Dünya Satranç Şampiyonu üçüncü kez Magnus Carlsen

Güncelleme Tarihi:

Dünya Satranç Şampiyonu üçüncü kez Magnus Carlsen
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 11:16

Dünya Satranç Şampiyonu, uzun bir final serisinin ardından Rus rakibi Sergey Karyakin'i yenen Norveçli genç büyük usta Magnus Carlsen oldu. Carlsen üçüncü dünya şampiyonluğuna, New York'ta üç haftadır süren final serisinin ardından ulaştı.

Haberin Devamı

İlk 12 oyunda 10 beraberlik ve 1'er galibiyetle berabere kalan 25 yaşındaki Magnus Carlsen ve 26 yaşındaki Sergey Karyakin arasında şampiyonu belirlemek için dün "hızlı" müsabakalara geçilmişti.

Dört hızlı oyununun ikisi berabere biterken, ikisini Carlsen kazandı ve 26. doğumgününde dünya şampiyonluğunu ilan etti.

Dünya Satranç Federasyonu'na göre dünyanın dört bir yanında bir milyar izleyicinin takip ettiği karşılaşmalar ilkinden beri tam bir zihin savaşına sahne olmuştu.

Standart süre kurallarıyla oynanan ilk 12 oyunda iki büyük usta da çok az hata yapmış ve bazı fırsatları kaçırmıştı.

'RUS RULETİ GİBİ'

Beraberliği bozmak için hızlı satranç serisine geçildiğinde, bu branşta daha başarılı olan Carlsen'in şansının yüksek olduğu değerlendirilmesi yapıldı.

Manhattan'da meşhur Brooklyn Köprüsü'nü gören bir binada, ses geçirmez odada yapılan son maçları izlemek için dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce izleyici 100'er dolar ödedi.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en başarılı kadın satranç ustası olarak kabul edilen Judit Polgar'a göre son dört oyun "Rus ruleti" gibi oynandı. Sonuçta 1.1 milyon dolarlık büyük ödülün yüzde 60'ını Carlsen kazandı.

ELEŞTİRİLER DE VAR

1972'deki efsanevi Bobby Fischer-Boris Spassky finalinden sonra ikinci kez Batı ve Doğu bloklarının satrançta karşı karşıya geldiği yorumları yapılmıştı.

Carlsen-Karyakin serisi birçok satrançseveri memnun ederken, eleştiriler de var.

Satrancın mekanikleştiği, fazla defansif hale geldiği ve sürpriz saldırı hamlelerinin azaldığı öne sürülüyor. Beraberliği bozmak için hızlı satranca geçilmesinin de "haksızlık" olduğunu iddia edenler var.

BAKMADAN GEÇME!