Dünya basınından manÅŸetler- 24 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 24 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 14:38

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Gürcistan ve Türkiye ilişkileri tehdit altında (Asbarez.com)

 

Türkiye'nin Gürcistan büyükelçisi Salı günü ülkenin dışişleri bakanlığına çağrıldı ve Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş'ın Ankara'ya yapacağı olası ziyarete karşında "Türkiye'nin duruşunu açıklaması" istendi.

 

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, "Bagapş'ın Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceğini bilgisini bir kez daha teyit ettirmek istedik. Geçmişte benzer haberler çıkmış ve daha sonra yanlış olduğu anlaşılmıştı" dedi.

 

Haberin Devamı

Kalandaze ayrıca böyle bir ziyaret gerçekleÅŸse dahi bunun resmi bir ziyaret olmayacağı ve BagapÅŸ'ın Türk yetkililerle buluÅŸmayacağını da belirtti.Â

 

Bagapş'ın Türkiye'ye ziyarette bulunacağı bilgisini kamuoyuna açıklayan Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Paata Davitaia ziyaretle ilgili sert konuşmuş ve "Gürcülere yönelik etnik temizliğin devam ettiğin bir dönemde, Bagapş'ın ülke dışına ziyareti kabul edilemez. Onun bu ziyaretini engellemek için herşeyi yapmalıyız" açıklamasında bulunmuştu.

 

Türkiye'den Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, Eylül ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Gürcistan ile resmi görüşmeler yürüttüğü sırada Abhazya'yı ziyaret etmiş ve temaslarda bulunmuştu.

 

Çeviköz'ün bu ziyaretinden sonra Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Türkiye'nin ülkeyi resmi olarak tanıyacağını beklediklerini ancak daha etkin bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğin söylemişti.

 

Abhayza ve Güney Osetya Bölgeleri 1990'lı yıllarda Gürcistan kontrolünden çıkmış ve 2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasındaki savaştan sonra Rusya tarafından tanınmıştı.

Haberin Devamı

 

DIÅž BASINDA TÃœRKÄ°YE

PRESSTV

--Türkiye İran'ın füzelerini tehditkâr bulmuyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkesinin İran'ın ileri düzeyde geliştirilmiş füzelerini bir tehdit olarak düşünmediklerini söyledi.

 

TEHRAN TIMES

--Türkiye, İran'ın füze tehdidini reddetti

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'nın tüm komşularıyla güven ve iyi ilişkilere dayalı bir politika yürüttüğünü söyleyerek, İran'ın geçen hafta içinde testini gerçekleştirdiği en gelişmiş füzesinin yeni versiyonun, Türkiye için tehdit oluşturduğuyla ilgili korkuları reddetti.

 

--Suriye çıkmaza giren görüşmeler için İsrail'i suçladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çarşamba günü İsrail'i iki ülke arasındaki barış görüşmelerini çıkmaza sürüklediği gerekçesiyle suçladı ve Türkiye'nin yeniden arabulucu olması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

 

REUTERS

--Türk ordusu yeni darbe söylentisiyle ilgili sessizliğini bozdu

Türk ordusu, basın ve yayın organlarında yer alan iki subayın ülkenin başbakan yardımcısına suikast düzenleyeceğine ilişkin haberlerin ardından sessizliğini ilk kez bozdu. Ülkenin Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, olayın soruşturma aşamasında olduğu ve olayların doğru olup olmadığının soruşturma neticesinde ortaya çıkacağı belirtildi.

 

ASBARAZ.COM

--Gürcistan ve Türkiye ilişkileri tehdit altında

Türkiye'nin Gürcistan büyükelçisi Salı günü, ülkenin dışişleri bakanlığına çağrılarak, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın ülkeye yapacağı olası ziyaret karşında "Türkiye'nin duruşunu açıklaması" istendi.

Haberin Devamı

 

WORLD FOOTBALL INSIDER

--Türkiye Euro 2016 için stadyum planlarını ve logosunu tanıttı

Türkiye Futbol Federasyonu, Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2016'ya seçildiği takdirde sekiz şehirde inşa edilecek 9 adet stadyumun planını ve kullanılacak logosunu tanıttı.

 

DÃœNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Senatonun sağlık reformu oylamasına partizan öfkesi

Senato’nun sağlık reformu için Perşembe sabahı saat 7’de gerçekleştireceği son oylama, Amerika’da bir nesilden fazla süredir devam eden kutuplaşmanın zirveye çıkmasına neden olabilir.

 

--Çin’de çalışan ABD’liler kültür çatışması yaşıyor  

Çin’de çalışmakta olan ABD’liler, işlerini daha dolaylı derin ilişkiler ve iletişim üzerinde kurmaya alışıyorlar.

 

Haberin Devamı

--Bankalar başarılı tahminlerle kazandı

Araştırmacılar,  Goldman Sachs gibi yatırım bankalarının, riskli ipotek bağlantılı varlıkları olan müşterileriyle çalışmaktan bilerek vazgeçmiş olabileceğini tartışıyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Obama ekonomik toparlanmayı yılın ‘en önemli olayı’ olarak belirledi

ABD Başkanı Barack Obama, Salı günü yaptığı değerlendirmede, ekonomiyi ayağa kaldırdığını ve uzun dönemli bir büyüme sürecine soktuğunu söylediği yasal düzenlemeleri anlattı. Ancak Obama, önümüzdeki yıl yapılacak ara seçimler yaklaşırken henüz atılmamış  olan adımları atmanın çok daha zor olacağını da kabul etti.

 

--Robert M. Gates’den 2 milyar dolarlık kaynak yardımı teklifi

ABD Savunma Bakanı Robert M. Gates Pentagon ve Dışişleri Bakanlığının ulusal yapılanmaya yönelik revizyonuna bir teklif sundu. Gates, bürokrasi güçlerinin arasındaki buzları eritmek adına ekonomisi düzeltmeye çalışan ülkelere üç kaynak içeren ortak bir yardım yapılmasını teklif etti.

 

--Kolombiya’da gerçekleşen suikast FARC gerillalarının gücü hakkında endişe yarattı

Kolombiya’nın en büyük isyancı grubu 45 yıl süren çatışmaların ardından yok olmadığını göstermek adına geçtiğimiz aylarda bir dizi saldırı düzenlemişti. Bu hafta gerçekleşen saldırı Kolombiyalıların, ülkenin lideri Alvaro Uribe’nin ABD destekli savunma stratejilerinden şüphe etmesine neden oldu.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Ford Volvo’nun satışında Geely ile pürüzleri aştı

ABD’nin önde gelen otomobil üreticilerinden Ford, zarar eden birimi Volvo’nun Çinli otomobil üreticisi Geely şirketine satışında şartları belirlediklerini açıkladı. İki şirket 2010’un ilk çeyreğinde 2010’un ilk çeyreğinde kesin bir anlaşma imzalayacak.

 

--Kerry Tahran’ı ziyaret etmeyi planlıyor

Demokrat Senatör John Kerry, Beyaz Saray’ın reddetmeyeceğini bildirdiği bir teklif sunarak, 1979’daki İslami Devrim’in ardından Tahran’ı ziyaret eden ilk üst seviyeli ABD elçisi olmayı önerdi.

 

--Küresel devler tökezledikçe Hyundai güç kazanıyor

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai Motor, ABD’deki satışlarını ve pazar payını belirgin bir ölçüde artırdı. Şirket, otomotiv sektöründe yaşanan durgunlukta yükselen bir değer olarak göze çarpıyor.  

 

FINANCIAL TIMES

--İtalya’nın vergi affı 80 milyar Euro getiri sağladı

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İtalya’nın yurt dışında kaynak tutarak vergi kaçıranlara uyguladığı genel vergi affının şu ana kadar 80 milyar Euro’luk rekor bir getiri sağladığını belirtti.

 

-- Yatırımcılar analistlerin tahminlerini görmezlikten geliyor

ABD’deki Pittsburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, analistlerin tahminlerinin  şirketlerce çok fazla dikkate alınmadığını gösterdi. Bu çalışma aynı zamanda yatırımcıların piyasaları hareketlendirme kabiliyetleri üzerinde şüpheler yarattı.

 

--İran, Mir Hüseyin Musevi’yi görevinden aldı

İran, aşırı dincilerin seçimler ardından yaşanan huzursuzluklardaki rolü nedeniyle yargılanması çağrılarını devam ettiren muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi’yi hükümetteki görevinden aldı.

 

THE GUARDIAN

--İran güvenlik güçleri Muntezeri’nin yasını tutanlarla çatıştı

İran’daki politik huzursuzluk, muhalif lider Hüseyin Ali Muntazeri’nin yasını tutan reform yanlısı kitlelerle İran güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarla yeniden alevlendi.

 

--Gençler arasında uyuşturucu kullanımı arttı

Araştırmalara göre uyuşturucu ve alkol sorunları nedeniyle yardım gören gençlerin sayısında rekor bir artış yaşanırken, eroin ve benzeri madde kullananlara verilen danışmanlık hizmetinden yararlananlar azalıyor.

 

--Jack Straw Irak soruşturması ile karşı karşıya

İngiltere’nin geçmiş dönem Dışişleri Bakanı Jack Straw, eski Başbakan Tony Blair’e Irak savaşının başladığı gün gönderdiği özel mektup nedeniyle gelecek ay soruşturmaya alınabilir. Straw mektubuna Blair’in İngiliz Ordusunun saldırıda yer almasına yönelik baskı yapması yerine başka seçenekler düşünmesini istemişti.

 

HAARETZ

--Hamas İsrail’in Şalit teklifini birkaç gün içinde kabul edebilir

İsrail en az 100 tutuklunun sınır dışı edilmesinde ısrar ederken, Hamas’ın bu rakamın azaltılmasını talep etmesi bekleniyor.

 

--Lübnan’ın Suriye sınırları için teklifi Şeba Çiftliklerini tekrar gündeme getirdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İsrail’in şart kabul etmeden pazarlık yapma talebinin barış görüşmelerini ertelediğini belirterek eleştiride bulundu.

 

--Mofaz ve Livni Kadime liderliğine vekil savaşı açtı

İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz halkın Livni’yi lider olarak görmediğini belirtirken, Kadime partisinin lideri Tzipi Livni’nin Netanyahu’yunun liderliğini eleştirdiğini dile getirdi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Volvo Çinli oldu

ABD otomotiv devi Ford, Volvo'yu Çin otomobil şirketi Geely'e satmaya karar verdi. İki şirket tüm konularda anlaştı. Geely 1998'de otomobil üretimine başlamasına rağmen Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük otomobil üreticisi unvanına sahip.

 

DIE WELT

--Siyasi sığınma isteyenler yüzde 10 artacak

Almanya'da 2010 yılında siyasi sığınma isteyen sayısında yüzde 10 artış olacağı tahmin ediliyor. Federal Göçmenler Dairesi'nin verilerine göre, Almanya'dan siyasi sığınma isteyenlerin başında Afganistan, Irak ve İran vatandaşları geliyor.

 

 

EKONOMÄ° BASINI

BLOOMBERG

--Papandreu’nun 2010 bütçe planı onaylandı

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun bütçe açığından 8 milyar euro azaltmaya yönelik planı, üç kredi derecelendirme şirketinin ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından hükümet tarafından onaylandı.

 

--Japonya Merkez Bankası harekete geçmeye hazır

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ülkedeki yetkililerin yenin değerini artırmaya yönelik tartışmalar gerçekleştirecekleri toplantıdan önce, finans piyasalarında yaşanan dalgalı seyre karşı harekete geçmeye hazır olduğunu açıkladı.

 

--Asya borsaları petrol, metaller ve yarı iletkenlerdeki ralliyle yükseldi

ABD ve Çin’de petrol, metaller ve bilgisayar hafıza kartlarına olan talebin artması, Asya borsalarının Çarşamba gününü yüksek seviyelerde kapatmasını sağladı.

 

 

 

CNBC

--Obama Kopenhag başarısızlığını kabul etti

ABD Başkanı Barack Obama, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kopenhag’da düzenlenen iklim zirvesinden çıkan sonucun hayal kırıklığı yarattığını kabul etti. Obama bu şekilde dünya genelinde zirvenin başarısız olduğunu yönündeki kanıyı pekiştirmiş oldu.

 

-- Wall Street Noel Baba’yı bekliyor

ABD’de borsalar, haftalık işsizlik rakamlarında ya da dayanıklı tüketim malları raporlarında herhangi bir yükseliş yaşanmadığı sürece, Perşembe gününde de değer kaybetmeye devam edebilir.

 

--Güney Kore, Samsung ve LG’nin ortak girişimine izin verdi

Dünyanın en büyük iki LCD televizyon üreticisi Güney Koreli Samsungve LG, Çin’de düz ekran paneller üretecekleri bir fabrika açmak için hükümetlerinden onay aldı.

 

CNNMONEY

--Sağlık reformu faturası kafaları karıştırıyor

Bugün ABD Senato’su tarafından son oylaması gerçekleştirilecek sağlık reformu yasasının 10 yıllık süreçte 132 milyar dolar olarak tahmin edilen bütçesinin ülkenin cari açığına zarar vereceği tartışılıyor.

 

-- Madoff, reviri olan bir cezaevine taşındı

ABD’de ceza evlerinden sorumlu kurumundan gelen açıklamaya göre, Ponzi oyunuyla yatırımcıları milyarlarca dolar dolandıran Bernard Madoff’un, Kuzey Carolina’da reviri olan bir cezaevine transfer edildiğini açıkladı.

 

-- Exxon sondaj konusunda acımasız adımlar atıyorÂ

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Exxon Mobil, ABD’li dev doğal gaz şirketi şirketi XTO Energy’i bünyesine geçirdiği anlaşmada, daha önceki pazarlığından daha fazlasını kazanıyor olabilir.

 

 FORBES

--Doların yükselişi olumsuz beklentilerle sekteye uğradı

ABD’de konut satışlarında sürpriz bir düşüşün yaÅŸanması ve ülke ekonomisine yönelik olumsuz beklentilerin artması, doların euro ve yen karşısında çıktığı yüksek seviyeden gerilemesine neden oldu.Â

 

-- Çin: Ekonomik iyileşme zayıf, yatırımlar devam edecek

Çin hükümetinin ekonomik teÅŸvik programlarını denetleyen bir grup, Çin’in ekonomik iyileÅŸmesinin saÄŸlam bir temelde ilerlemediÄŸinden, hükümet yatırımlarının önümüzdeki yıl da devam edeceÄŸini açıkladı.Â

 

--Japon hükümeti BoJ’den deflasyona karşı harekete geçmesini istedi

Japonya hükümetinin Kasım ayı ekonomi değerlendirmelerinde, Japonya Merkez Bankası’ndan deflasyona karşı harekete geçmesi istendi.

 

MARKETWATCH

--Senato sağlık reformu yasasını oyluyor

Beyaz Saray’ın desteklediği sağlık reformu yasası bugün Senato’da son oylamadan geçecek.

 

-- ABD’de Kasım ayında ücretler arttı

ABD Ticaret Bakanlığı’dan Çarşamba günü gelen veriler, ülkedeki işçilerin ücretlerinin Kasım ayında yüzde 0.3 oranında yükseldiğini gösterdi.

 

-- Ford, Volvo’nun satışını sonlandırmak istiyor

ABD’li otomobil üreticisi Ford Motor Co., zarar eden birimi Volvo'nun Çinli otomobil üreticisine satışını gelecek yılın ikinci çeyreğine kadar tamamlamak istediğini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!