Dünya Çevre Günü Kartal’da festival coşkusuyla kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Çevre Günü Kartal’da festival coşkusuyla kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 11:47

Dünya Çevre Günü Kartal’da festival coşkusuyla kutlandı

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA)-5 HAZİRAN Dünya Çevre Günü nedeniyle Kartal Meydanı’nda bir araya gelen çevreciler, “Temiz Bir Çevre İstiyoruz, Kartal’ı Seviyoruz, Çevreyi Temiz Tut, Çevreni Koru, Temiz Bir Dünya İçin El Ele, Bu Dünya Hepimizin” sloganlarıyla çalışmalarını sergiledi.

Dünya Çevre Günü etkinliklerine Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Tozkoparan, CHP Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengiz Türkmen, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Gülcemal Fidan, Kartal Belediyesi Şirket Yöneticileri, Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars, Birim Müdürleri, Kartal ADD Şube Başkanı Kemal Arslan, mahalle muhtarları, çevreci dernek ve kurumlar, Kartal sınırları içinde bulunan okulların müdür, öğretmen ve öğrencileri ile ilçe sakinleri katıldı. Festival kapsamında minik öğrenciler, atık malzemelerden oluşan giysilerle defile sunarken, Özel Kıraç Okulu öğrencileri de çevre temalı dans gösterileriyle büyük beğeni topladı. Ardından Era Koleji öğrencileri katılımcılara müzik ziyafetiyle doyumsuz anlar yaşattı. Ayrıca tek kişilik orkestra, mini konser gibi çeşitli sahne performansları festival etkinliğine renk kattı. 

BİRBİRİNDEN RENKLİ ETKİNLİKLER YAPILDI

Festivalde yer alan 26 stantta çanta boyama atölyesi yapıldı. ÇEVKO katılımcılar tarafından bez çanta üzerinde değişik renk ve desenlerde boyama çalışmaları yaparken, eski tişörtlerden çanta tasarımı atölyesi UPCYCLE TURKEY; eski tişörtleri çanta yapımında kullandı. Doğal Yaşam Atölyesi Yeryüzü Derneği de; atölye çalışmasında doğal sirke, ekşi mayalı ekmek, temizlik malzemesi yapımı, kadife çiçeği nasıl dikilir ve tohum alınır çalışmaları yaparak katılımcılara iklim değişikliği hakkında bilgiler verdi. Doğa Atölyesi TEMA; Ağaç kartları ile eşini bulma oyunu ve doğa ile ilgili boyama çalışması yaparken, Tohum Takas Atölyesi - Ulusal Tohum Takas Merkezi; çeşitli tohumları takas etmek üzere sergiledi. Katılımcılar, yanlarında getirdikleri tohumları takas etti.

ATÖLYELER İLGİNÇ TASARIMLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Sanat ve Bilim Atölyesi – Kartal Doğa Kolejleri; balon şekillendirme, kurabiye yapımı, topaç boyama, aile el izi çalışması, ebru sanatı, akıl oyunları ve mekanik robot tasarım çalışması yaparken, Kapaklardan Tablo Tasarım Atölyesi – Mehmet Hilmi Altay İlkokulu; plastik renkli şişe kapaklarından çeşitli tablolar yaptı. Katılımcılar kullanılmak üzere yanlarında değişik renklerde plastik şişe kapakları getirdiler. Geri Dönüşüm Atölyesi - Şehit Salih Alışkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; değişik türde atıklardan çeşitli tasarımlar oluşturdu. Robot Tasarım Atölyesi – Kıraç Okulları; plastik bardaklardan robot tasarımı gerçekleştirirken, Tohum Topları Atölyesi -  TAK Kartal; tohum toplarının nasıl yapıldığını gösterdikten sonra katılımcılara dağıttı. Atıkları Değerlendirme Atölyesi – İstek Uluğbey Okulları; değişik türde atıklardan çeşitli tasarımlar yaparak deneysel olarak sera etkisini anlattı. Atıklardan Takı Tasarımı ve Tekstil Atölyesi–Kartal İMKB; çeşitli atıklardan takı ve tekstil ürünleri tasarımı gerçekleştirdiler. Bisiklet Atölyesi – Bisikletliler Derneği; bisikletin ergonomik ayarları üzerine çalışmalar yaparken, Boyama Atölyesi – ERA Koleji; kum ve tual boyama çalışmaları yaptı.

Origami Atölyesi; atık dergi kâğıtlarından origami çalışmaları yaparken, Ekolojik Masallar Atölyesi; tiyatro oyuncuları tarafından drama şeklinde masal anlatma çalışmaları, Atıksız Yaşam Atölyesi – Zeliha Sunal; çeşitli türde atıklar kullanılarak araç ve gereç tasarımları, Atıklardan Tasarım Atölyesi – Zekeriya Güçer İlkokulu; çeşitli türde atıklardan deniz ürünleri ve kıyafet tasarım çalışmaları, Karikatür Çizim Atölyesi; katılımcıların karikatürleri çizerek çizim yaptıranlara hediye etti. El Sanatları Teknoloji Atölyesi - Yakacık Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu; gazete kâğıtlarından biblo ve taş boyama çalışmaları, Botanik Okulu; çocuklar tematik alanda dünya iklim haritası, bitkilerin korunma ve sulama yöntemleri, budama, çapalama, çelik alma, kök ayırma, filizlendirme, çoğaltma, aşılama işlemlerini aktif olarak tecrübe ettiler. Bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile alana kurulan sera düzeneğini da tanıyan katılımcılar, sera alanında bitkilerin tohumdan yetişkin bir bitki olana kadar geçirdikleri süreci büyüteçle takip etti.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL VERİLDİ

Etkinliğin sonunda Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen “Atık Pil toplama Yarışması’nda dereceye giren Mehmet Hilmi Altay İlköğretim Okulu, 500 kilo atık pil ile 2 adet tablet; Yakacık Doğa Koleji 500 kilo atık pil ile 2 adet tablet kazandı. Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu; 250 kilo atık pil ile 1 adet tablet; Hasan Paşa İlkokulu ise 250 kilo atık pil ile 1 adet tablet kazandı. Okullar Arası Elekronik Atık Toplama Yarışması’nda Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu; bin 131 kilo ile fotokopi makinesi, Medine Tayfur Sökmen İlkokulu; 90 kilo ile masalı satranç takımı, Hasan Paşa İlkokulu da 88,5 kilo ile spor seti kazandı. Okullar Arası Atık Yağ toplama Yarışması’nda da İhsan Zakiroğlu Ortaokulu 2 adet bisiklet, Hasan Paşa İlkokulu 2 adet bisiklet ve Öğretmen Selma Akay İlkokulu 2 adet bisiklet kazandı. Ayrıca Horeca ödüllerinde bar ve restoranlara çevreye duyarlılıklarından dolayı plaket takdim edildi. Ödülleri; Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Tozkoparan, Dr. Dilek Kars ve belediye şirket yöneticileri takdim etti.

Ayrıca okul müdürleri, öğretmen, öğrenci ve tüm katılımcılara günün anısına Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars tarafından bilgilendirici broşürler, çiçek ve geri dönüşümlü çok sayıda çeşitli hediye dağıtıldı.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!