“Dünya barışına sporla katkı” yapıldı

Güncelleme Tarihi:

“Dünya barışına sporla katkı” yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 18:13

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Denizli Belediyesi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali”, 10-14 Ekim tarihleri arasında Denizli'de gerçekleştirilecek.

Festivalin tanıtımı dolayısıyla Denizli Belediyesi Spor Toto Geleneksel Sporlar Kompleksi'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli'de 10-14 Ekim tarihleri arasında yapılacak geleneksel sporlar festivalinin “Uluslararası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali” olarak seçilmesinin çok anlamlı olduğu söyledi.
Vali Abdülkadir Demir, şöyle konuştu:

“Dünyamızın bugün en çok barışa ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde 'medeniyetler çatışması' diyenlere inat 'medeniyetler ittifakı' deniliyor. Evrensel barışın en önemli sembolü olan sporda da insanların biraraya gelebileceğini göstermesi anlamında Denizli'nin bu görevi üstlenmiş olmasının çok anlamlı olduğuna inanıyorum. Denizli 7 bin 500 yıldır zaten bütün medeniyetleri biraraya getirmiş, topraklarında her medeniyeti misafir etmiş ve bunları barış içerisinde yaşatmış bir şehir. Bu festivalle günümüzde de bunu tescillemiş oluyoruz. Bu faaliyetle dünyada örneği olmayan geleneksel spor oyunlarını burada başlatmış olacağız. Geleneksek Türk sporlarını buradan dünyaya göstereceğiz.”

AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de, belediye başkanlığı zamanında başlayan Geleneksel Sporlar Kompleksi'nin tamamlanarak amacına uygun şekilde kullanıma başlamasından mutluluk duyduğunu belirterek, “Sadece spor oyunları amacıyla yapılan tesiste ilk etkinlik gerçekleştirilecek. Bu etkinlik bir başlangıç olacak. Bundan sonra burası tüm geleneksel spor oyunlarımızın tüm branşlarıyla yapılabildiği bir alan olacak. Geleneksel spor oyunlarında Denizli, zaten Türkiye'de bir numara olacak ama belki dünyada da bir numara olacak, bu alanla ilgili” dedi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, 8 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Türk Spor Oyunları Kompleksi'nin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti. Zolan, festivalin adında Birleşmiş Milletler'in projesi olan Uluslararası Medeniyetler İttifakı'nın seçilmesi ile ilgili bir soru üzerine, “Her medeniyetin kendine ait gelenekleri, görenekleri, inançları, yaşam tarzı, spor çeşitliliği var. Bizim geleneksel Türk sporlarımızın yanında değişik medeniyetlerin de kendine ait sporlarını burada yaparak kaynaşma olsun istedik. Atlı cirit, atlı kızak, gökbörü gibi geleneksel sporlarımızın yanında sumo güreşi yapan sporcular gelecek. Dünya belki böylece daha güzel, yaşanabilir hale gelir. olimpiyat havası olacak” diye cevap verdi.

Festival kapsamında geleneksel Türk sporlarından atlı cirit, rahvan binicilik, gökbörü, matrak, şalvar güreşi, kuşak güreşi, aba güreşi ve aşırtmalı aba güreşi gösterilerinin yanı sıra strongman tır çekme gösterileri ve sumo güreşi müsabakaları gerçekleştirilecek. Geleneksel spor etkinlikleri ile kültürler arası etkileşimin gerçekleşeği festival, TRT'den naklen yayınlanacak.

Basın toplantısına, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Yardımcısı Ayvaz Polat ile diğer yetkililer katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!