Dünya onları konuştu

Güncelleme Tarihi:

Dünya onları konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 01:37

Michael Jordan yeniden potalara döndü. Michael Schumacher, Formula 1'de rekor kırıp, 4. dünya şampiyonluğuna ulaştı. Fransız futbolcu Zidane'ın rekor transferi, havuzda Ian Thorpe'un madalyaları ve rekorları dillerden düşmedi.

Haberin Devamı

2001 yılına 4 isim damgasını vurdu. Basketbolun efsane ismi Michael Jordan, 3 yıllık aranın ardından 2. kez potalara dönüşyaptı. Jordan'ın bu kez Washington Wizards formasıyla ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde boy göstermesi, NBA'e renk katıp canlılık getirdi.

Futbolda Cezayir asıllı Fransız Zinadine Zidane tarihe geçti. Juventus'tan 65 milyon dolar karşılığı Real Madrid'e transfer olan Zidane dünyanın en pahalı futbolcusu unvanını aldı. Formula 1'de ise Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher büyük bir başarıya imza attı ve 4. dünya şampiyonluğunu elde etti. Schumacher, Alain Prost'un rekorunu da kırarak 53 kezle en çok Grand Prix kazanan F1 pilotu oldu. Havuzda ise Avustralyalı Ian Thorpe şovu vardı. Thorpe, Japonya'daki Dünya Yüzme, Atlama, Sutopu ve Senkronize Yüzme Şampiyonası‘nda 6 altın madalya kazanırken, 3 de dünya rekoru kırdı.

En büyük Lakers

NBA finalinde Philadelphia 76ers'a 4-1 üstünlük sağlayan Los Angeles Lakers üstüste 2., toplamda 12. kez şampiyonluğu kazandı. NBA'in 50. Geleneksel All Star maçı, Batı'yı 111-110 yenen Doğu'nun oldu. Avrupa'da SuproLig'de Maccabi (İsrail) 3., Saporta Kupası'nda Maroussi (Yunanistan) ilk kez şampiyonluk yaşadı. Koraç Kupası'nı U.Malaga (İspanya) ilk kez aldı. ULEB'in ilk kez düzenlediği Avrupa Ligi'nde de Kinder (İtalya) mutlu sona ulaştı. Bayanlarda C.J.M.Bourges (Fransa) Avrupa Ligi, Famila (İtalya) da Ronchetti Kupası şampiyonu oldular. Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda evsahibi Fransa, 3. kez şampiyonluğu elde etti.

Pintusevich sürprizi

Dünya Atletizm Şampiyonası'nda rekor çıkmadı ancak Ukraynalı Zhanna Pintusevich-Block, ABD'li Marion Jones'u 100 metrede 2 yılı aşkın süre sonra geçmeyi başaran ilk atlet olarak altın madalya kazandı. ABD şampiyonada 9 altın, 5'er de gümüş ve bronz madalyayla 1. sırayı elde etti. ABD'li Stacy Dragila da bayanlar sırıkla atlamada kırdığı 7 dünya rekoru ile büyük sükse yaptı. IAAF Grand Prix'ini erkeklerde ABD'li Allen Johnson bayanlarda da Rumen Violeta Szekely kazandı.

Capriati'nin yılı

Bayanlar teniste Jennifer Capriati, Avustralya ve Fransa Açık'ı kazanıp 1 numaraya kadar çıktı. Ancak yılı Lindsay Davenport zirvede bitirdi. ABD Açık'ı alan Lleyton Hewitt erkeklerde 1 numaraya çıktı. Goran Ivaniseviç, Wimbledon'da wild-carddan gelip şampiyon olan ilk tenisçi oldu. Erkeklerde Avustralya Açık'ı Andre Agassi, Fransa Açık'ı da Gustavo Kuerten kazandı. Bayanlarda Venus Williams, Wimbledon ve ABD Açık'ı aldı. Davis Kupası'nı Fransa 9. kez, Federasyon Kupası'nı da Belçika ilk kez kazandı.

Hentbol

Dünya Erkekler şampiyonluğunu Fransa 2. kez, bayanlar şampiyonluğunu da Rusya elde etti. Avrupa Bayanlar Süper Kupası'nı Hypo (Avusturya) kazandı. Erkekler Şampiyonlar Ligi'nde Portland (İspanya), Kupa Galipleri'nde Flensburg (Almanya), EHF Kupası'nda Magdeburg (Almanya), Çalenç Kupası'nda da Kac (Yugoslavya) şampiyon oldu. Bayanlarda Şampiyonlar Ligi'ni N.Roberts (Slovenya), EHF Kupası'nı Mantex (Polonya), Kupa Galipleri'ni Zaporodje (Ukrayna), Çalenç Kupası'nı Nimes (Fransa) aldı. Kulüpler Şampiyonası'nı bayanlarda Viborg HK (Danimarka), erkeklerde de Sportclub Magdeburg (Almanya) kazandı.

Güreş

Rusya rakiplerine üstünlük sağladı. Dünya Serbest Güreş Şampiyonası'nda, 4 altın, 1 bronz madalya alan Rusya 51 puanla birinci oldu. Rusya, Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda erkek ve bayanlarda takım birinciliklerini elde etti. Grekoromen Dünya Kupası'nda da Rusya şampiyonluğu kazandı. Serbest Güreş Kupası'nda ABD şampiyonluğu elde etti. Dünya Grekoromen Şampiyonası'nda Küba takım birinciliğini kazandı.

Cimnastik

Dünya Ritmik Cimnastik Şampiyonası'nda Rusya, 6 altın ve 5 gümüş madalya kazanarak en başarılı ülke olurken, bu ülkeden Alina Kabaeva da 5 altın ve 1 gümüş madalya elde etti. Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda ise Romanya 6 altın, 2 bronz madalya ile en başarılı ülke oldu. Rumen bayan sporcu Andrea Raducan da 4 altın, 2 bronz madalya aldı. Avrupa Takımlar Artistik ve Ritmik Cimnastik Şampiyonası‘nda Rusya birinciliği kazandı.

Halter

Rus sporcuların başarısı dikkat çekti. Avrupa Şampiyonası’nda Rusya erkekler ve bayanlarda takım birinciliğini kazandı. Dünya Şampiyonası'nda erkeklerde Rusya, bayanlarda Çin Halk Cumhuriyeti birinci oldu.

Kayak


Dünya Alp Disiplini Kayak Şampiyonası'nda, Avusturya, 3 altın, 6 gümüş ve 2 bronz madalyayla 1. oldu. Dünya Kuzey Disiplini Şampiyonası'nda Norveç, 5 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalyayla ilk sırayı aldı.

Eskrim

Dünya Şampiyonası'nda İtalya ve Rusya, 4'er altın, 1'er de gümüş ve bronz madalyayla en başarılı ülkeler oldular.

Liverpool fırtınası

İngiliz takımı büyük çıkış yapıp, Ada'da Lig ve Federasyon Kupası'nı kazandı. 25 yıl sonra UEFA Kupası'nı alırken, Süper Kupa'nın da sahibi oldu.

İngiliz takımı Liverpool 2001'de büyük çıkış yaptı. Ada'da 6 yıl aradan sonra hem İngiltere Lig Kupası'sını hem de Federasyon Kupası'nı kazandı. Alaves'e (İspanya) finalin uzatmasında 5-4 üstünlük sağlayıp, 25 yıl aradan sonra UEFA Kupası'nın 3. kez sahibi olan Liverpool, B.Münih'i (Almanya) 3-2 yenerek Avrupa Süper kupası'nı 2. kez aldı.

B.Münih de Valencia'yı (İspanya) penaltılarla 6-5 yenerek 25 yıl aradan sonra 4. kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazandı. B.Münih, Boca Juniors (Arjantin) uzatmada 1-0 yenip, Kıtalararası Kulüpler Dünya Şampiyonluğu unvanını da 2. kez elde etti. FIFA, yeni sezondan itibaren futbolcuların bonservis bedelsiz transferi konusundaki kararıyla devrim yaptı. Gana'nın başkenti Akra'daki maçta çıkan olaylarda, 130 kişi öldü.

Filede İtalyan farkı

Voleybolda kulüpler seviyesinde İtalya üstünlüğü vardı. Bayanlarda, İtalya takımlarından Foppapedretti, Şampiyonlar Ligi’ni, Cividini, Konfederasyon Kupası'nı kazandı. 'Top Teams'' Kupası Asterix'in (Belçika) oldu. Erkeklerde L.B.Macerata (İtalya) Konfederasyon Kupası, Espinho (Portekiz) 'Top Teams' Kupası'nı, P.Volley (Fransa) Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarını elde etti. Avrupa şampiyonluklarını, erkeklerde Yugoslavya, bayanlarda da Rusya kazandı. Erkeklerde Dünya Ligi'ni Brezilya, Dünya Büyük Şampiyonlar Kupası'nı Küba aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!