İsrail hükümetinde Türkiye çatlağı

Güncelleme Tarihi:

İsrail hükümetinde Türkiye çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 03:07

Lieberman'ın sözleri, İsrail'de gerginliğe neden oldu <1>Planet

Haberin Devamı

--İsrail hükümetinde Türkiye çatlağı (İsrail basını)

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Pazar günü Türkiye’ye yönelttiği sözlü saldırı neredeyse bir koalisyon krizine neden oldu. Başbakan Benjamin Netanyahu, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer’i sakinleştirmek için acilen harekete geçmek zorunda kaldı.                       

 

İşçi Partisi’nin önde gelen üyelerinden Ben Eliezer, Ankara’nın Suriye-İsrail görüşmelerindeki arabulucu rolünü yeniden elde etmesi için baskı yapıyordu. Lieberman’ın Pazar günkü konuşmasında hem Ben Eliezer’i hem de Savunma Bakanı Ehud Barak’ı doğrudan hedef alması Başbakan Netanyahu’nun devreye girmesine neden oldu.

 

Haberin Devamı

Başbakan, Ben Eliezer’e telefon ederek Lieberman’la aynı fikirde olmadığını belirtti ve Ben Eliezer’den cevap vermemesini istedi. Netanyahu “Lieberman’ın yerine benimle Mısır’a sen geliyorsun ve önemli olan da bu” dedi.

 

Ancak İşçi Partisi’nin diğer milletvekilleri Ben Eliezer kadar sessiz kalmadı. Parti sözcüleri Lieberman’ı eleştirirken milletvekilleri oybirliğiyle Lieberman’ın ifadelerinin İsrail’e zarar verdiğine karar verdi.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

YEDIOTH AHRONOTH

--İşçi Partisi Lieberman’ın Türkiye’nin arabuluculuğuyla ilgili yorumlarını eleştirdi

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Suriye’yi, arabulucular özellikle de Türk arabulucular olmadan görüşmeye çağırmasının ardından, İşçi Partisi üyeleri Lieberman’ın İsrail’in çıkarlarına zarar verdiğini söyledi. Savunma Bakanı Ehud Barak ise Türkiye Ortadoğu’daki en önemli ülkelerden biri dedi.

 

HAARETZ

--İşçi Partisi Lieberman’ın Türkiye’nin arabuluculuğuyla ilgili yorumlarına tepki gösterdi

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Pazar günü Türkiye’ye yönelttiği sözlü saldırı neredeyse bir koalisyon krizine neden oldu. Başbakan Benjamin Netanyahu, Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer’i sakinleştirmek için acilen harekete geçmek zorunda kaldı.

 

Haberin Devamı

--Netanyahu’nun Obama’yı atlatması çok kolay

(…) Golan Tepeleri’nden çekilmek mi? Netanyahu’nun yönetimi altındayken olmaz. Filistin örneğinde olduğu gibi Netanyahu kendisine “gerçek” tehdit olan müzakerelerden uzak durmasını sağlayacak “gerçek” bir düşman seçti. Bu düşman Netanyahu’nun artık arabulucu olarak görev yapamayacağını iddia ettiği Recep Tayyip Erdoğan’dı. Suriye, Türkiye’nin arabuluculuğa devam etmesinde ya da en azından bir tur daha deneme yapılmasında ısrar ediyor.

 

BBC

--Türkiye Noel Baba’nın kemiklerini geri istiyor

Türkiyeli bir arkeolog, hükümetin Noel Baba’nın kemiklerini İtalya’dan Türkiye’ye iadesini talep etmesini istedi.

 

THE DAILY TELEGRAPH

Haberin Devamı

--Kıbrıs barış görüşmeleri: Taraflar mutfak masası diplomasisine geçti

Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafı yeni yılda “mutfak masası diplomasisi”nin yeni turuna başlıyor. Bu sayede Türk tarafında Nisan’da yapılacak seçimlerden önce bir çözüme ulaşılacağı umuluyor.

 

PANARMENIAN.NET

--Ermeni-Türk protokollerinin onayı komaya girdi

Siyasi analist Ömer Taşpınar, Ermenistan-Türkiye protokollerinin onay sürecinin komada olduğunu ve Ermenistan’ın protokolleri geçersiz sayma hazırlığının iki ülke arasındaki sürecin normalleşmesine darbe vurabileceğini belirtti. Taşpınar, Ankara’nın Ermeni tarafının sürece zarar verdiğini özrünü kullanabileceğini belirtti. Ancak sorunun bir de Washington cephesi olduğu düşünüldüğünde böyle bir durum pek gerçekçi görünmüyor.

 

Haberin Devamı

NEWS.AZ

--Ermenistan-Türkiye protokolleri Ermeni yetkililerin meşruiyetini güçlendirdi

Muhalefetteki Ermeni Ulusal Kongresi’nin temsilcisi ve parlamento Dış İlişkiler Konseyi Eski Başkanı Hovannes İgityan, Ermenistan-Türkiye protokollerini imzalayan Ermeni yetkililerin yaptıkları tek şeyin uluslararası arenadaki meşruiyet sorunlarına biz çözüm bulmak olduğunu belirtti.

 

FAMAGUSTA GAZETTE

--Kuzey Kıbrıs seçimlerinde anketler Eroğlu’na işaret ediyor

Redborder Araştırma Şirketi tarafından 13-20 Aralık tarihlerinde 500’den fazla kişiyle yüz yüze yapılan bir anket, Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu’nun yüzde 60’tan fazla bir oranla önde gittiğini gösteriyor.

 

Haberin Devamı

--İspanya Başbakanı Kıbrıs görüşmelerine destek verdi

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristosyas Kıbrıs sorunu ve Avrupa Birliği üzerine görüşmeler yaptı. 1 Ocak tarihinden itibaren AB dönem başkanlığını devralacak olan İspanya’nın lideri adada görüşmelerin devamına destek verdi. İspanya Dışişleri Bakanı da ülkesinin önceliklerinin, Türkiye’yle müzakerelerde yeni başlıklar açılması ve Hırvatistan’la görüşmelerin sonlandırılması olacağını belirtti.

 

GEORGAIN DAILY

--Türkiye-Ermenistan yakınlaşması: Bir adım ileri, iki adım geri

Zürih’te 10 Ekim tarihinde bir araya gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkeleri arasında diplomatik ilişkileri kuracak ve sınırı yeniden açacak anlaşmayı imzaladı. Bugün Zürih’teki imza töreninin zeminini hazırlayan batılı liderlerin anlaşmanın onaylanması ve iyi bir tarafa yöneltilmesi için ciddi bir diplomatik çaba göstermesi gerekiyor.

 

THE ARMENIAN WEEKLY

--Ermenistan protokollerden imzasını çekecek mi?

Türkiye’nin diplomatik bağların yeniden kurulması ve Ermenistan’la sınırın yeniden açılması için Ermenistan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki yedi reyondan çekilmesini şart koşması, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı bu noktaya getirdi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD güvenlik temini vermekte güçlük çekiyor

Ulusal Güvenlik Teşkilatı 2001’den bu yana yeniden yapılandırılmasına 40 milyar dolar harcadığı uçak güvenlik sistemlerini güçlendirme sıkıntısını içinde.

 

--Bombalama girişimi ardından Obama ABD kamuoyuna güven vermek istiyor

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide’nin bir kolu tarafından üstlenilen bombalı saldırı girişimini hükümetin idare etmesine yönelik eleştirilerle yüzleşmek için ortaya çıktı.  

 

--Sağlık lobisi değişim ile mücadele ediyor

Sigorta şirketleri ile diğer sağlık hizmeti kurumları ülke çapındaki hükümet binalarında toplanarak teklif edilen revizyonun getirilerine dikkat çekmeye çalışıyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Bomba uçakta patlayabilirdi

Yetkililer Detroit uçağında taşınan patlayıcı maddenin, daha önce benzer bir girişimde bulunan Richard C. Reid’in ayakkabısında taşıdığı miktarın neredeyse iki katı olduğunu belirtirken, El-Kaide’nin bir kolu sorumluluğu üstlendi.

 

--Japon lider şüpheleri arttırıyor

Yumio Hatoyama’nın ABD ile ilişkilerdeki iddialı rolü, diplomatları ve müttefikleri endişelendiriyor.

 

--İran lider muhalifleri tutukladı

Güvenlik güçleri bir dizi baskın ile muhaliflere ait büroları basarak öne çıkan eylemci liderleri tutukladı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--İran reform yanlılarını tutukladı

İran’ın muhalif internet siteleri, reform lideri Musevi’nin yardımcısının da içinde olduğu hareketin önemli aktivistlerinin tutuklandığını belirtti.

 

--Rusya, Sovyet dönemi borçlarından kurtuldu  

Rusya, Sovyet döneminden kalan borçlarını ödeyerek, on yıl sonra yeniden uluslararası para piyasalarına girmenin yolunu açtı.

 

--GM, Pontiac araçlarını elden çıkarmaya çalışıyor

General Motors, Saturn ve Pontiac markalarından kalan binlerce aracı elinden çıkarmak için bayilerine büyük indirim teklifleri sunuyor. Şirket, bu taktikle Aralık ayı satışlarını artırıp, tüketicilerin satın alma maliyetlerini azaltabilir.

 

FINANCIAL TIMES

--Obama terörle savaşını artırıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Detroit’e giden uçakta gerçekleşen saldırı girişiminden sonra ilk kez konuştu. Başkan, ABD’ye karşı saldırılar düzenlemek isteyen grupları hedef alarak, “ABD, savunma kuvvetlerini güçlendirmekten fazlasını yapacak” dedi.

 

--İranlı eylemciler tutuklandı

İran otoriteleri Pazartesi günü birçok reform yanlısı eylemciyi tutukladı. Tutuklanan isimler içinde muhalefet liderlerinin yardımcıları da vardı. Tutuklamaların, Aşure gününde Tahran ve ülke genelindeki büyük eylemlerden sonra muhalefeti susturmak için gerçekleştiği konuşuluyor.

 

--Fransızlar ekonomilerinden umutlu değil

Fransızlar, ABD’liler ve Avrupalılarla kıyaslandığında önümüzdeki on yılda ekonomilerinden pek umutlu değil. Ülkede geçtiğimiz günlerde yapılan bir ankette, vatandaşların yaşam standartlarının düşmesinden ve devlet yardımının azalmasından korktukları ortaya çıktı.

 

THE GUARDIAN

--Çin’in İngiliz uyuşturucu kaçakçısını idam etmesi öfkeye neden oldu

İngiliz Akmal Şeyh’in ölümünü önlemek için son dakikada gösterilen çabalar başarısız oldu.

 

--İnternette cinsellik olmasın lütfen, burası Hindistan

Yahoo, Flickr ve Bing Hindistan’daki internet kullanıcılarının cinsel içerikli sitelere erişimini engellemek için sessizce bir filtre uygulaması getirdi.

 

--Obama teröristlerle mücadeleye hazırlanıyor

ABD Başkanı Barack Obama Amsterdam’dan Detroit’e gelen uçaktaki güvenlik boşluğunun ardından yeni önlemler alınmasını istedi.

 

HAARETZ

--Diskin: Şalit anlaşması Abbas’ı devirmez

İsrail'in ülke içi meselelerden sorumlu istihbarat ajansı Şin Bet’in Başkanı Yuval Diskin esir asker Gilad Şalit’in değiş tokuşunu tamamlamanın Hamas için büyük bir başarı olacağını ve Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’a da zarar vermeyeceğini belirtti.

 

--Netanyahu neden Livni’yi kabinede istiyor

 İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, barış görüşmelerinin hükümetinin bütünlüğünü tehdit etmesinden korkuyor.

 

--Lieberman dışişleri bakanlığı görevinden alınmalı

İsrail, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman gibi aşırı tavırlar sergileyen politikacıların gösteriş için ülkeyi kullanmasına izin vermemeli.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--En güvenilir kahin ABD ekonomisi büyüyecek dedi

Blomberg tarafından yapılan bir araştırmaya katılan ve başarılı tahminleriyle bilinen Dean Maki, ABD ekonomisinin, önümüzdeki yıl harcamaların yükselmesi, şirketlerin yatırım ve eleman alımlarını artırması sonucunda 2004 yılından bu yana en iyi performansını göstereceğini söyledi.

 

--Asya'da emtia hisseleri arttı metaller değer kazandı

Çin'den gelecek talep artışı beklentisi ve Şili'de bakır endüstrisinde çalışan işçilerle yaşanan anlaşmazlık, Asya'da emtia şirketlerinin hisselerine değer kazandırırken, metal fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.

 

--JPMorgan CEO'su ikramiye vergisi için Darling'i aradı

ABD bankası JPMorgan'a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, şirketin CEO'su Jamie Dimon, İngiltere'de bankacılara verilen ikramiyelere yüzde 50 vergi getirilmesinin kurumu adil olmayan şekilde cezalandıracağını söylemek için ülkenin Maliye Bakanı Alistair Darling'i aradı.

 

CNBC

--Fed, enflasyonla mücadele için yeni bir yol arıyor

ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede para politikalarının sıkılaştırılması durumunda, bankacılık sisteminden kredi almak için kullanılabilecek yeni bir mekanizmanın gelişmesi gerektiğini belirtti.

 

-- İngiltere’de 2010’da perakende satışları artmayacak

İngiltere’de Pazartesi günü yayımlanan bir rapor, 2010’da ülkedeki perakende şirketlerinin satışlarında artış olmayacağını ve sektörde işten çıkarmaların yaşanabileceğini gösterdi.

 

--Resesyon İtalya ekonomisini 25 yıl geriletti

İtalya Merkez Bankası dün yayımladığı raporda, küresel ekonomik kriz sürecinde, ülkenin sanayi üretiminin yüzde 25 oranında azaldığını ve üretim seviyesinin 25 yıl önceki rakamlara gerilediğini belirtti.

 

CNNMONEY

--Neler 2010'da yolunda gitmeyebilir

Wall Street 2010'da güçlü bir toparlanma bekliyor. Ancak zayıf emlak piyasası ve yüksek miktardaki kamu harcamasıyla ilgili endişeler toparlanmanın gücünü zayıflatabilir.

 

--ABD borsaları yeni zirvesinde

ABD borsaları, perakendecilik sektörüne yönelik olumlu beklentiler ve seçilmiş bazı sektörlere gelen alımlar sonucunda Pazartesi günü yükselerek 2009'un en yüksek seviyesine çıktı. Dow Jones Sanayi Endeksi günü 27 puan artışla yüzde 0.3'lük yükselişle kapattı ve ekim 2008'den beri görülen en yüksek seviye oldu.

 

--Havayolu şirketlerinin hisseleri uçak eylemi ile düştü

Amsterdam'dan, Detroit'e giden Northwest Airlines şirketine ait uçağa yönelik başarısız terör eyleminden sonra, ABD'deki havayolu şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı.

 

FORBES

--Petrol Asya'da yükselişin ardından 79 doların altında

Petrolün Asya işlemlerindeki varil fiyatı, bölgedeki borsaların çoğunlukla düşmesi ve güçlenen dolar sonrasında önceki kazançlarını geri vererek Salı günü 79 doların altına geriledi.

 

--Yeşil Devrim

Greenpeace Direktörü Phil Radford çevre örgütlerinin köklerine dönmesini istiyor.

 

--Paraguay ve Venezuella Mercosur için karşı karşıya

Paraguay'ın muhafazakâr Kongre'si, Venezüella'nın bölgedeki Mercosur ekonomik topluluğuna girmesini engelleyecek gibi görünüyor.

 

MARKETWATCH

--Perakende sektörü için daha kötüsü olabilirdi

Pazartesi günü açıklanan bir araştırmaya göre alışveriş sezonunda yaşanan ekstra bir gün 2009 tatil harcamalarını artmasına neden oldu.

 

--Merkez Bankaları altına mı yöneliyor?

Yabancı döviz rezervlerini çeşitlendirmeyi amaçlayan Asyalı bankalar, kısa dönemde gerçekleşen satın alımların ardından daha fazla altın alabilir.

 

--Fannie ve Freddie’ye verilen destek ne anlama geliyor  

Hükümetin mortgage sektörünün iki dev kuruluşu Fannie Mae ve Freddie Mac şirketlerine sınırsız destek vereceğini açıklaması konut piyasasını desteklenmeye devam edeceği yönünde beklentilerin artmasına neden oldu.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!