Dünya 2011'e böyle girdi

Güncelleme Tarihi:

Dünya 2011e böyle girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 00:00

ABD'deki kar fırtınası, Avrupa'daki soğuk hava dalgası ve Okyanusya'daki su baskınları ve aşırı sıcaklara rağmen dünya genelinde milyarlarca kişi 2011'in gelişini kutladı. Büyük Okyanus'un (Pasifik) minik adası Kiribati sakinleri ise 2010 sayfasını kapatan ilk ülke oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YENİ YILA BÖYLE GİRDİ / FOTO GALERİ

NİŞANTAŞI'NDA YENİ YIL COŞKUSU / WEB TV

İSTANBUL'DA YENİ YIL COŞKUSU / WEB TV

AVUSTRALYA 2011'E MERHABA DEDİ / WEB TV

YENİ ZELANDA 2011'E BÖYLE GİRDİ / WEB TV

HONG KONG 2011'E BÖYLE GİRDİ WEB TV

DÜNYA YENİ YILI  NASIL KARŞILADI / FOTO GALERİ

Dün TSİ 12.00'de 2010'u terk eden Kiribati halkının yaklaşık 6 bin mensubu kiliselerde toplanarak yeni yıla girdi. 2011'i ilk karşılayan ülkelerden Yeni Zelanda'da da yeni yıl coşkuyla kutlandı.

Avustralya'da yılbaşı hazırlıkları, kıtanın kuzeydoğusunu etkileyen şimdiye dek görülmemiş su baskınları yüzünden etkilense de kutlamalar coşkusundan bir şey kaybetmedi. TSİ 15.00'de yeni yıla giren Sydney'de ünlü havai fişek gösterisini izlemek üzere 1.5 milyon kişi Sidney limanına akın etti. Yakındaki Bondi Plajı da saatler öncesinden doldu. Rekor sayıdaki katılıma şehirdeki hava koşullarının da iyi olmasının rol oynadığı belirtiliyor. Saatlerce eğlenen kalabalık sabahın erken saatlerine kadar limandan ayrılmayarak 2011 coşkusunu sonuna kadar yaşadı. Bu büyük eğlenceyi yaklaşık bir milyar kişiyse televizyondan canlı olarak izledi.

Haberin Devamı

Kıtanın bir bölümü sular altındayken, Adelaide bölgesi ise gölgede 43 santigrat dereceye ulaşan sıcakla kavrulması yüzünden orman yangını çıkmasından endişe ediliyordu.

ASYA

Asya'da da, Hong Kong'daki havai fişek gösterisine 400 bin civarında kişi katılırken, milyonlarca Japonun da "arınmak" için şintoist tapınaklarına akın etti.

Çin yeni yılı Şubat başında olsa da tüm Asya boyunca Çinliler, Hintliler veya Vietnamlılar 2011'i kutlamayı es geçmedi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Budist geleneğine göre, Bosingak tapınağının çanı 100 bin kişinin önünde 33 kez çalındı.

AVRUPA

Görülmemiş soğuk hava dalgasıyla mücadele eden Avrupa'da da, İngiltere'nin başkenti Londra'da yılın son saniyelerini Big Ben'in çanlarından dinlemek için Thames nehri kıyısı boyunca 250 binden fazla kişi geldi.

Milyonlarca kişi, Roma'daki Kolezyum'da, Berlin'deki Brandenburg kapısında ve Paris'te Şanzelize'de yeni yıl kutlaması için bir araya geldi.

Haberin Devamı

Almanya'nın başkenti Berlin'de 1 Ocak'ta yapılacak ve 8 bin kişinin katılacağı dev kartopu savaşı ise "rayından çıkması" korkusuyla yasaklandı.

Kendi para birimi kurondan vazgeçen küçük Baltık ülkesi Estonya da 2011'e avro ile girdi. Estonya son dönemde sorunlar yaşamasına rağmen Avrupa ortak para birimini seçen 17'nci ülke oldu.

ABD

ABD'nin kuzeydoğusunu vuran ağır kar fırtınasından sonra New York'ta da geleneksel yılbaşı kutlamaları için binlerce kişi, "Dünyanın Kavşağı" olarak tanımlanan Times Meydanı'ndan toplandı.

ABD'nin orta kesimleri, Yeni Meksika'dan Minnesota'ya karlar altında bulunuyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

El Kaide'ye bağlı radikal grupların tehditlerini arttırmaları dolayısıyla, hemen hemen tüm büyük metropollerde geniş güvenlik önlemleri alındı. Moskova'ya 30 bin, Fransa'da da ülke genelinde 54 bin takviye polis görevlendirildi.

Haberin Devamı

Kasım 2008'de kanlı saldırılara hedef olan Hindistan'ın ekonomik başkenti Bombay'da yetkililer, körfezdeki teknelerde kutlamayı yasaklarken, bar, otel ve lokantaların sabah 05.00'e kadar açık kalmasına onay verdi.

UUİ'DE YILBAŞI

Dünya'dan uzakta, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 5 kişilik mürettebatı da, eski ve yeni yıl arasındaki sınırı 16 kez geçti.

Moskova'daki uçuş kontrol merkezine göre, 2011'e ilk kez Kamçatka üzerinde dün TSİ 13.00'de giren mürettebat, son olarak 2010'den 1 Ocak'ta TSİ 12.00'de girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!