Dünya Öcalan'ın konuşmasını böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Dünya Öcalanın konuşmasını böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:00

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın bugün Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları sırasında okunan mesajı tüm dünya basınının gündemi oldu.

Haberin Devamı

Haber ajansları Öcalan'ın BDP'li milletvekilleri tarafından dünyaya duyurulan sözlerini "Flaş" koduyla geçerken, BBC, Guardian, El Cezire gibi birçok televizyon ve gazetenin internet sitesinde de haber ilk sıralarda yer aldı.

BBC World kanalı ayrıca tüm gün İstanbul'dan ve Londra'dan canlı bağlantılar ve yorumlarla Türkiye'deki gelişmeleri seyircilere aktardı. CNN televizyonu da yıllardır Türkiye'de yaşayan gazeteci Andrew Finkel'a bağlanarak, yaşaşanlarla ilgili yorumlarını aktardı.

Dünya Öcalanın konuşmasını böyle gördü

Haberin Devamı

YABANCI AJANSLAR KUTLAMALARI BU FOTOĞRAFLARLA GEÇTİ

BBC: Türkiye'nin Kürtleri - PKK lideri Öcalan'dan ateşkes çağrısı
Türkiye'de savaşan Kürt isyancıların hapisteki lideri Abdullah Öcalan, yıllar süren savaşın ardından ateşkes çağrısı yaptı. Öcalan Diyarbakır'da okunan yeni yıl mesajında ayrıca savaşçılarından Türkiye'den çekilmelerini istedi. Hürriyet gazetesinin aktardığına göre, Öcalan, "Bugün milyonlarca kişinin gözü önünde yeni bir süreç başlatıyorum. Demokratik haklar, özgürlük ve eşitlik dönemi başlıyor. Gelin silahları susturalım. Türk ve Kürt halklarının kanları artık dökülmesin" dedi.

El Cezire: PKK lideri ateşkes çağrısı yaptı
Hapisteki Abdullah Öcalan'ın deklarasyonu, 30 yıl süren ve yaklaşık 40 bin kişinin canına mâl olan sorunun çözümüne dair umutları artırdı.

Guardian: Kürt lider Abdullah Öcalan Türkiye'yle ateşkes ilan etti
PKK lideri 30 yıllık Kürt savaşını sona erdirmek için tarihi bir jest yaptı, "silah sorununu bir can daha kaybetmeden çözme" ihtiyacına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Guardian'a konuşan Kürt sorunu tarihçisi Mesut Yeğen, "PKK'nın yeni anayasa ilan edilmeden tüm savaşçılarını çekmemesi, anayasa değişiklikleriyle ilgili müzakerelerde ellerindeki kozu kaybetmek istemedikleri anlamına geliyor. Ancak hükümet bu koşulu kabul etmiş gibi görünüyor" dedi.

AFP: Hapisteki Kürt isyancı lider "Silah değil siyaset zamanı" dedi
Ateşkes çağrısı yapan Abdulah Öcalan, Türkiye'nin yeni bir çağa girdiğini söyledi.

AFP - ANALİZ: Kürt barışı Erdoğan'ı "Türkiye'nin Lincoln'ü" yapabilir
Uzmanlara göre, Türkiye'nin Kürt isyancılarla barış sağlanması için yaptığı son girişimin neticesi, bu çabalara öncülük eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin Abraham Lincoln'ü de yapabilir tüm itibarını kaybetmesine de neden olabilir.

Haberin Devamı

Hurriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, geçtiğimiz ay yayımlanan bir makalesinde, Türkiye'nin kökleşmiş Kürt sorununun çözülmesi halinde Erdoğan'ın isminin tarihe yazılabileceğini belirtmişti.

Yetkin, "Kürt sorununu çözüme çevirirse, Erdoğan Türkiye'nin Lincoln'ü olabilir" diye yazmıştı.

Associated Press: Kürt isyancı lider Türkiye'yle barış girişimleri kapsamında ateşkes ilan etti
Öcalan ateşkes çağrısında bulundu. Bu dünyanın en kanlı isyanlarından birinin sona erdirilmesi yönünde atılan önemli bir adım.

İSVEÇ BASINI
İsveç basını ise terör örgütü PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili haberlerinde ajanslardan alıntı yaparak, “Öcalan, ateşkesi açıkladı” başlığını kullandı.

Haberin Devamı

İsveç'in Türkiye Başkonsolosu İngmar Karlsson'un yorumlarına da yer verilen haberlerde, Karlsson'un "barış sürecini sabote etmeye çalışacak güçlerin var olacağı" ve "Suriyeli iktidar güçlerinin, Türkiye'de milliyetçiler ile işbirliği yaparak, barış sürecini baltalamak için girişimlerde bulunulabileceği" şeklindeki iddiaları yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!