Düğünle gelen şok

Güncelleme Tarihi:

Düğünle gelen şok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hafızalardan silinmeyen ölüm davası, bugün yapılacak yılın düğünüyle yine gündeme geldi. Dedemanlar'ın torunu Umut Önal'ı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Melih Turgut, Umut'un kız arkadaşı Yeliz'le bugün dünyaevine giriyor.

Dedeman Şirketler Grubu'nun veliahtı Umut Önal'ın 6 yıl önce ölümüne neden olan ‘‘Kürt Ahmet’’ lakaplı Ahmet Turgut'un oğlu Melih Turgut'un Yeliz Yıldız'la evliliğe karar vermesi, dava dosyasını yeniden gündeme getirdi.

Bugün Melih Turgut'la evlenecek olan Yıldız'ın, öldürülen Umut'un sevgilisi olduğu iddiaları, ‘aşk cinayeti’ kuşkusununu gündeme getirdi. Oğlunun öldüğü günlerde gözyaşlarına boğularak davanın en ince detayına kadar incelenmesi için savaş veren anne Nazire Dedeman'ın avukatı Cem Alptekin, davayı yeniden açacaklarını belirterek, ‘‘Cinayet davasında her ihtimal dikkate alınır. O yaştaki kişiler arasında da aşk gayet doğal bir nedendir. Bu yakın arkadaş çevresi tarafından da bilinmesine rağmen kolluk böyle bir ihtimali dikkate almadı’’ dedi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR DELİL

Cem Alptekin, bu yeni gelişmeler üzerine davayı tekrar açmaya çalışacaklarını kaydederek, ilk yargı sırasında emniyetin tavrı ve polisin iddiaları göz ardı etmesi nedeniyle iade-i mahkemeye gidemediklerini söyledi. Alptekin, hukukun gereği olarak işlemesi gereken prosedürün işlemediğini öne sürdü. Avukat Alptekin şunları söyledi:

‘‘Eğer delillerin karartıldığına ilişkin iddiamız kabul edilir ve iadei mahkemeye ulaşabilirsek bu evlilik kararı çok büyük anlam ifade ediyor, çok önemli bir delil. Usul açısından zamanında gereği yapılmadığı için de bu yargıyı tek başına harekete geçirebilecek bir delil değil. Kaldı ki çok daha önemli delilleri bir yargı önüne taşıdığımız halde adliye uyumaya devam ediyor. Dolayısıyla yargının bu habere karşı da sessiz kalacağını öngörmek mümkün.’’

DELİLLER KARARTILDI

Olayın kaza olduğuna karar verilmesinden sonraki aşamadan sonra davayı aldığını söyleyen Alptekin şunları ekledi:

‘‘Zamanında iki gencin duygusal ilişki içinde oldukları bir bayan, bugün sanık olan kişinin eşi olabiliyor. Bu iki gencin çok iyi arkadaş oldukları Turgut ailesi tarafından da iddia ediliyordu. İki iyi arkadaş arasında böyle bir gelişme beklenmez. Davada yeniden yargılamayı sağlayabilirsek, tanıklar yeniden dinlenecektir. Yeliz Yıldız ve diğer tanıklar dinlenecektir ve daha başka ipuçlarıyla birlikte durum yeniden değerlendirilecektir. Bu açıdan çok önemli bir ipucudur. Af yasası bile yeniden yargılamayı engellemeyecektir. ’’

Nazire Dedeman'ın daha önce bu konuda herhangi bir iddiada bulunmadığını hatırlatan Alptekin, cinayet iddiasını ilk defa cumhuriyet savcılığının ortaya attığının kaydederek, ‘‘Nazire Hanım bu iddianın doğruluğunu kanıtlamak için uğraştı. İlginç olan savcılığın kendi iddiasının arkasında duramayışıdır. Yalnız Nazire Hanım bir Yeliz meselesinin varlığını biliyor ve öldürme nedenlerinden birinin bu olabileceği ihtimalini her zaman dikkate alıyordu’’ dedi.

KAZA DENİLMİŞTİ

Davada olayın kaza olduğuna karar verilmişti. Daha sonraki davalarda öne sürülen iddialar ise Türkiye'de oldukça geniş yankı uyandırmıştı. Yaşanan yeni gelişmeler davanın daha uzun süre kafalarda soru işareti bırakacağını gösteriyor. Melih Turgut ve eskiden Umut Önal'ın kız arkadaşı olduğu söylenen Yeliz Yıldız'ın yarın dünyaevine girecekleri haberi, ‘‘Olay, aşk nedeniyle işlenen bir cinayet miydi?’’ sorusunu akıllara getirdi.

Acılı anne: Cinayeti kazaya çevirdiler

Oğlu Umut Önal'ın 1993'te öldürülmesinden sonra uzun süre suskun kalan Nazire Dedeman, cinayetle suçlanan Melih Turgut'un 1997'de sonuçlanan davada 18 milyon lira para cezasına çarptırılmasının ardından sessizliğini bozmuştu. Oğlunun ölümünün ‘kaza’ olmadığını belirten Dedeman, ‘‘Saygı duyduğum hukuk sistemine artık güvenmiyorum. Cinayeti kazaya çevirdiler’’ demişti.

Olayın yaşandığı evin tespit tutanağında imzası olan polis Erdal Durmaz'ın adının ‘Söylemez Çetesi’ davasına karıştığını gündeme getiren Dedeman, keşif yapılmadan evin sanık yakınlarına teslim edildiğini ortaya çıkarmıştı.

BABA’NIN SAVUNMASI

Öte yandan Melih Turgut’un babası Ahmet Turgut, oğlunun suçsuz olduğunu savunmuştu. Yeraltı dünyasında ‘Kürt Ahmet’ lakabıyla tanınan Ahmet Turgut, ‘Umut oğlumun çok sevdiği arkadaşıydı. Tabancasını temizlerken kaza sonucu onu vurdu’ demişti.

Yeliz: Evet Umut'la çıktım

Melih Turgut'la dünya evine girmeye hazırlanan Yeliz Yıldız, telefon görüşmesinde Umut Önal'la yıllarca önce çıktığını inkar etmedi. Yeliz Yıldız, daha sonra ‘‘Umut Önal, Ankara TED Koleji'nde benim sınıf arkadaşımdı. Lise ikinci sınıfın başında iki ay kadar birlikte çıktık. Kaç sene boyunca aynı okulda, aynı sınıftaydık. Bunun dışında hiçbir şeyim yok’’ dedi. Melih Turgut'un Umut Önal'ı kendisi yüzünden öldürdüğü iddiasına çok üzüldüğünü söyleyen Yeliz Yıldız, ayrıca Umut Önal'ın ölmeden önce iki yıldır başka bir kız arkadaşıyla çıktığını söyledi. Umut'un, olay olduğu dönemde de aynı kızla beraber olduğunu söyleyen Yeliz Yıldız, ‘‘Melih'le lise son sınıf sıralarında tanıştık ama Melih'le çıkmaya başlamam Umut'la Melih'in olayından sonraydı.’’ dedi. Yeliz Yıldız, Melih Turgut'la Amerika'dan döndükten sonra evlenmeye karar verdiklerini söyledi. Şu anda 22 yaşında olan olayın kahramanı Yeliz Yıldız, Ankara'nın ünlü müteahhitlerinden ve Marmaris Aqua Otel'in sahibi Sedat Yıldız'ın kızı. Olaydan sonra Amerika'da tahsiline devam eden Yeliz Yıldız, uzun süre bu ülkede kaldıktan sonra bir süre önce tekrar Türkiye'ye döndü. Umut Önal'ı Yeliz nedeniyle öldürdüğü iddia edilen Melih Turgut da davanın ardından Amerika'ya gitmişti. Melih Turgut ve Yeliz Yıldız'ın Amerika'da samimi oldukları ve evlenmeye karar verdikleri söyleniyor. Ciyayetin işlendiği dönemde Yeliz Yıldız ve Umut Önal'ın Ankara TED Koleji'nde okudukları, Melih Turgut'un ise Yükseliş Koleji'nde öğrenim yaptığı öğrenildi.

Gelin adayına milyarlık gelinlik

FRANSIZ DANTELİNDEN

Gelin adayı Yeliz Yıldız, bugün düğününde ipek ve Fransız dantelinden yapılmış etek bluz bir gelinlik giyecek. 4,5 metre uzunluğunda duvağı bulunan, incilerle süslü gelinliğin milyarlarca liraya malolduğu belirtildi. Çift evlendikten sonra balayı için Bali'ye gidecekler.

KORUMALARINA ALDIRDI

Yeliz, gelinliğini almaya kendisi gitmedi. Bir yakınıyla birlikte damadın korumaları giderek gelinliği aldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katılacağı ve Turgut'ların sahip oldukları Kurtuluş Parkı tesislerinde yapılacak olan düğün için de korumalar arttırıldı.

DÜĞÜNDE MEVLİT OKUNACAK

Düğün aslında daha önceki bir tarihte gerçekleşecek ve İbrahim Tatlıses gibi ünlü sanatçılar da katılacaktı. Ancak yaşanan deprem felaketi nedeniyle düğün bugüne ertelendi. Düğünde mevlit okunacak ve müzik çalınmayacak.

Dostluğu bozan uğursuz gece

1993'te anne ve babasının ayrılmasının ardından çok iyi anlaştığı arkadaşı Melih Yıldız'ın evine taşınan Umut Önal, 28 Eylül 1993 akşamı Yıldız'ın silahından çıkan tek kurşunla can verdi. Çankaya Turan Güneş Bulvarı 61/3 numaradaki evde meydana gelen olayda, Melih Turgut, iddiaya göre ruhsatsız tabancasını temizlerken, silahtan çıkan kurşun, ev arkadaşı 17 yaşındaki Önal'ın kalbine saplandı. Umut Önal, olay yerinde can verirken, yeraltı dünyasında Kürt Ahmet lakabıyla tanınan Ahmet Turgut'un oğlu olan Melih Turgut, yargılama sonucu 38 gün tutuklu kaldı. 18 milyon lira kefaletle de salıverildi.

Emniyet, olaydan hemen sonra sanık Turgut'un da öne sürdüğü şekilde silahın ‘temizlerken kaza sonucu ateş aldığını’ açıkladı. Ancak Dedeman Ailesi sürekli cinayet kuşkusunu dile getirdi.

Öte yandan Önal'ın cesedinde yapılan ön otopsi, cinayet şüphesini güçlendirdi. Otopsi raporunda, silahtan çıkan kurşunun, kalbinde 7 santimlik bir delik açtığı Önal'ın vücudunda darp izleri olduğu açıklandı. Önal'ın bir dişinin kırık, bir ön dişinin sallandığı ve dudağının da yarık olduğu tespit edildi.

Umut Önal

Türkiye'nin köklü holdinglerinden Dedeman Şirketler Grubu'nun ‘veliahtı’ Umut Önal, çok sevdiği can arkadaşı Melih Turgut'un silahından çıkan tek kurşunla can verdi. 17 yaşında yaşamını yitiren Umut yaşasaydı bugün Dedeman Holding'de önemli görevler üstlenecekti. Umut'un genç yaşta esrarengiz bir şekilde ölümü, ünlü aileyi yasa boğdu.

Melih Turgut

‘Kürt Ahmet’ lakaplı Ahmet Turgut'un oğlu Melih Turgut'un silahından çıkan kurşun Umut'un kalbine saplandı. Olayın kaza olduğunu söyleyen Turgut, sadece 38 gün hapis yattı, 18 milyon lira ödeyerek salıverildi. Bilkent Üniversitesi'ndeki öğrenimini yarım bırakan Melih, bir bar açtı. Daha sonra ABD'ye giden 24 yaşındaki Melih, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye döndü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!