İsrail'den Türkiye'ye sert çıkış Flaş

Güncelleme Tarihi:

İsrailden Türkiyeye sert çıkış Flaş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2009 13:05

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrailli büyükelçilere yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriye görüşmelerinde arabulucu olmasına karşı muhalefetini açıkça ortaya koydu.

Haberin Devamı

--Lieberman: Ben görevdeyken Türkiye arabulucu olamaz (İsrail basını)
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrailli büyükelçilere yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriye görüşmelerinde arabulucu olmasına karşı muhalefetini açıkça ortaya koydu.                                       

“Ben dışişleri bakanı olduğum sürece Türkiye, Suriye’yle görüşmelerde aracı olamaz. Ancak Şam isterse kapalı kapılar ardına girmeden, arabulucular, özellikle de Türk arabulucular olmadan görüşürüz” diyen Lieberman, Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer’i de görüşmelerde Türkiye’nin rolü olabileceği görüşünden dolayı eleştirdi.                          

“Benim kimseyle kavga etmek gibi bir niyetim yok ama Erdoğan uygunsuz laflar etti” diyen Lieberman, Türkiye ve İsrail cumhurbaşkanlarının Kopenhag’daki görüşmeleriyle ilgili olarak da “Eğer üst düzey görüşmeler yapılacak ve her şey çözülecek diye bekleyen varsa unutsunlar bunu” dedi.

Haberin Devamı

Filistin Yönetimi’nin Filistinlileri temsil etmediğini ifade eden Lieberman, Filistin Yönetimi’nin lider kadrosunu da bir anlaşmaya yapmaya hazır ya da istekli olmayan “bir avuç terörist” olarak tanımladı.

“1967 sınırlarına dönsek de Kudüs’ün yarısını versek de hiçbir şey değişmeyecek” diyen Lieberman ayrıca Arap ülkelerinin de bir fantezi dünyasında yaşadığını belirtti.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE
YEDIOTH AHRONOTH
--Lieberman: Ben dışişleri bakanı olduğum sürece Türkiye arabulucu olamaz
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman İsrailli diplomatlara yaptığı açıklamada Suriye’ye doğrudan görüşme çağrısı yaptı. Filistin Yönetimi’nin İsrail’le bir barış anlaşması imzalamaya hazır olmadığını belirtti.

HAARETZ
--Lieberman: Türkiye Suriye ve İsrail arasında arabulucu olamaz
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın dün İsrailli büyükelçiler için düzenlediği konferans bir dizi diplomatik olmayan saldırıya sahne oldu. Lieberman, Türkiye’nin İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapmayı unutmasını isterken Filistin Yönetimi’ni “bir avuç terörist” olarak nitelendirip Arap ülkelerinin bir “fantezide” yaşadığını savundu.

Haberin Devamı

THE JERUSALEM POST
--Lieberman: Önümüzdeki 10 ile 20 yıl arasında barış olmayacak
Her ne kadar Başbakan Benjamin Netanyahu Filistinlileri müzakere masasına geri çekmeye çalışsa da Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Pazar günü önümüzdeki 10 ile 20 yıl içinde kapsamlı bir anlaşma için şans görmediğini belirtti. (…) Lieberman ayrıca Türkiye’nin arabuluculuğuna karşı olduğunu net olarak ortaya koydu, Suriye’ye doğrudan müzakere çağrısı yaptı.

RTTNEWS
--Güney Kore Türkiye’nin nükleer santral projesinde ihaleye aday olabilir

Birleşik Arap Emirlikleri’yle dev bir nükleer santral anlaşması imzalamasının hemen ardından Güney Kore’nin gözünü Türkiye’ye diktiği belirtildi.

Haberin Devamı

XINHUA
--Güney Kore Türkiye’nin nükleer santral projesini istiyor
Güney Kore basınının bildirdiğine göre Seul, Birleşik Arap Emirlikleri’yle dev bir nükleer teknoloji ihracatı anlaşması imzalamasının hemen ardından şimdi de Türkiye’yle anlaşma peşinde.

REUTERS
--Güney Kore ve Türkiye nükleer enerji anlaşması görüşmelerinde
Güney Kore’nin Kore Elektrik Gücü Şirketi (KEPCO) Pazar günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ne yerleştirilecek iki nükleer enerji reaktörünün ihracatıyla ilgili olarak iki ülke arasında görüşmeler yapıldığını duyurdu.

AGENCE FRANCE PRESSE
--Gazze yardım konvoyu Türkiye’nin arabuluculuğuna karşı Ürdün’de takıldı
Kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne doğru yola çıkan bir yardım konvoyu Kahire’nin konvoyun Mısır topraklarından geçmesine muhalefet etmesiyle Ürdün’de takıldı. İngiliz milletvekili George Galloway’in liderliğini yaptığı konvoy Türkiye’nin arabuluculuğuyla açmazdan çıkmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--Terör şüphelisinin neden durdurulmadığına yönelik sorular artıyor
Güvenlik açıklarının bir neredeyse bir faciaya izin vermesi eleştirileri sürekli arttırırken, Başkan Obama havacılık güvenlik sistemine ait iki ana taslağın gözden geçirilmesi emrini verdi.

--Polisin 10 protestocuyu öldürdüğü iddia ediliyor
Aralarına muhalif liderinin yeğeni de olmak üzere, polisin açtığı ateş sonucu en az 10 kişi öldü.

--ABD El Kaide’nin güçlü bir konum elde ettiği Yemen’e yönelik savaşını genişletiyor
ABD’li yetkililer Yemen’in yeni operasyon ve eğitim merkezine dönerek Pakistan’ın kabile bölgelerine benzeyebileceğini belirtti.

THE WASHINGTON POST
--Yemen’deki El Kaide cihat yanlıları için cazibe merkezi haline geliyor
Yetkililerden alınan bilgiye göre, uçaktaki terör saldırısıyla bağı bulunan bir aile Yemen'in istikrarını zedelemeyi amaçlarken, terörist gruplar arasında liderlik peşinde bulunuyor.

Haberin Devamı

--İran güçlenen muhalefet ile savaşıyor
İran şehirlerinde yaşanan çatışmalar en az 5 kişinin ölmesine neden olurken, hükümet ve muhalif taraf için tehlike artıyor.

--Terörizme yönelik ipuçlarının çokluğu değerlendiriliyor
Mevcut olan çok yüksek sayıdaki ipucu nedeniyle, Detroit şüphelisi hakkındaki araştırılmayan uyarı, olağandışı kabul edilmiyor.

THE WALL STREET JOURNAL
--Canlı bomba Keşmir’de beş kişiyi öldürdü

Pakistan’ın kontrolündeki Keşmir bölgesinde Şii Müslümanların toplantını hedef alan bir canlı bomba, beş kişiyi öldürürken, yaklaşık 80 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Polis bölgede bu tür din temelli saldırılara pek rastlanmadığını belirtti.

--Hırvatistan seçimlerinde ikinci bir oylama gerçekleşecek
Hırvatistan’da Pazar günü gerçekleşen seçimlerin ardından yapılan oylama anketleri, solcu muhalefet ve uzun zamandır Zagreb belediye başkanlığı yapan Milan Bandiç’in ikinci bir oylamayla karşı karşıya kalacağını gösterdi.

--İran Aşure gününde karıştı
İran’da, Aşure gününde düzenlenen etkinliklerde on binlerce gösterici ülke genelinde güvenlik güçleriyle çatıştı.

FINANCIAL TIMES
--Obama, terör takip listesinin yenilenmesini istedi

ABD Başkanı Barack Obama, Nijeryalı bir adamın Detroit’e giden ABD uçağını bombalamaya çalışmasının ardından, ülkenin güvenlik otoritelerinden saldırıları önlemek için takip ettikleri isimlerin listesini yenilemelerini istedi.

--Wen, kur baskısını dikkate almıyor
Çin Başbakanı Wen Jiabao, Pekin hükümetinin, diğer ülkelerin yuanın değerinin artırılmasına yönelik baskılarına teslim olmayacağını belirtti.

--İran’da şiddetli protestolar yaşandı
İran’ın muhalefet hareketi, Pazar günü Şii mezhebinin kutsal olarak kabul ettiği Aşure gününde, son altı ayda görülen en büyük protesto gösterisini gerçekleştirdi. Binlerce İranlı sokaklara çıkıp, rejime karşı slogan attı.

THE GUARDIAN
--Uçak bombalama planının içyüzü araştırılıyor
Dikkatler El Kaide’nin Yemen’deki üslerine dönerken Nijeryalı teröristin İngiltere ile bağlantıları araştırılıyor.

--Hamas’ın söylemi yeni duruşunu maskeliyor
Gazze’den bir yıl sonra heyecanlı konuşmalar sürse de savaş Hamas için değişiklikler getirdi.

--İran protestolarında ölenlerin arasında muhalefet liderinin yeğeni de var
Tahran’da yaşanan çatışmalarda güvenlik güçleri protestoculara ateş açtı

HAARETZ
--İsrail, Hamas’a Şalit için son teklifini yaptı mı?
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dün düzenlenen kabine toplantısında esir asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına yönelik herhangi bir anlaşmaya varılmadığını açıklarken, anlaşmaya varılıp varılmayacağı konusunda da net bir tavır sergilemedi.

--‘Netanyahu barış görüşmelerini yenileme konusunda ABD ile anlaşmaya hazır
İsrail’in eski Adalet Bakanı Yossi Beilin, Netanyahu’nun İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri konusunda ABD ile anlaşmaya yakın olduğunu belirtti.

--İsrail Doğu Kudüs’te 700 yeni konut inşa edecek
İsrail, yerleşimleri durdurma kararına rağmen Batı Şeria’daki Filistin topraklarına el koymayı planlıyor.


FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Tahran'da ölüler var-Yüzlerce kişi gözaltında
İran'da Haziran ayından bu defa ilk defa çıkan olaylarda ölümler oldu. Dünkü olaylarda yaşamını yitirenler arasında muhalefet lideri Musevi'nin yeğeni olduğu da iddia ediliyor. Muhaliflerin de şiddete başvurduğu belirtiliyor.

DIE WELT
--Alman politikacılar yeni güvenlik önlemlerine karşı
Hollanda'dan ABD'ye giden bir uçağın havaya uçurulmak istenmesinin ardından havalimanlarında yeni güvenlik önlemlerinin alınması gündeme geldi. Ancak Almanya'da başta iktidar partisi Hıristiyan Birlik Partisi olmak üzere Hür Demokratlar ve Yeşiller güvenlik önlemlerinin sertleştirilmesine karşı çıkıyor. Alman Polis Sendikası, havalimanlarında daha fazla güvenlik görevlisi istihdam edilmesini istedi.

EKONOMİ BASINI
BLOOMBERG
--Çin emlak fiyatlarına müdahale edecek ancak yuan baskısına direnecek
Çin Başbakanı Wen Jiabao, hükümetin yükselen emlak fiyatlarının aşağı çekilmesi için harekete geçeceğini, yuanın değer kazanması için yapılan baskılara direneceğini ve enflasyonu 'makul' seviyelerde tutacağını açıkladı.

--Morgan Stanley 10 yıl vadeli bonoların yüzde 5.5'e çıkacağını tahmin ediyor
Morgan Stanley'in New York'taki sabit getirili enstrümanlar uzmanı David Greenlaw, 10 yıl vadeli ABD hazine bonolarının getirisinin 2010 yılında yüzde 40 artarak yüzde 5.5 seviyesine çıkacağını söyledi. Greenlaw'ın öngördüğü artış, bu yatırım aracında 1999 yılından beri görülen en büyük yükselişi yansıtıyor.

--Japon sanayi üretimi devam eden dış taleple arttı
Japonya'nın sanayi üretimi, düşen maaşların perakende satışlarını olumsuz etkilemesine rağmen, küresel ihracat pazarlarındaki toparlanmanın etkisiyle Kasım'da son altı ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Bu gelişme ülkenin, ekonomik toparlanması için dış pazarlara ne kadar bağımlı olduğunu gösterdi.

CNBC
--Beyaz Saray, sağlık reformu farklılıkları saklıyor
Beyaz Saray, Kongre’den geçen sağlık reformunun iki farklı versiyonu arasındaki farkları önemsiz gibi göstermeye çalışıyor. Demokratlar, farklı versiyonları bire indirmeye çalışırken, Cumhuriyetçilerden ve parti içinden eleştiri oklarına maruz kaldı.

-- Avrupalı havayolu şirketleri ABD uçuşlarının güvenlik önlemlerini artırdı
Kıta genelindeki havaalanları ve havayolu şirketleri Amsterdam’dan Detroit’e uçan bir ABD uçağında gerçekleşen bombalama girişiminin ardından ABD seferlerindeki güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

--Çin’de endüstri şirketlerinin kârları arttı
Çin’den gelen son veriler, endüstri şirketlerinin kazançlarının Aralık ayında bir önceki aya kıyasla arttığını ortaya çıkardı. Bu gelişme, ülkedeki şirketlerin güçlü bir iyileşme döneminden geçtiğinin kanıtı olarak algılandı.

CNNMONEY
--ABD'de hapishanelerde çalışmak isteyen doktor sayısı arttı
ABD'de işlerinden memnun olmayan doktorlar, muayenehanelerini kapatarak, daha iyi maaş, çalışma saatleri ve sosyal yardım imkanı sağlayan hapishanelerde çalışmayı seçiyor.

--Wall Street yeni yıl için gün sayıyor
Wall Street, birçok işlemcinin tatilde olması ve yeni yılı beklemeleri nedeniyle düşük işlem hacimli bir haftaya hazırlanıyor.

--Çin başbakanı yuan konusunda sert çıktı
Çin Başbakanı Wen Jiabao, tartışmalı kur politikası ile ilgili sert bir açıklama yaparak, diğer ülkelerden yuanın değer kazanması için gelen baskıya boyun eğmeyeceklerini söyledi.

FORBES
--Asya’da petrol fiyatları 78 doların üzerine çıktı
Asya’da petrolün varil fiyatı Pazartesi günü 78 doların üzerine çıkarken, stok verilerinin gelmesiyle hafta sonuna doğru 80 doları görebilir.

--Avrupa’daki tüketici harcamaları halen aksıyor
Avrupa'dan gelen Noel dönemi alışveriş verileri tüketici talebininin yavaş olduğunu gösterdi. Gelen perakende verisi ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği konusunda da şüphe uyandırdı.

--Asya hisseleri Japon üretim artışı ile yükseldi
Asya borsaları, Japonya’nın sanayi üretiminin artması ile ekonomik toparlanmanın hız kazandığı beklentisinin oluşması sonucunda Pazartesi yükseldi.

MARKETWATCH
--Asya'da satın alma ve birleşmeler 2009'da ciddi artış gösterdi
Asya Pasifik Bölgesi'nde bu sene gerçekleşen şirket satın alma ve birleşmeleri 2008 yılına oranla yüzde 12 artış gösterdi ve bölgeyi bu alanda dünya liderliğine taşıdı. Ancak diğer ekonomik göstergeler bu kadar parlak değil.

--İstihdam piyasasında hafif bir iyileşme bekleniyor
ABD'de ekonominin 2010 yılında az da olda büyümeye devam edeceği ön görülürken, işsizlik oranının yine yüzde 10 seviyelerinde kalacağı tahmin ediliyor.

--Toyota küresel üretimini 2010'da yüzde 17 artıracak
Otomobil devi Toyota, tedarikçilerini 2010 yılında yaklaşık 7.5 milyon araç üreteceği konusunda bilgilendirdi. Şirketin öngördüğü rakam 2009 yılı tahmini ile kıyaslandığında yüzde 17'lik bir artışa denk geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!