"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Dülük ormanları yanıyor

Başlığı görüp de sakın paniğe kapılmayın. "Orman yanıyor" derken herhangi bir orman yangınından bahsetmiyorum.

Bu deyim, Gazianteplilerin çok güldükleri ve herkese anlattıkları bir fıkra gibi dilden dile geçmiş. Gaziantep’in kurulduğu antik Dülük bölgesindeki bu ormanlık alanda hafta sonu piknik yapmaya giden Antepliler pek tabii ki bolca mangal yakıp kebap pişiriyorlar. Pikniğe gitmeyi çok seven Antepliler, bu piknik sefalarında neredeyse orman yangını olmuş kadar duman çıkardıklarını da itiraf ediyorlar.

Aslında eti, özellikle de koyun etini çok sevmelerine rağmen, sebze yemekten de bir türlü vazgeçemiyorlar. Hatta diyebilirim ki, sebzeli ızgara köftenin en güzelini onlar yapıyorlar. Ama benim şaşırdığım bir şey var; Gaziantep erkekleri hafta sonu boyunca kadınları mutfağa sokmuyorlar. Çünkü kebabın ustası onlar. Dürümle yenen ciğer kavurma, cartlak kebabı, patlıcanlı kebap sarmısak kebabı, simit kebabı ve daha niceleriÉ Kebaplar da nefisti ama benim aklım üzüm şırasıyla yapılan cevizli tatlı tarhanada kaldı. İnanamayacaksınız belki ama uçağa binerken bile bu yüzyıllık tatlının tadı vardı damağımda.

Bezelyeli tel şehriye pilavı

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi


2 su bardağı dolusu tel şehriye

2 tatlı kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı et ya da tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 su bardağı konserve bezelye (haşlanmış taze bezelye de kullanabilirsiniz)

1 yemek kaşığı soya sosu

(nar ekşisi de kullanabilirsiniz)


n Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine tel şehriyeyi aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak tel şehriyenin rengi hafifçe kahverengileşmeye başlayıncaya kadar kavurun. Üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyunu hemen aktarın. Su kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi serpiştirip bezelyeyi ilave ettikten sonra karıştırın. Pilavı, kısık ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Üzerine varsa soya sosu ya da nar ekşisi gezdirdikten sonra, tencerenin kapağını tekrar kapatarak 10 dakika dinlendirin. Tahta bir kaşokla yukarıdan aşağıya hafifçe karıştırarak sıcak sıcak servise sunun.


Kaymaklı ayva fırında

6 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 30 dakika


Malzeme listesi


3 adet orta boy ayva

2 su bardağı su

2-3 adet tane karanfil

1 su bardağı toz şeker

150 gr taze süt kaymağı (krem şanti de kullanabilirsiniz)

n Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ortadan ikiye bölün. rarmamaları için 1 limonun suyunu sıktığınız suya aktarın. Diğer taraftan, 2 su bardağı sıcak su ve karanfil tanelerini orta boy ve geniş bir tencereye aktarın. Ayvaları limonlu sudan alıp, tenceredeki karanfilli suya, oyuk kısımları yukarıya bakacak şekilde yerleştirin. Ayvaların renginin daha pembe olmasını istiyorsanız, tencereye 5-6 adet de ayva çekirdeği atabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatmadan kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Hafifçe yumuşayan ayvaları suyuyla beraber bir fırın kabına aktarın. Üzerine toz şeker serpiştirip, 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra, şurubuyla birlikte servis tabağına aktarıp, üzerine taze kaymak yerleştirerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI