Dünya Şiir Günü Foça'da kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Şiir Günü Foçada kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 10:19

İZMİR'in Foça İlçesi'nde, 'Dünya Şiir Günü' kapsamında "Nazım Hikmet 115 Yaşında' adı altında müzikli şiir etkinliği düzenlendi.

Haberin Devamı

Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Foça Şubesi işbirliği ile düzenlenen ve büyük ilgi gören etkinlik, görsel öğeleriyle gözlere, eşi faşist dönemde İtalya'da kurşuna dizilen Habeş Taranta Babu'dan, Mustafa Kemal'e uzanan kişi ve konularıyla gönüllere hitap etti.
Reha Midilli Kültür Merkezi'ndeki etkinlik, sanatçı İnci Çayırlı'nın yorumladığı, sözlerini Nazım Hikmet'in yazdığı bir Mesud Cemil Bey bestesi olan "Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş" ile açıldı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, bazı belediye meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de izlediği şiir gecesinde açış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat yaparken Edebiyat Araştırmacısı, yazar Dr. Efdal Sevinçli "Dünya Şiir Günü 2017 Türkiye Bildirisi"ni okudu. Programı tasarlayan ve emekli öğretmen, yazarYılmaz Mızrak sunuş konuşmasında düzenledikleri etkinlikte yer alan Nazım şiirlerini solo ve koro olarak okuyacak arkadaşlarını da takdim etti. Ünal Atalay, Levent Onan, Mukaddes Yarba, Özlem Temizel, Bedriye Demirci, Meral Şendil, Nuray Güzey, Nusret Gül ve Gürsel Yarkent ile canlı müzikleri gitarı ve bağlamasıyla çalacak Sertaç Çekici'yi sahneye davet etti. 100 kadar şiir seçtiğini ancak bunların 24'ünü kullanabildiğini belirten Yılmaz Mızrak; "Nazım şiirlerinden bestelenmiş müzikler seçtim. Şiir ve müzik geçişlerinin bilgilendirici ara sözlerini yazdım. Nazım'ın özet bir yaşam öyküsünü de içeren bir ürün ortaya çıktı. Doğumunun 115. yılında hepimiz, gururumuz olan bu büyük şairimizle birlikte oluyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

Etkinlik, Nazım Hikmet'in 15 yaşında iken Konya'da Mehmet Hikmet adıyla yazdığı "Mevlana" şiirini okumasıyla devam etti. Fonda, Fazıl Say, Cem Karaca, Timur Selçuk, Ruhi Su gibi sanatçıların görüntü ve klipleriyle verilenlerin yanı sıra şiirlerinden bestelenmiş bazı şarkılar canlı olarak seslendirildi. Mustafa Kemal'i anlattığı "Dağlar'da tek tek ateşler yanıyordu" dizesiyle başlayıp "Bıraksalar ince uzun bacakları üstünde yaylanarak/ ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak/ Kocatepe'den Afyon ovasına atlayacaktı" dizeleriyle süren" "Kuvay-i Milliye Destanı dakikalarca ayakta alkışlandı. Alkışlar "Biz toprak üstünde derin uykulardayız / kalkıp uyandırın bizi / Şehitler, Kuvay-i Milliye Şehitleri / Mezardan çıkmanın vaktidir" dizeleriyle tamamlanan "Şehitler" şiirinde de tekrarlandı. Program Edip Akbayram'ın seslendirdiği " Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar" şarkısını salonu tamamen dolduran 300 dolayında izleyicinin birlikte söylemesiyle tamamlandı.

Haberin Devamı

ADD Foça Şube Başkanı Ararat'ın, hazırlayan ve sunumu gerçekleştirenlere teşekkür ederek, çiçek vermesiyle yaklaşık iki saat süren Dünya Şiir Günü etkinliği sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!