Bakan Babacan yabancı gazetecilere konuştu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Babacan yabancı gazetecilere konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 00:00

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), seçilen Türkiye'ye uluslararası toplumun ve pek çok ülkenin güçlü destek verdiğini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin Batı Avrupa bölgesinden BMGK seçimlerini 1. turda 151 oy alarak büyük farkla kazanmasının ardından BM binasında yabancı gazetecilere Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ile birlikte açıklamada bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Babacan, bugünün “özel bir gün” olduğunu belirterek Türkiye'ye uluslararası toplumun ve pek çok ülkenin güçlü destek verdiğini söyledi.

Türkiye'nin dünya genelinde barış çabalarına, istikrara, güvenliğe katkıda bulunduğunu söyleyen Babacan, “Türkiye, BMGK çerçevesinde uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak hem bölgesinde, hem de dünyada katkılarına devam edecek” dedi.

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğini belirten Babacan, ortak pek çok meselenin bulunduğunu, küresel bir mali kriz yaşandığını ve dünyada pek çok kriz bölgesinin bulunduğunu söyledi. İklim değişikliği ve çevresel sorunların bulunduğuna dikkat çeken Babacan, dünyada gıda ve enerji krizi gibi sonuçlarının güvenliği tehdit edebilecek sorunlar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin BMGK adaylığında çok sayıda ülkenin desteğini aldığını ve bunun da Türkiye'nin omuzlarına sorumluluk yüklediğini belirten Babacan, “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz, dünyanın pek çok bölgesinde pek çok ülkeyle yakın istişarelerimiz devam edecek ve anahtar sözcüklerimiz diyalog, diplomasi ve sorunların barışçıl çözümü olacak” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Orta Doğu'da, Kafkaslarda, Balkanlarda yapmakta olduğu katkıları BMGK üyeliği çerçevesinde daha küresel bir düzeyde yapacağını söyledi.

Babacan, Türkiye'ye BMGK seçimlerinde destek veren ülkelere teşekkür ederken, “Avusturya'ya da tebriklerimizi sunuyorum, kendileriyle beraber çalışacağız, bugün seçilen diğer BMGK üyelerini de tebrik ediyorum. İzlanda'yı da  tebrik ediyorum. (BMGK) seçim süreci son derece dostça, ve centilmence bir
havada yapıldı” ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 1 Ocak 2009'da göreve başlayacağını anımsatan Babacan, BMGK'da pek çok meseleyle uğraşacaklarını belirterek, “Biz, BMGK'ya kendi pozitif gündemimizi getireceğiz” dedi.

-SORULAR-

Babacan, Türkiye'nin İran nükleer programı meselesine bakışıyla ilgili bir soru üzerine ise BMGK'da üyesi olarak Türkiye göreve başlayınca bu konuyla derinlemesine ilgileneceğini, ancak Türkiye'nin bu konudaki görüşlerinin gayet açık olduğunu söyledi.

Babacan, bu meselede Türkiye'nin hem komşusu İran, hem de altı ülkeyle (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) temaslarının olduğunu belirterek, iki taraf arasındaki müzakere sürecine olumlu katkılarını sürdüreceğini belirtti. Babacan detaylara fazla girmek istemediğini, 1 Ocak 2008'de BMGK'da göreve başladıklarında bu konularla ilgili olarak Türkiye'nin görüşlerini açıklamasının daha uygun olacağını vurguladı.

Ali Babacan seçimlerde bu kadar fazla oy alarak seçilmeyi bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine ise gizli oylama yapıldığını, o yüzden son güne, saate ve dakikaya kadar çalıştıklarını belirtti. Sonucun tatminkar olduğunu belirten Babacan, pek çok ülkenin kendilerine destek verdiğini söyledi.

Babacan, Türkiye'nin AB ülkelerinden destek alıp almadığının sorulması üzerine, çok sayıda AB ülkesinden destek aldıklarını söyledi. AB'nin toplu olarak bir adayı destekleme konusunda önceden bir karar almadığını belirten Babacan, İzlanda'nın da Avusturya'nın da AB ülkesi olduğunu anımsattı.

Bakan Babacan, BMGK üyeliğine seçilmesinin Türkiye'nin AB üyelik sürecine nasıl etkisi olacağına ilişkin soru üzerine de AB ile tam üyelik için müzakere sürecinin devam ettiğini belirterek, “Tabii, Türkiye'nin dünyanın pek çok bölgesinde istikrar barış ve güveliğe katkıda bulunması önemli. Çünkü Türkiye artık giderek daha fazla AB için bir değer olarak görülüyor” dedi.

BMGK üyeliğinin Türkiye'nin Kafkaslarda ya da Orta Doğu'daki politikalarla çelişip çelişmeyeceğinin sorulması üzerine ise Babacan, böyle bir durumun söz konusu olmadığını, Türkiye'nin her zaman prensiplerle, kurallarla hareket edeceğini, bu açıdan BMGK üyeliğinin Türkiye'nin katkılarını ve pozisyonunu güçlendireceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Babacan, Afganistan ve Pakistan'la ilgili bir soru üzerine de Türkiye'nin geçen sene iki ülkeyi bir araya getirdiğini anımsattı. Türkiye'nin, Afganistan'a barış gücü, kalkınma, insani yardım konularında katkıda bulunduğunu kaydeden Ali Babacan, Türkiye'nin Afganistan'ı istikrarlı ve kendi sorunlarının çözümüne hakim bir ülke olarak görmek istediğini belirtti. Afganistan'a zorluklarını yenmesinde Türkiye'nin desteğinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!