120 yıl yaşamak ister misiniz?

Güncelleme Tarihi:

120 yıl yaşamak ister misiniz
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 12, 2009 20:44

Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya ikinci seferine Juan Ponce de Leon'da katıldı. 1493 yılında başlayan seyahat şimdi Dominik Cumhuriyeti ile Haiti'nin paylaştığı adada son buldu. Bu seyahat, İspanyol kaşif de Leon'un hayatını değiştirdi.

Haberin Devamı

Kolomb, kısa bir süre sonra İspanya'ya döndü, Juan Ponce adada kaldı, gemisiyle Puerto Rico'ya çıktı. Kaşif Ponce adanın yerli sakinlerinden Bimini adasındaki sihirli su hakkında hikayeler dinledi. Bu suyu içenler uzun yaşıyor, hiç yaşlanmıyor, hep genç kalıyorlardı. Oldukça etkilenen Ponce adayı bulmak için okyanusa açıldı, Bimini yerine Florida'yı keşfetti, St. Augustine diye isimlendirdi. Florida'nın tropik bitkileri, palmiye ağaçları, yumuşak iklimine hayran kalan Ponce sihirli su kaynağına yaklaştığına inandı. İspanya'ya dönüp Kral Charles'a gençlik suyunu anlattı, yaşlanmadan genç kalma fikri Kral Charles'ı da ümitlendirdi. Ponce'ye aramalara devam için yeni gemi ve denizciler tahsis etti. Ponce de Leon 1513'de tekrar Batı Hind Adaları'na geldi, bu kez de Bimini'yi bulamadan Puerto Rico'ya döndü.

Haberin Devamı

İspanyol kaşif tekrar sefere çıktı, Bimini sanarak ikinci defa Florida'ya geldi. Yarımadada yaşayan yerli kabileler Ponce'nin gemicileriyle savaşa girip çoğunu öldürdüler. Juan Ponce ağır yaralı olarak kaçtı, gemisiyle Küba'ya gitti. Yıllarca süren araştırmalara rağmen gençlik suyunu bulamadan kaldırıldığı hastanede öldü.

Aradan beş yüz yıl geçmesine rağmen Hind Adaları ve Karayipler Denizi'ndeki adalarda efsanevi gençlik suyu hikayeleri devam ediyor.Gene de sihirli su kaynağının nerede olduğunu bilen yok. İnsanların yaşlanmayı ertelemek, yıllara meydan okuyarak genç kalmak, güzellik, ölümsüzlük gibi yaşamın sırlarını çözme gayretleri yeni değil. Binlerce yıllık eski Mısır tarihinde de bu uğraşıların sürdüğü belirtiliyor. Kazılardan çıkan kitabe, yazıt, tabletlerde gençlik içinde yaşam sürmek için formülleri açıklanmayan iksirler kayalara işlenmiş. Okunabilen bazı  tabletlerde uzun ve genç yaşam için zeytin yaprağı, baharatlar, maymun yumurtalığı yenilmesi, bedene altın suyu enjekte edilmesi öneriliyor. O günlerden bugüne gençlik, güzellik ve uzun yaşama yönelik ilgi, Amerikan toplumunda kartopu örneği büyüyen tutkuya dönüştü. Öylesine ki zarar bilançosu trilyonları aşan son ekonomik krizden etkilenmeyen bir kaç sektör arasına gençlik ve güzelliği uzatma iddialı üretim yapan şirketler girdi.

Haberin Devamı

Genç kalmak için onlarca bin Amerika'lı geçen yıl kişi başına 12 bin dolar ödeyerek tıpta (HGH) diye bilinen hormon enjeksiyonu yaptırdı. Kalça, göbek, butlarda biriken yağları aldırmak, burun-çene düzelttirmek, göğüs büyütmek için 10 milyon kozmetik ameliyat yapıldı. Kansız tıbbi müdahalede yüzdeki çizgileri yokeden Botox iğneleri 4 milyonla ilk sırada. Son yıllarda cerrah neşteri altına yatan ünlüler arasında Demi Moore, Halle Berry, Tom Cruise, Britney Spears, Priscilla Presley, Victoria Beckham de var.

Bu operasyonlara ödenen para 15 milyar dolar.

Bilim adamları 1900 yılında Amerika'da 47 yıl olan ortalama yaÅŸamın 2007'de 77'ye çıktığına iÅŸaret ederek yakın gelecekte insanların 125 yıllık yaÅŸama ulaÅŸacaklarını söylüyorlar. Harvard Tıp Fakültesi araÅŸtırmacısı David Sinclair '' Bilim, tahminlerimizin çok önüne geçti. Her zaman söylüyorum, hayat herkes için çok kısa, uzatmamız lazım.'' diyor. Sinclair ''10 yıl içinde hayat süresini 120 yıla çıkaran ilaçlara sahip olacağız.'' diye iddialı konuÅŸuyor. Buna paralel Amerika'da 2 bini aÅŸkın araÅŸtırma ekibi yaÅŸlanmayı erteleme formülü üzerinde çalışma ve deneylerini sürdürüyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!