Dünya Bankası’ndan petrole bay bay!

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası’ndan petrole bay bay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 21:11

DÜNYA Bankası, 2 yıl içinde, petrol ve gaz projelerinin finansmanını bırakacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu tarihi karar Paris’te yapılan ‘Tek Gezegen Zirvesi’nde (One Planet Summit) açıklandı. Dünya Bankası, 2010 yılında kömüre çalışan elektrik santrallerine yönelik borç vermeyi durdurdu. Ancak gelişmekte olan ülkelerde petrol ve doğalgaz için yılda 1 milyar dolar finansman sağlamaya devam ediyordu. Banka, istisnai durumlarda en yoksul ülkelerdeki petrol ve gaz projelerine borç vermeyi düşüneceğini de ekledi. Ancak bu yalnızca yoksulların enerjiye erişmesine yardım ettiği ve proje 2015 Paris İklim Anlaşması uyarınca yapılan sera gazlarını azaltma taahhütleriyle çatışmadığı takdirde olacak.

YENİ DÜNYAYA UYUM

Dünya Bankası, 2019’dan sonra petrol arama ve çıkarma projelerinin finansmanını durdurma kararı aldı. Dünya Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Küresel çok taraflı bir kalkınma kurumu olarak Dünya Bankası Grubu, hızla değişen dünyaya ayak uydurmak için kendi operasyonlarını değiştirmeye devam ediyor. Dünya Bankası Grubu, 2019’dan sonra petrol ve gaz arama ile üretimini finanse etmeyecektir” denildi. Banka yatırımların iklim etkisi hakkında daha fazla veri yayınlayacağını ve hareketi hızlandırmak için diğer gruplarla birlikte çalışacağını da belirtti.

Haberin Devamı

Banka’nın 2017 yıllık raporuna göre, 2017’de 22.6 milyar dolarlık borç vermenin 4.4 milyar doları enerji ve maden çıkarmaya gitti. Dünya Bankası’nın 280 milyar dolarlık varlık tabanının yaklaşık yüzde 2’sini petrol ve gaz yatırımları oluşturuyor. Açıklamaya göre ayrıca, gelecek yıldan başlayarak Dünya Bankası Grubu enerji gibi temel emisyon üreten sektörlerde finanse ettiği yatırım projelerinden gelen sera gazı emisyonlarını rapor edecek. Sonuçlar, 2018 yılının sonlarında ve bundan sonra da her yıl paylaşılacak. Banka ayrıca kredilerinin yüzde 28’inin 2020 yılına kadar iklim değişikliği eylemine gideceğini söyledi. Uzmanlar, Paris Anlaşması’nın ortalama küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme kıyasla iki derece ile sınırlandırma hedefi için temiz enerji teknolojilerine birkaç trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!