Dünya kimin elinde?

“AMERİKAN halkı dünyaya hükmediyor” düşüncesi doğru mu? Hayır! Yanlış!

Amerikan halkı aslında zavallı!

Haberin Devamı

Dünyaya hükmeden para baronları en çok 1000 kişi civarında...

Bunların 450 kadarı Avrupa’da, 550 kadarı Amerika’da yaşıyor.

Servetlerinin toplamı 12 trilyon dolar! Yani dünya ticaret hacmine eşit. Yıllık kazançları, imparator başına ortalama 300 milyar dolar.

Para baronları, ellerindeki finans gücü ve medya aracılığıyla, dünyanın kaderini tayin ediyor. Yerküremizin ipleri 550’si Amerikalı olan bu 1000 kişinin elinde...

Gıdadan konuta, iletişimden ulaşıma kadar bütün tüketim yelpazesini bunlar yönetiyor.

Amerikan halkının çoğunluğunun dünyadan haberleri yok ama dünyayı kendilerinin idare ettiklerini sanıyorlar!    

* * *

Amerika’da yaşayanların yüzde 5’i (bu 15 milyon insan demek) o kadar fukara ki, karınlarını zor doyuruyorlar! Para babaları, çeşitli ülkelerdeki işbirlikçilerine, kazançlarından küçük bir bölümü bahşiş olarak dağıtıyor, işlerini böyle yürütüyorlar!

Haberin Devamı

Para baronları ya da imparatorları, adları her ne ise, Amerika’ya “Görünür Başkan” olarak Obama’yı getirdi. Dünyanın ezilen insanları, kendilerinden biri gibi gördükleri zenci başkana baktıkça dünyada hak ve adaletin tesis edileceğini sanıyorlar.

Oysa Obama da yerküreyi yöneten para babalarının çizdiği rotadan çıkamaz. Dünyamızda “eşitlik ve adil düzen” yoktur “güç” vardır ve güçlü olan haklıdır!

* * *

Bizim Başbakan, Amerika gezisinde Obama ile 15 dakika görüşüp fikirlerinden feyz aldı. ABD Başkanı ona Türkiye’deki “Kürt ve Ermeni açılımları”nın nasıl yapılması gerektiğini anlattı mutlaka...

Aslında Obama’nın BM Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitaben yaptığı konuşma önemliydi ama nedense bunun üzerinde fazla durulmadı. Obama’nın, Amerika’nın bundan böyle tek taraflı hareket etmeyeceği ve dost ülkelere danışacağı sözünü vermesi nasıl yorumlanmalı?

Zenci başkanın, kötü gidişin farkına vardığı, ABD’nin son yıllarda devam eden yenilgilerini kabul ettiği ve bu nedenle böyle konuştuğu belirtiliyor.

* * *

Gerçekten Amerika neye el attıysa ağzına burnuna bulaştırdı. Bunlardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

1) Altı yıl önce Irak’ı işgal eden Amerika, 2009 yılına gelindiğinde ağır kayıplara uğradığını fark etti. Başkan Obama, önümüzdeki yıldan itibaren Irak’tan asker çekmeye karar verdi.

 2) Amerika’ya güvenen Gürcistan, 2008 yılının ağustos ayında Güney Osetya’yı işgale kalkıştı. Buna sert cevap veren Rusya, Gürcistan’ı perişan etti. Amerika, Rusların saldırgan tutumu karşısında sessiz kalmayı tercih etti.

 3) Amerika, Rusya’ya karşı Doğu Avrupa’da bir “Füze kalkanı” kurmak istiyordu. Rusların tepkisi üzerine Obama bu projeden vazgeçti.

 4) Amerika, Afganistan’da da ağır kayıplar verdi. Dünya ülkelerinden beklediği desteği bulamadığı için kara kara düşünmeye başladı.

Haberin Devamı

 5) Ağır kriz, Amerikan ekonomisini altüst edince ABD daha da zor durumda kaldı.

* * *

Bir kısım siyasi gözlemciye göre gelişen olaylar, ABD imparatorluğu için “sonun

başlangıcı”nı gösteriyor. Bazı gözlemciler ise “Amerika asla yıkılmaz” diyor. Ancak...

Tarih boyunca ne imparatorluklar yıkıldı dünyada... Amerika mı yıkılmayacak?

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları