10 numarada dörtlü Suriye toplantısı

Güncelleme Tarihi:

10 numarada dörtlü Suriye toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2019 08:00

NATO Liderler Toplantısı’na katılmak üzere Londra’da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ev sahipliğinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılımıyla düzenlenen Suriye konulu dörtlü zirveye katıldı.

Haberin Devamı

Downing Sokağı 10 numaradaki İngiltere Başbakanlık Binası’nda yapılan toplantı yaklaşık 50 dakika sürdü. Toplantı için, “Gayet iyi geçti” diyen Erdoğan’ın liderlere, Türkiye’nin NATO’ya olan katkılarının anlatıldığı, dört dilde hazırlanmış bir kitapçık takdim ettiği öğrenildi. Öte yandan şubatta tekrar bir araya gelmek konusunda mutabık kalındı.

MÜLTECİLERİN DÖNÜŞÜ İÇİN ÇALIŞILACAK

Toplantının ardından İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, tarafların İdlib dahil olmak üzere, Suriyeli sivillere yönelik saldırıların son bulması konusunda anlaştıkları belirtildi. Açıklamada, “Liderler, mültecilerin güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir dönüşü için gerekli şartların yaratılmasına çalışacaklarını ifade ettiler” denildi.

10 numarada dörtlü Suriye toplantısı

Haberin Devamı

ÜÇ NOKTADA NET UZLAŞI

Merkel, sorunların masaya yatırıldığı bu tür toplantıların her zaman iyi ve yararlı olduğunu belirterek, “Daha uzun bir görüşme sürecinin başlangıcı” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin güvenli bölge talebi konusunda daha konuşulması gerekenler olduğunu belirten Merkel, Türkiye ile NATO arasındaki gerginliklerin üstesinden gelinebileceğine güvendiğini ve zirve sonunda ‘iyi bir deklarasyon’ yayınlanabileceği konusunda iyimser olduğunu da söyledi.

“AB ve Türkiye olarak bu toplantı gerekliydi” diyen Macron ise “Suriye, Suriye’nin doğusu ve Libya’yı ele aldık. Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama 3 noktada çok net bir şekilde uzlaştık” dedi ve anlaşılan konuları, “Önceliğin DEAŞ ile mücadele olması, mültecilerin daha iyi izlenmesi ve siyasi çözümün desteklenmesi” olarak sıraladı.

‘PKK KONUSUNDA BELİRSİZLİK YOK’

Macron, “Türkiye büyük bir ülke. Kültürü ve tarihi ile çok güçlü bir dinamiği var. Bu halka derin saygı duyuyorum” dedi. PKK konusunda bir belirsizlik olmadığını vurgulayan Macron, “Fransa PKK’yı terörist olarak görüyor ve kınıyor” ifadelerini kullandı. YPG için ise “Bugün bu konudaki anlaşmazlığı kaldıramadık. Türk topraklarının güvenliği konusundaki endişeleri paylaşıyoruz. Ama DEAŞ’a karşı savaşanın kim olduğunu unutmak istemiyoruz” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

10 numarada dörtlü Suriye toplantısı

LİDERLER SARAYDA BULUŞTU

NATO üyesi 29 ülkenin liderlerini Londra’da buluşturan 70’inci yıl etkinlikleri İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in Buckingham Sarayı’nda verdiği resepsiyonla başladı. Resepsiyon sırasında sarayın önünde toplanan ve ırkçılık karşıtı pankartlar taşıyan bir grup ABD Başkanı Trump’ı protesto etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!