Dülük ormanları yanıyor

Hürriyet Haber
28.09.2005 - 00:00 | Son Güncelleme :

Başlığı görüp de sakın paniğe kapılmayın. "Orman yanıyor" derken herhangi bir orman yangınından bahsetmiyorum. Bu deyim, Gazianteplilerin çok güldükleri ve herkese anlattıkları bir fıkra gibi dilden dile geçmiş. Gaziantep’in kurulduğu antik Dülük bölgesindeki bu ormanlık alanda hafta sonu piknik yapmaya giden Antepliler pek tabii ki bolca mangal yakıp kebap pişiriyorlar. Pikniğe gitmeyi çok seven Antepliler, bu piknik sefalarında neredeyse orman yangını olmuş kadar duman çıkardıklarını da itiraf ediyorlar.Aslında eti, özellikle de koyun etini çok sevmelerine rağmen, sebze yemekten de bir türlü vazgeçemiyorlar. Hatta diyebilirim ki, sebzeli ızgara köftenin en güzelini onlar yapıyorlar. Ama benim şaşırdığım bir şey var; Gaziantep erkekleri hafta sonu boyunca kadınları mutfağa sokmuyorlar. Çünkü kebabın ustası onlar. Dürümle yenen ciğer kavurma, cartlak kebabı, patlıcanlı kebap sarmısak kebabı, simit kebabı ve daha niceleriÉ Kebaplar da nefisti ama benim aklım üzüm şırasıyla yapılan cevizli tatlı tarhanada kaldı. İnanamayacaksınız belki ama uçağa binerken bile bu yüzyıllık tatlının tadı vardı damağımda. Bezelyeli tel şehriye pilavı4 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı dolusu tel şehriye 2 tatlı kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı zeytinyağı2 su bardağı et ya da tavuk suyu 1 çay kaşığı tuz, karabiber2 su bardağı konserve bezelye (haşlanmış taze bezelye de kullanabilirsiniz)1 yemek kaşığı soya sosu (nar ekşisi de kullanabilirsiniz)n Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine tel şehriyeyi aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak tel şehriyenin rengi hafifçe kahverengileşmeye başlayıncaya kadar kavurun. Üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyunu hemen aktarın. Su kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi serpiştirip bezelyeyi ilave ettikten sonra karıştırın. Pilavı, kısık ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Üzerine varsa soya sosu ya da nar ekşisi gezdirdikten sonra, tencerenin kapağını tekrar kapatarak 10 dakika dinlendirin. Tahta bir kaşokla yukarıdan aşağıya hafifçe karıştırarak sıcak sıcak servise sunun. Kaymaklı ayva fırında6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi3 adet orta boy ayva 2 su bardağı su 2-3 adet tane karanfil 1 su bardağı toz şeker150 gr taze süt kaymağı (krem şanti de kullanabilirsiniz)n Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ortadan ikiye bölün. rarmamaları için 1 limonun suyunu sıktığınız suya aktarın. Diğer taraftan, 2 su bardağı sıcak su ve karanfil tanelerini orta boy ve geniş bir tencereye aktarın. Ayvaları limonlu sudan alıp, tenceredeki karanfilli suya, oyuk kısımları yukarıya bakacak şekilde yerleştirin. Ayvaların renginin daha pembe olmasını istiyorsanız, tencereye 5-6 adet de ayva çekirdeği atabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatmadan kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Hafifçe yumuşayan ayvaları suyuyla beraber bir fırın kabına aktarın. Üzerine toz şeker serpiştirip, 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra, şurubuyla birlikte servis tabağına aktarıp, üzerine taze kaymak yerleştirerek servise sunun.

Etiketler:

EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün