Dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler

Güncelleme Tarihi:

Dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 10:28

Türk mutfağı dünyanın en zengin, en lezzetli mutfaklarından biri ancak mutfakta sadece lezzet değil sağlık da bir o kadar önemli. İşte uzmanlara göre dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler. 

Haberin Devamı

YUNAN MUTFAĞI

Yunanistan'da yapılan 18-89 yaşları arasındaki 3000 kadın ve erkeğin üzerinde yapılan yeme alışkanlıkları hakkındaki araştırmaya göre akdeniz diyetini yapanların kalp hastalığına yakalanma oranları diğerlerinden daha düşük çıkmıştır.

Akdeniz diyetinin temelinde de işte bu mutfak yatar. Sebebi ise içerisinde yeşil yapraklı sebzeler, meyve, yüksek lifli tahıllar, baklagiller, zeytinyağı ve omega 3 bakımından yüksek gıdalar bulunan yunan yemekleridir.

Harvard Üniversitesi'nde yapılan  araştırmaya göre geleneksel Akdeniz tarzı beslenme kalp hastalıkları ve kanser riskini yüzde yirmi beş azaltıyor.

Dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler

Haberin Devamı

TAYLAND MUTFAĞI

Asya ve Avrupa'nın mutfağının harmanlanmış hali olan Tay mutfağı oldukça zengin bir mutfaktır. Hafif ve içerisinde birçok aromatik tat bulunan bu mutfak ekşi, tatlı, acı, tuzlu bileşeninin harmanlanmasından oluşur. Taylandlı şefler de yemeklerinde bu dengeye çok önem verirler.

Tayland Kasetsart Üniversitesi, Japonya Kyoto Üniversitesi ve Kinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar sindirim sitemi kanseri ve diğer kanserlerin görülme oranında Tayland'ın diğer ülkelere göre düşük olduğunu görünce bunun sebebini aradılar ve bir çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini fark ettiler.

Tom Yum çorbası içerisinde limon, zencefil, ıhlamur yaprağı, biber çeşitleri gibi malzemeler bulunan karides çorbasıdır. Tayland'a özgün olan ve tüm dünyada popüler olan bu  çorba içerisinde bulunan birçok baharat sayesinde bağışıklık arttırıcı özellik taşıyor. Baharatlı ve ekşi tadına rağmen popülerliğini korumaya devam ediyor.

Tehlikeli olduğu nokta ise, eğer Tayland'a giderseniz bu çorbayı sokak satıcılarından içmeyin. Çünkü içerisinde doymuş yağ bulunduruyor ve çok kalorili bir yiyecek haline dönüşebiliyor.

Dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler

Haberin Devamı

İTALYAN MUTFAĞI

Herkes tarafından tatınan ve zengin olan italyan mutfağı aynı zamandada sevilir. İçerisinde çok sayıda meyve, sebze, sos ve et bulunduran bir mutfaktır.

Geleneksel italyan yemeklerinde kullanılan gıdalar herzaman tazedir, italyan şefler işlenmiş gıda kullanmaktan son derece çekinirler. Bu yemekler sindirim için son derece faydalıdır. Bu mutfağı yıldız yapan yiyecekler ise domates, zeytinyağı, sarımsak, fesleğen, kekik ve maydanozdur.

Kanser ile mücadelede yardımcı olan likopen italyanların en fazla kullandığı malzemelerden biri  olan domates ve domates ürünlerinde bolca bulunur. Sarımsak ve geleneksel italyan baharatları A, C vitaminlerini sağlar. Ayrıca diğer bir kullandıkları malzeme zeytinyağı kalp hastalığı ile savaşır, kolestrolü düşürür, karın yağlarını yakmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

 İtalyan mutfağının kötü tarafı ise eritilmiş peynir ve lazanya bu listede değil. Bu sebeple çift peynirli pizza yememeye gayret gösterin.

Dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler

JAPON MUTFAĞI

Japonlar dünyada en uzun yaşayan insanlardır. Japonya' daki obezite oranı ise yüzde üç kadar düşük bir orandır.

Peki nedir bu japonların sırrı?

Öncelikle yemeklerini hafif bir buharlı tavada son derce hızlı bir şekilde pişirirler. İkinci olarak "Hara hachi bu." felsefesidir. "Hara hachi" Japonca Okinawa dilinde "sofradan tam doymadan kalkmak" anlamına gelir.

Ayrıca japon mutfağında antioksidan bakımdan son derece zengin olan tatlı patetes ve yeşil çay vardır. Dünya nüfusun da sadece yüzde iki tüketilen balıkda japonyada yüz on olarak tüketilir.

Haberin Devamı

Dünya mutfaklarından sağlıklı seçimler

İSPANYOL MUTFAĞI

İspanyol mutfağı ne kadar Karayipler'den etkilensede kendine özgü bir mutfak yaratmayı başarmıştır. Malzemelerini akdeniz bölgesinin besinlerinden alır. İspanya sebze, deniz ürünleri ve zeytinyağını çok fazla tüketen bir ülkedir.

İspananyol mutfağının en popüler ve sağlıklı yemekleri ise   gazpacho ve paella dır. Gazpacho İspanya'nın soğuk domates çorbası olarak bilinir. İçerisinde zeytinyağı, salatalık, kırmızı dolmalık biber, sarımsak, soğan gibi gıdalar bulunur.Bu çorba metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlar , kalp ve damar hastalıklarına fayda sağlar. Paella ise pirinç, deniz ürünleri, tavuk, çeşitli otlar ve baharat gibi bir çok besin içerir ve dengeli bir diyetin parçasıdır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!