'Dünya Tiyatrolar Günü' kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Tiyatrolar Günü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 12:53

'Dünya Tiyatrolar Günü' kutlandı

Haberin Devamı



Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - 'DÜNYA Tiyatrolar Günü', Antalya'da çeşitli sanat merkezlerinde sahnelenen oyunlarla kutlandı. Oyunların sonunda 'İnadına Yaşam, İnadına Sanat, İnadına Tiyatro' sloganlı bildiriler okundu.

Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla 'Kırmızı Kalem Tiyatro'da, 'İçerdekiler' adlı oyun sahnelendi. Melih Cevdet Anday'n yazdığı, Deniz Hamzaoğlu'nun yönettiği, Kutsal Kaynak, Murat Ercanlı ile Dilara Duman'ın rol aldığı oyuna sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. İzlenme rekoru kıran 'İçerdekiler'de, işlemediği suçtan dolayı polis merkezinde gözaltında tutulan, kimseyle görüştürülmeyen bir öğretmenin yaşadıkları konu ediliyor.

Oyunda komiser, öğretmenin suçlu olup olmadığıyla değil, işlemediği bir suçu itiraf etmesiyle ilgileniyor. Her şeyden yoksun bırakılan öğretmen, ziyaret için eşini beklerken, yerine gelen eşinin kız kardeşiyle karşılaşır. Oyunda enişte-baldız arasında geçenler sahneye yansıtılıyor. Büyük izlenen oyunun sonunda 'Kırmızı Kalem Tiyatro'nun sanat yönetmeni Kutsal Kaynak, oyuncular Murat Ercanlı ve Okan Cinemre, 'Dünya Tiyatrolar Günü'ne özel bildiriyi okudu.

Tiyatroyu, "Aynaya bakmak, kendini görmek, hatalarına gülmek, acılarına ağlamak, insanları tanımak, onları anlamak, hissetmek, sevmek" şeklinde tanımlayan Kutsal Kaynak, "Tiyatro; insana yaşama daha bilinçli bakmayı öğretiyor, başka mekânlar, başka zamanlar, başka insanlar olduğunu hatırlatıyor, yanlışları ortaya çıkarıyor. 'Oyun' denilen şey bazen de öyle gerçektir ki; izlediğin mi oyun, yoksa yaşadığın mı? Şaşar kalırsın. Her şeye rağmen hayatta kalmaktır tiyatro. En güçlü muhalefettir, en zorlu direniştir, en acımasız eleştirmendir, inat etmektir, hayat okuludur" dedi.

Tiyatro sanatçısı Murat Ercanlı da, "Tiyatro her zaman var oldu, somsuza kadar da olacak. Tiyatro, boş ve hızlı geçen hayatımızda bir şeyler paylaşmak için el ele geçen en değerli fırsattır. Tiyatronun her çeşidine ihtiyacımız var" diye konuştu. Okan Cinemre ise tiyatro sanatının tarihe tanıklık yaptığına değinerek, sanatın toplumsal bilinç, yaşamı yeniden var etme kaynağı olduğuna işaret etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!