Dul eşin aylığı ne zaman kesilir?

Güncelleme Tarihi:

Dul eşin aylığı ne zaman kesilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2013 01:28

Sosyal güvenlik sistemi ve emeklilik uygulamaları hakkında merak ettikleriniz.

Haberin Devamı

1- Ana ve babaya bağlanan aylık oranı nedir?

Sigortalının eş ve yetimlerine bağlanacak aylıkların toplamı ölüm aylığından az olursa, artan bölümü, ana ve babasına(hak ediyorsa)eşit paylar halinde % 25 ini geçmeyecek şekilde ödenir. Sadece birisi aylığa hak kazanıyorsa hissesi % 25 olur.

Bekar şoför olan iki oğlum aynı kaza da vefat etti. İkisinden de aylık bağlanır mı? Yüksel Şen
- Yüksel bey başınız sağ olsun. Eğer bir geliriniz ve mal varlığınız yoksa veya geliriniz asgari ücretin netinden azsa ikisinden de bağlanır. Ancak bunlardan yüksek olanı tam, düşük olanı da yarım alırsınız.

2- Dul eşin aylıkları ne zaman kesilir?

Dul eş evlendiğinde, evlenme tarihini takip eden ay başından kesilir. Evlenme, ölüm veya boşanma nedeniyle son bulursa, kesilen aylık dul eşin talebi ile tekrar bağlanır.

3- Yetim Erkek çocukların aylıkları ne zaman kesilir?

Erkek çocuklara bağlanan aylıklar; Yetim çocuğa, yurtiçinde veya dışında, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanırsa, 18 yaşını, orta öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurdukları tarihi izleyen ödeme dönemi başından kesilir.

4- Yetim Kız çocukların aylıkları ne zaman kesilir?

Yurtiçinde veya dışında çalışmaya başladıklarında, kendi sigortalılığından gelir veya aylık bağlandığında, evlendikleri tarihi izleyen ödeme dönemi başından kesilir.

5- Yetim Malul çocukların yaşlılık aylıkları ne zaman kesilir?

İşe girdiklerinde, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlandığında, SGK çalışma gücü kaybının % 60 ın altına indiğini tespit ederse, yeni rapor tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren kesilir.

6- Peki yetim kız, erkek ve malüllerin aylıkları ne zaman kesilmez?

Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde çalışmalarda, aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim görmelerde ve Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılımlardaki çalışmalarda kesilmez.

7- Ana ve babanın aylıkları ne zaman kesilir?

Ana ve babaya bağlanan ölüm aylıkları; eş ve çocuklardan artan hissenin bulunmadığı (65 yaşın üstündeki ana ve babalar hariç), her türlü kazancı asgari ücretin net tutarını aştığında (SGK tespit ederse) kesilir.

8- Ölen Sigortalının yakınlarına aylık bağlanamıyor ise yatırılmış primleri yanacak mı?

Yanmaz. SGK ölüm sigortasından aylık bağlanma şartlarını tamamlayamayanlara yatırdığı primleri toptan olarak şartları taşıyan eşine, çocuklarına veya ana babasına geri öder.

9- Evlenme ödeneği (çeyiz yardımı) kimlere verilir ve ne kadardır ve nereye başvurulur?

Evlenme ödeneği, SSK ve Bağ-Kurlunun yetimi ayrımı olmaksızın yetim kız çocuklarına, almakta oldukları aylıkların 24 katı olarak ödenir. Bağ-Kur’lulara ilk defa 2008 Ekimden itibaren verilmiştir. SSK ve Emekli Sandığı mensubu olanlar Ankara da SGK SigortalıEmeklilik Daire Başkanlığına, Bağ-Kur mensubu olanlar ise dosyasının bulunduğu il müdürlüklerine yazılı olarak başvurmalıdır.

10- Evlenme ödeneği aldım, boşanırsam SGK benden geri alır mı?

Evlenme ödeneği alan yetim kız çocuğu, evlenmeden önce aldığı aylığının kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde boşanması halinde, SGK ödediği parayı geri almaz, ancak bir yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz. Bu sürenin sonunda tekrar yetim aylığı bağlanır.

Babam SSK emeklisi idi. Babamdan 225 lira yetim aylığı alıyorum. 12.9.2013 de düğünüm var. Ne kadar çeyiz yardımı alırım ve ne yapmalıyım?
- SGK size aylığınızın 24 katı tutarında para öder. Bunun için SGK nın Ankara’daki Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığına başvurmalısınız. 225*24= 5400 lira alırsınız.

Bağ-Kur emeklisi babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum. Evleneceğim, acaba bana da SSK’lıların yetimlerindeki gibi çeyiz yardımı yapılır mı? Aliye Bekçi
- Sayın okurum, Ekim 2008 den önce olsaydı alamazdınız ancak reformla bu hak artık Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocuklarına da verildi. Resmi nikâhı yapınca başvurun. Aldığınız aylığın 24 katı çeyiz yardımı ödenir.

11- Ölüm aylığı almak amacıyla eşlerinden muvazaalı olarak boşanan dullar için nasıl bir düzenleme getirilmiştir?

Bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir ve geçmişe dönük faizi ile birlikte tahsil edilir. Ayrıca genel hükümlere göre suç duyurusunda bulunmak SGK nın takdirindedir.

Haberin Devamı

12 - Birden fazla aylık nasıl hakedilir?

Mümkündür. Bazı istisnalar hariç bağlanacak aylık sayısı ikiyi geçemez. İkiden fazla aylığa hak kazanılsa dahi en fazla ödemeye imkan veren iki aylık dışında aylık bağlanmaz. Tek istisnası ise Ekim 2008 den önce (5510 sayılı Kanun) aylık bağlanan statü ile Ekim 2008 den sonra aylık bağlanan statünün farklılığında ikiden fazla dosya üzerinden de aylık ödenebilmektedir. Bu konuyu tablo halinde ele alalım;

SSK’lı olan ilk eşim 2003 yılında öldü, evlendiğim memur emeklisi 2.eşimde 2007 yılında öldü, ardından evlendiğim Bağ-Kur emeklisi 3.eşimde geçen ay öldü. Ben şimdi hangisinden aylık alacağım. Cennet Kuşcu
- Cennet hanım eşlerinizin ikisinin ölüm tarihleri 1/10/2008 tarihinden önce olduğundan, her üç eşinizden de aylık alabilirsiniz.

Ali bey, bir bayanın kendisi memur emeklisi, kocasından ayrılmış, annesi SSK emeklisiyken 17.04.2008 de, babası da SSK emeklisiyken 18.12.2008 de öldü. Anne ya da babasının emekli maaşını alabilir mi? Ersen Dalgıç
- Ersen hanım, bayanın kendi çalışmalarından dolayı (memur emeklisi) aylığı olduğu için SSK emeklisi ana veya babasından aylık bağlanmaz.

Haberin Devamı


YARIN: KİM, NE ZAMAN EMEKLİ OLACAK? AYRINTILI AÇIKLAMALI TABLOLAR

Dul eşin aylığı ne zaman kesilir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!