Dünya ölçülerinde bilim üretmek

TÜRKİYE’nin alanında ilk özel hastanesi. Yılda 3 bin ameliyatın yapıldığı, teknolojisiyle dünyadaki örneklerine kafa tutuyor.

İzmir’de hizmet veren EMOT El Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji Hastanesi. Yıllarca hem kendilerini yetiştirdiler, hem de örnek başarılara imza attılar. Şimdi yurt içindeki ve dışındaki meslektaşlarını eğitiyorlar. Bu hafta, 18 yıllık serüvene birçok başarıyı sığdıran EMOT Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Başhekimi Prof. Dr. Sait Ada ile söyleştik.

Farklı bir alanda merkez açma fikri nasıl oluştu? Kuruluş hikáyenizi anlatabilir misiniz?

- Mikrocerrahi, büyütme altında, gözle gözükmeyen damar ve sinirlerin dikilmesiyle yapılan ve 24 saat hizmet gerektiren, büyük sabır isteyen, emek yoğun bir daldır. Normal uzmanlık eğitimiyle öğrenilmez. Deneysel cerrahi laboratuvarlarında eğitim gerektirir. Mikrocerrahinin tıbba katkıları 1980’lerden itibaren hızla artmış, kopan uzuvların dikilmesi, sinirlerin iyileştirilmesi, serbest doku nakilleriyle vücut eksikliklerin giderilmesi ve kol-el nakilleri gerçekleştirilmiştir. Bizler ortopedi uzmanı olduktan sonra bu zor dala gönül verdik. Bu iş için ekip çalışması gerekliydi. Bu ekibin 24 saat hastaya müdahale edecek alt yapıya gereksinimi vardı, kamu kurumlarında bu organizasyon mümkün değildi. Dünyadaki tüm örnekleri gibi özel kuruluşlar eliyle bir organizasyon gerekli olduğunu biliyorduk. Önceleri muayenehane ortamında bir el ve mikrocerrahi merkezi kurduk ve oradan elde ettiğimiz gelirle, 18 yıl önce Türkiye’nin ilk özel dal hastanesi olan EMOT hastanesinin temellerini attık. Hastanelerin çok zor işletmeler olduğunu yaşayarak öğrendik ve hala öğreniyoruz. Kuruluşumuzun temeli, dünya ölçülerinde, etik ve özgür bilim üretmeye, hastalarımızla açık ilişkiler kurmaya dayanmaktadır. Yıllar içinde sadece İzmir değil tüm Türkiye’den bize güvenerek gelen hastalarımızla geliştik ve gelişmeye devam etmek istiyoruz.

İki hastanenin yönetim kurulu başkanlığında

1956 Kayseri doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Karşıyaka’da tamamladı. 1979’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi, 1984’te Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden uzmanlığını aldı. 1995’te doçent, 2005’te profesör oldu. 1996’dan itibaren EMOT Hastanesi Başhekimliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı, 2006’dan bu yana ise Atakalp Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Prof. Sait Ada, Uusal Ortopedi ve Travmatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi. Ada, evli ve bir kız babası.

ÜLKEMİZİN DİĞER BÖLGELERİNE AÇILACAĞIZ

Önümüzdeki günlerdeki projeleriniz ve hedefleriniz?

- Yapmak istediğimiz çok şey var. Acil sağlık hizmetleri en zor ve elde edilmesi güç hizmetler. Bizim gibi mikrocerrahi hastaneleri başka bölgelerde yok. Genel olarak 20 milyon nüfusa tek mikrocerrahi merkezi yeterlidir. Biz ülkemizin diğer bölgelerinde yayarak, Antalya, Kocaeli, Ankara, Trabzon ve Van’a yeni şubeler açmayı hedefliyoruz. Bunun için gerekli insan gücünü sağlayacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca uzmanlık eğitimi gereken bu dalda eğitim veren ve resmi olarak kabul edilen bir kurum olmak istiyoruz. Bu konuda üniversiteler ve diğer eğitim kurumları ile işbirliği yapabiliriz.

TEKNOLOJİ OLARAK HERŞEY TAMAM

Gerçekleştirilen tedaviler ve sürekli gelişen teknolojiyi takipten bahseder misiniz?

- 18 yıldır İzmir’de, dünyada yapılan tüm mikrocerrahi ameliyatlarını ve sonrası fizik tedavilerini yüksek oranda başarılarla yapmaktayız. Dünyadan daha iyi olduğumuz konular var. Örneğin her türlü kopma ve el yaralanmaları gibi. Bu tip hasta sayımız çok fazla ve sonuçlarımız herkesi memnun etmektedir. Ayrıca ana dalımız olan ortopedi ve travmatolojinin her türlü tedavisini gerçekleştiriyoruz. Teknolojik bir eksiğimiz şu anda yok, her türlü tanı aracımız mevcut. 18 yıldır her cumartesi yaklaşık 3 saat hastalarımızın durumlarını kendi aramızda tartışarak en güvenli tedaviye gayret ediyoruz. Yurt içinden ve dışından onlarca meslektaşımıza eğitimler verdik ve mikrocerrahinin temel prensiplerini öğrettik. Yurt içi ve dışı yüzlerce yayınımız var. Hastanemizden 2 profesör, 2 doçent yetişti ve 2 arkadaşımız doçentliğe hazırlanıyor. Ege’de büyük hizmet verdiğimizi düşünüyoruz. Yılda ortalama 3 bin ameliyat, 12 bin poliklinik yapıyoruz. Toplam 140 personelle çalışıyoruz ve 2007’de kurumlar vergisinde ilk 100’e giren tek hastaneyiz. Sağlık hizmetinde neler yaptığınızı anlatmak hem zor hem de bir anlamda etik dışıdır. Aslında yaptığınız işle kendinizi gösterirsiniz. Önemli olan, Hipokrat’ın, "Hastaya zarar verme" altın kuralını unutmadan hizmettir. Sağlık hizmetinde çok büyük laflar etmeden, yaptığınız işin öncelikle kendinizi tatmin etmesi ve hastaya elinizden gelen en iyisini yaptığınıza inanmanız çok önemlidir. Hastalar bunu görecek ve takdir edecektir.
Yazarın Tüm Yazıları