Her bebek kendi anadilinde ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Her bebek kendi anadilinde ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 15:33

Yapılan araştırma bebeklerin ağlarken içinde barındırdığı inanılmaz sırrı ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Bilim insanlarının yeni bulgusuna göre, yeni doğan bebeklerin ağlayışları, ilk günlerinden itibaren ebeveynlerinden duydukları ana dilin işaretlerini içeriyor.   

Almanya ve Fransa’da yeni doğan bebekler üzerinde yapılan araştırmada, Fransız bebeklerinin baştan sona doğru yavaşça yükselen melodi motifleriyle ağlarken, Alman bebeklerinin azalan melodi motifleri tercih ettikleri belirtildi.

Bilim insanları iki farklı ülkenin bebeklerinin ağlayışları arasındaki bu farkın ebeveynlerin farklı dil konuşmalarından meydana geldiğini öne sürdü.

DOĞUM ÖNCESİ DİLİN ÖNEMİ
 
Geçmişte yapılan araştırmalar, bebeklerin doğum öncesi dil ile tanışmasının, doğum sonrası insanlar arasında annelerinin sesini seçebilmelerini sağladığını ortaya çıkarmıştı.

Yeni elde edilen bulgu öncesinde bilim insanları bebeklerin sesleri taklit etmediklerini düşünüyordu. Üç aylık bebeklerin sesli harfleri çıkarabilmesi ise doğum öncesi fiziksel bir temasla ilgisiz bulunmuş, bunun ses kontrolü ile ilgili olduğu açıklanmıştı.

Haberin Devamı

30 Alman ve 30 Fransız bebek üzerinde yapılan araştırma ise yeni doğan bebeklerde ilginç bir durumu ortaya çıkardı. 3 ile 5 günlük 60 bebeğin seslerini kaydedip analiz eden bilim insanları, bebeklerin ağlamalarında ana dillerinin motiflerinin etkili olduğunu gördü.

ANNEYİ TAKLİT ETMEK
 
Uzmanlar bebeklerin sesleri taklit etmesinin sesli harflerini çıkarmaları gereken hareketlerin kontrol edilmesi ile değil, doğumlarının ardından kendilerine verilen komutlar ile bağlantılı olduğunu belirtti.

Würzburg Üniversitesi medikal antropolog Kathleen Wermke, bu erken süreçte bebeklerin annelerini taklit etmeye başlayabileceklerini söyledi. Wermke “Yeni doğan bebekler annelerinin ilgisini çekmek ve onunla kaynaşmak için taklit etmeye daha motive olabilirler” açıklamasını yaptı.

Uzmanlar konuşulan dillerin melodiler içinde köklendiklerini, son bulgunun ise bunu desteklediğini belirtti. Wermke, “Müzik ve dil evrim süresince beraber gelişmiş ve başlangıçtan beri var olan bir iletişim sistemi yaratmış olabilirler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!