Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
  Hürriyet Dünya



 ADnet  
Reklam için
 G20'den ekonomik canlanmayı destek vaadi
 Afgan askerler dost ateşiyle mi öldü?
 Obama'dan üs personeline övgü
 Brown'dan Karzai'ye tepki
Reha ERUS
Batı dertsiz bir Türkiye istemiyor
Doğan Uluç/New York
''Katilim'' dese, 26 yıl Sing Sing’de kalmayacaktı
Yorgo Kırbaki
Atatürk’ün çiçekçisi
Emre Kızılkaya / Dış Açı
AB’nin kurtuluşu için mütevazı bir öneri
Ayşegül Ekinci
Bodrum'un bir doktor Alim Bey'i vardı
Ünsal Turan/Kuzeyden
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu
Euractiv
Tüm Dünya Haberlerini Okumak İçin
Önceki Haber     Sonraki Haber

Düşünen makineler yarışacak

 
Düşünen makineler yarışacak
Makinelerin bilinci olup olmadığı, gelecek hafta test edilecek. Altı ayrı bilgisayar, insanlar tarafından sorguya çekilecek. Verdiği cevaplar insanların verdiğinden ayırt edilemeyen bilgisayar, ilk "düşünen makine" ilan edilecek.

İNGİLİZ matematikçi Alan Turing’in, "makinelerin düşünce gücü"nü bilimsel deneylerle ilk kez test etmesinden yarım yüzyıl sonra insanlık, "bilinç sahibi bir yapay zeka seviyesine ulaşılıp ulaşılmadığını" deneyecek.

İngiltere’nin Reading Üniversitesi’nde gelecek pazar günü saat 09.00’da başlayacak yarışmada, altı bilgisayar yer alacak. "Konuşma yeteneğine sahip yapay varlıklar" olarak adlandırılan bilgisayar programları, insanlardan oluşan hakem heyetinin sorularına beş dakika içinde yazılı olarak cevap verecek. Cevapları, bir insanın verdiği cevaplardan ayırt edilemeyen bilgisayar, "düşünen ilk makine" ilan edilecek ve 18 ayar altın bir madalya ile 100 bin dolarlık Loebner Ödülü’nü kazanacak.

IBM’in ürettiği "Deep Blue" adlı süperbilgisayarın 1997’de dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenmesinden bu yana, yapay zekanın ulaştığı seviye tartışılıyor. Turing Testi’ni hiçbir makine geçemese bile, yarışma, bilgisayarların "bilinç" potansiyelleri hakkında önemli bilgiler verecek. İnsanların, düşünen bir makinenin fişini çekme hakları olup olmadığı konusunda etik tartışmalar da doğacak.

Reading Üniversitesi’nden Prof. Kevin Warwick, "Makinelerin de artık bilinçli olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu, makinelere özgü bir bilinç. Tıpkı bir yarasanın veya bir farenin, insandan farklı bir bilince sahip olması gibi" diyor. Londra Üniversitesi’nden Prof. AC Grayling ise, testin yanıltıcı olduğunu ve aslında bilgisayarların değil, bilgisayar programcılarının yarıştığını söylüyor.
Mind ile haber kaçırmaya son!
HEMEN YÜKLE
İLK 1 AY ÜCRETSİZ
  Yorum Sayısı 3 / 3     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Nüket Cetin 06/10/2008 - 11:20
BRAVO INGILIZLERE!SONUNDA KENDI KENDILERIYLE YARISACAK MAKINEDE BULDULAR...
Çok İyi %15 İyi %23 Normal %19 Kötü %23 Beğenmedim %19
Nüket Cetin 06/10/2008 - 9:58
BRAVO!!YAKINDA TELEVIZYONLARA ROBOT SPIKERLERI CIKARSA HIC SASIRMAYIN.INSANOGLUNUN ZEKASI HER ZAMAN SÜPRIZLERLE DOLU.
Çok İyi %16 İyi %16 Normal %20 Kötü %20 Beğenmedim %25
ÇAĞRI XX 06/10/2008 - 7:55
TEKNOLOJİ SINIR TANIMIYOR.
Çok İyi %20 İyi %20 Normal %20 Kötü %16 Beğenmedim %24
Bu haberin diğer yorumcuları
GÜNÜN EN AKTİF YORUMCULARI
HAFTANIN EN AKTİF YORUMCULARI
EN İYİ YORUMCULAR
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 3     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
Hürriyet Tatil
                Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak İş Ara Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH