Dünya ekonomisini alt üst edeceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Dünya ekonomisini alt üst edeceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 18:17

İnternet dünyasının patronlarını ilk kez bir araya toplayan e-G8 Forum toplantılarının ilki Paris’te başladı. Fransa’nın geçmişinin en büyük sembollerinden Louvre Müzesi’nin bahçesi Tuileries’de yapılan toplantıda, internetin insan yaşamına getirdikleri ve sektörün geleceği ve diğer sektörlerle ilişkisindeki hızlı gelişme ele alındı.

İnternet dünyasının en büyük isimlerinin toplandığı e-G8 Forum’a, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, IMF Başkanlığına adı kuvvetle dile getirilen Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve kurucu ortağı Sheryle Sandberk, Facebook’un kurucusu Eric Schmidt medya devi Time Warrner’ın Patronu Rupert Murdoch, New Yok Times gazetesinin genel yayın yönetmeni Arthur Sulzberger, Groupon sitesinin kurucusu Andrew Mason, ‘Angry Birds’ oyununun da yaratıcısı Rovio’nun Yöneticisi Mikael Hed, Skype’ın kurucularından Niklas Zennström ile ‘The Social Network filminde Justin Timberlake’in canlandırdığı ve Web dünyasının ‘korkunç çocuğu’ diye anılan Napster ve Facebook’un kurucu ortaklarından Sean Parker katıldı. Türkiye’den ise Hürriyet internet sayfasının kuruluşunda önemli rol alan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Sabancı Doğan katıldı.

Sarkozy: ‘İnternet liderlerin utanç ya da güven ölçeğidir’

Toplantının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, internet dünyasının temsilcilerine seslenerek, ‘G8 arefesinde Paris internetin başkenti oldu. Gelin ülke yöneticileri ile sektör temsilcileri arasında diyalog kuralım. En az Galileo kadar, Newton kadar dünyayı değiştirdiniz. Birkaç yıl sonra dünya ekonomisini alt üst edeceksiniz. Google’ın bir garajda, Facebook’un bir üniversite kampüsünde yaratıldığını düşünüyorum da bir devrim gerçekleştirdiniz. Bu devrimin sloganı yok, bayrağı yok, kimseye ait değil. Ama büyük bir ortak sorumluluğumuz da var. Herkes bana bu forumu düşündüğümde ‘gene risk alıyorsun’ ya da ‘iyi bir fikir değil’ dediler. Ama ben bunun iyi bir fikir olduğuna ve risk almak gerektiğine hala inanıyorum. Çünkü devleti yöntenlerle bu sektörün temsilcilerinin diyaloğa ihtiyacı var. Dünyanın en eski duvarlarını yıktınız, yeni duvarlar yaratmayın. Haklar ve etik kuralları çiğneyen bir dünya değil, en azından etik ve değerleri ve hakları garanti altına alan, özellikle güvenlik alanında bunu gözeten bir düzenleme yapılmalı” dedi. Sarkozy artık Kuzey Kore dahil hiçbir devlet başkanının internetin gücünü görmezden gelemeyeceğini belirterek, ‘internete tanınan özgürlük yöneticilerin güvenilirlik ya da utanç ölçeğidir’ dedi.

‘Einstein yaşasaydı interneti çok severdi’

Forum’un organizatörü Publicis Group’un başkanı Maurice Lévy de ‘Bu iki günde bütün sorunları çözmeyi hedeflemiyoruz. Burada Cumhurbaşkanı Sarkozy ve G8 liderlerine muhtemel çözüm önerileri konusunda sektörün aktörlerinin görüşlerini almak bile önemli bir misyon olacak. Einstein’ın dediği gibi Hayal etmek bilmekten daha önemlidir. Einstein bugün yaşasaydı interneti çok severdi’ dedi.

‘İnternette özgürlüğü’ Amerika anlatacak

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin geleneksel hale getirmek istediği toplantıda, Fransız Cumhurbaşkanı’na en büyük eleştiri ‘internette özgürlük’ konusuna gereken ağırlığı vermedikleri yönünde geldi. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın internet danışmanı, ‘Amerikan diplomasisinin yeni gurusu’ diye adlandırılan Alec Ross toplantıda ‘Özgürlükler için yeni araçlar’ konulu bir sunuş yaparak Amerikan hükümetinin görüşlerini aktaracak. Ancak Arap dünyasında birbiri ardına yaşanan ayaklanmalarda internetin rolüne rağmen Fransız diplomasisinden bir katılımcı olmaması eleştirildi. Forum’da ‘İnternet ve ifade özgürlüğü’ konferansının da son anda iptal edilmesi Sarkozy yönetimine eleştirileri artırdı. Forumda soruları yanıtlayan Sarkozy, konuya ilişkin gelen bir eleştiriye, ‘İnterneti sizi yanlış yollara götürecek ellere ya da güvenliğinize, birliğinize kastedecek ellere bırakmayın. Güvenlik ve çocukların korunması gibi minimum insanlık değerlerini göz ardı edemeyiz’ yanıtını verdi. İnternet dünyasını izleyen uzmanlar, ‘Bu demek ki Deauville’de yapılacak G8 zirvesine internetin ekonomk yönüyle ilgili öneriler götürülecek, özgürlükler yanı geri planda kalacak’ değerlendirmesinde bulundular.

Gelişen ülkelerde internet ağırlığı

E-G8 Forum’da ‘İnternetin dünya ekonomisindeki rolü’ konulu bir sunuş yapan McKinsey Raporu’na göre, İnternet sektörü G8 ülkelerini yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Kore ve İsveç’in de ararlında olduğu 13 ülkede gayrı safi milli hasılanın yüzde 3.4’ünü kapsıyor ve ülke büyümesine yüzde 10 katkı sağlıyor. Dün yapılan ilk tur panellerde ‘İnternet ve ekonomik büyüme’, ‘İnternet ve toplum’, ‘’internetin geleceği’ ve ‘Fikri Haklar’ konuları ele alındı.
Forum’un bugün yapılacak ikinci tur  tartışmalarını Avrupa Birliği Yeni Teknolojiler Komiseri Neelie Kroes açacak. Sanal dünyanın patronlarının buluşmasının kapanışını ise bu dünyanın en büyük ismi Facebook’un patronu Mark  Zuckerberg yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!