk tarafının eski lideri Mehmet Ali Talat'ın iki taraf arasında bir çözüm bulmaya önemli katkılarda bulunduğunu da ifade ederek, "Sayın Derviş Eroğlu'nun da bu yapıcı yolda devam etmesini sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın iki tarafla görüşmelerine devam edeceği vurgulanan raporda, müzakerelerin siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli çerçevede, BM Güvenlik Konseyi kararları ile iki liderin 23 Mayıs ve 1 Temmuz 2008'te yaptıkları ortak açıklamalar temelinde kaldığı yerden devam etmesi gerektiği de kaydedildi.

Haberin Devamı

"Çözümün ulaşılabilir" olduğunu vurgulayıp, ancak iki liderin de 1 Şubat 2010'da yaptıkları açıklamada da belirttikleri gibi "zamanın sürecin lehine işlemediğine" dikkati çeken Ban raporunda şöyle dedi:

"Uluslararası toplum, barış sürecinin başarıya ulaşmasını bekliyor. Kıbrıs Türk tarafında liderliğin değişmesinin ardından uluslararası toplum, müzakerelerin olumlu bir havada ve BM'nin parametreleri temeline dayanan bir çözüm arayışıyla devam etmesini istiyor."

Ban bu kapsamda, Türkiye ve Yunanistan'ın Ada'da kalıcı ve kapsamlı çözüm istedikleri yönündeki ifadelerini de takdirle karşıladığını bildirdi.

Ban raporunun sonunda, yeni dönemde devam edecek müzakerelerdeki ilerlemeleri yakından takip edeceğini ve müzakere süreciyle ilgili Kasım ayında Güvenlik Konseyine yeni bir rapor sunacağını da belirtti.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Ban'ın BM'deki Geçici Barış Gücünün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasını isteyen başka bir raporunu da yakında yayımlaması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!