Dünya Şampiyonası'nı Ankara'ya isteyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Dünya Şampiyonasını Ankaraya isteyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 10:46

Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Akın Kılavuz, Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) toplantısında, Büyük Dünya Şampiyonası'nın (Top Division) Ankara'da yapılmasını isteyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Akın Kılavuz,  2008-2009 döneminde buz hokeyi liglerinde Ankara ve Erzurum'da 500'ün üzerinde müsabaka yapıldığını belirterek, “Erkeklerde Polis Akademisi, bayanlarda Milenyum Spor Kulübü şampiyon oldu. Polis Akademisi ayrıca, Continental CUP'ta (Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası eleme maçları) Ankara'da 3. oldu. Milenyum Spor Kulübü de Prag'da Şampiyon Kulüpler Kupası ön eleme maçlarında iyi mücadele örneği gösterdi” dedi.

(A) Milli Takım'ın 2009'da Yeni Zelenda'nın Dunadin kentinde yapılan 3. Division (kademe) Dünya Şampiyonası'nda bir üst gruba yükseldiğini ve 2010 yılı Mart ayında Meksika'da yapılacak 2. Division Dünya şampiyonası'nda mücadele edeceğini ifade eden Kılavuz, “Ayrıca bu yıl federasyonumuz, uzun yıllardır yapılmayan ın-line (tekerlekli paten) turnuvasını Ankara ve Bodrum'da organize etti. Bu turnuvalardan sonra yapılan seçmelerle oluşturulan In-Line Milli Takımı, Türkiye'yi Bulgaristan'da başarıyla temsil etti” diye konuştu.

BUZ PİSTİ SAYISI ARTIYOR

Kasım ayında Gençler Ligi ve Süper Lig'de sezonuun açıldığını, Aralık ayında da Bayanlar Liginin başladığını kaydeden Kılavuz, “Maçlarımız Kocaeli, Erzurum ve Ankara'daki salonlarda devam ediyor. Ocak'tan itibaren de İstanbul'da yeni açılan olimpik salon da kullanılmaya başlanacak ve karşılaşmaların bir bölümü burada oynanacak. Haziran ayında İzmir'de olimpik kapalı buz pisti açılacak ve 2010-2011 sezonunda buz hokeyi liglerine hizmet verecek” dedi.

Buz hokeyi sporunun genelde ekonomik seviyesi yüksek, ağırlıklı olarak kuzey ülkelerinin sporu olduğunu belirten Kılavuz sözlerine şöyle devam etti:

“ABD'de NRC ve KYR, değeri çok yüksek hokey sporcularının boy gösterdiği liglerdir. Tabi ki ABD, Kanada, İsveç, Danimarka, Norveç, Almanya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde tesis sayısının çok olması bu ülkelerde buz hokeyi sporunun yaygınlaşması ve gelişmesine katkı sağlıyor. Örneğin, 9 milyon nüfuslu İsveç'te 300 kadar kapalı spor salonu, 75 bin civarında da lisanslı hokey sporcusu var. Türkiye'de ise 2010 yılının sonunda 10'a yakın olimpik kapalı puz pisti ile Avrupa ülkelerindeki milli takımlarla mücadele edecek duruma geleceğimize inanıyoruz.”

ANKARA DÜNYA ŞAMPİYONASINA ADAY

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası ile ilgili olarak açılan Ankara Arena'da buz pistinin de olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Kılavuz, “Biz de federasyon olarak önümüzdeki Uluslararası Federasyon (IIHF) toplantısında Büyük Dünya Şampiyonası'nın (Tap Division) Ankara'da yapılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

Buz pistinin yapım ve işletme giderlerinin yüksek olduğunu söyleyen Akın Kılavuz, şöyle konuştu:
“Ayrıca bir sporcunun malzemesinin bin 200-bin 400 TL civarında, bir kalecinin malzemesinin yaklaşık 5 bin TL civarında olduğunu düşünürsek; 30'un üzerinde kulübü bulunan federasyonumuzun 2009 bütçesinin yüzde 17.4'lük kısmını malzeme desteği olarak dağıttık. Dereceye giren kulüplerimize bu yıl ilk defa ciddi para ödülleri koyduk. Ödülleri 2 katına çıkardık. Sponsor gelirlerimizin tamamını kulüplerimize aktardık. Bu gayretleri kulüplerimize ekonomik destek sağlamak ve çalışma azimlerini yükseltmek için yaptık.”

HAZIRLIKLAR ERZURUM KIŞ OYUNLARI İÇİN

Kılavuz, İstanbul'da 4-11 Ocak tarihlerinde 20 Yaş Altı 3. Division Dünya Şampiyonası'na yeni salonda evsahipliği yapacaklarını, şampiyonaya Avustralya, Yeni Zelenda, İrlanda, Bulgaristan, Kuzey Kore ve Tayvan'ın katılacağını ifade etti. Kuzey Kore ve Tayvan'ın bu spor için Türkiye'ye ilk defa geleceğini belirten Kılavuz, Türk misafirperverliği ile katılan ülkeleri ağırlayacaklarını ve İstanbul'u tanıtma fırsatı elde edeceklerini söyledi.

Şu anda da 20 Yaş Altı Milli Takım'ın Sloven antrenör Martins Zakkovic ve Tarık Göçmen yönetiminde Erzurum'da kamp yaptığını belirten Kılavuz, hazırlıklarına daha sonra İstanbul'da devam edecek olan millilerin, 4 Ocak'taki Dünya Şampiyonası'nda da Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğini ifade etti.

2010 Nisan ayında 18 Yaş Altı 3. Division Dünya Şampiyonası'nı da Erzurum'da gerçekleştireceklerini kaydeden Akın Kılavuz, şöyle devam etti:

“Bütün bu hazırlıklar 2011 yılı Ocak ayında yapılacak olan Erzurum Üniversite Kış Oyunları'nın provası niteliğindedir. Türkiye'yi bayan ve erkeklerde buz hokeyi branşında temsil edeceğiz. Erzurum'daki Kış Oyunları'na yapılan yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir defada Erzurum iline yapılan en büyük yatırımdır. Devletimizin bu kısıtlı imkanlarında yaptığı bu büyük yatırıma biz de federasyon olarak layık olmaya çalışacağız. Bu imkanları sağlamada büyük emeği olan Spordan Sorumlu Devlet Bakanımıza, Gençlik ve Spor Genel Müdürümüz ile ekibine, Üniversite Sporları Federasyonuna ve emeği geçen herkese teşekkür etmeyi borç biliyoruz.”

SPORCU SAYISI 2 BİNİ AŞTI

Buz hokeyi sporunun Türkiye'de hızla gelişmekte olduğunu ve buz hokeyi sporcu sayısının 2 binin üzerine çıktığını bildiren Kılavuz, “Bu rakam gelecek için bize umut veriyor” dedi.

Kendisi ve yönetim kurulunun, sporcuların, kulüplerin, teknik adamların, hakemlerin, eğitimlerine büyük önem verdiklerini kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Önümüzdeki günlerde sağlayacağımız burs imkanlarıyla buz hokeyi sporuna hizmet eden her kademedeki sporcumuza maddi imkan da sağlayacağız. Bunun çalışması devam ediyor. Göreve geldiğimizde bu spor 'küçük olsun, bizim olsun' demedik, buz hokeyi sporu gelişsin, yaygın hale gelsin, herkesin sporu olsun gayretiyle hareket ettik ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yaptık. Bu yöndeki çalışmalarımıza da devam edeceğiz.

2010 yılının buz hokeyi camiası ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor ve yeni yılda müsabakalarımıza halkımızı ücretsiz olarak izlemeye davet ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!