Düğünde takılan altınların satılması

SORU: Düğünde takılanlar altınları satınca, elde edilen paralar için vergi ödenecek mi?

Haberin Devamı

Selçuk ASLAN /Afyon

YANIT: Düğünde takılan altınların edinilmesi ve elden çıkarılması vergiye tabi değildir. Sadece takılar değil, başlık, çeyiz hatta drahomalar da (erkeğe verilen başlık parası) vergiye tabi değil (Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu madde 4/c). Ancak hemen belirtelim, gayrimenkuller Veraset ve İntikal Vergisine tabi.

İki liralık balona 200 TL ceza olur mu?

SORU: Yıllardır bakkallık yapmaktayım. Geçenlerde bir çocuğa balon sattım. Biraz sonra Maliyeci yanında çocukla beraber geldi. “Hani bunun fişi?” diye sordu. Olmadığını öğrenince, tutanak tuttu. “Şimdi sana 200 TL ceza gelecek” dedi. Anlamadım, 2 liralık balona 200 TL ceza olur mu?
Ahmet Şirin /ANKARA

YANIT: Evet, olur.
İster 25 kuruşluk çiklete, ister 2 liralık balona fiş kesilmesin, düzenlenmeyen her yazar kasa fişi için 200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.

Haberin Devamı

Şirket ortağına borç verilen para

SORU: Şirketimizin büyük hissedarının, şirkete iki milyon liranın üzerinde borcu var. İşin doğrusu, bunların hepsi onun çektiği paralar değil. Belgesiz harcamaları da onun hesabına yazıyoruz. Bu olaydan dolayı başımız ağrır mı?
S.T. /Bursa

YANIT: Ağrır, hem de ne ağrır... 1. Bu olay Transfer Fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı sayılır ve cezalı kurumlar vergisi uygulanır. 2. Ortağa kâr dağıtımı kabul edilir ve yüzde 15 stopaja tabi tutulur. 3. Kâr dağıtımının yarısı 25 bin TL’yi aşarsa beyanı gerekir. 4. Yüzde 18 KDV uygulanır.  Görüldüğü gibi, olay son derece ciddi...

Arkadaşımın kaynanası ile benimkinin farkı ne?

SORU: Arkadaşımın kayınvalidesi, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli olan eşini iki yıl önce kaybetmişti. Lise çağlarından tanıdığı ve “Gençlik aşkım dediği” kişinin de karısı ölünce, üç ay önce onunla ikinci evliliğini yaptı. Bu arada yüklü bir “çeyiz parası” almış. Benim kayınvalidem de işadamı olan kocasını bir yıl önce kaybetti. Bir süre sonra geldi, bizim eve yerleşti. Kayınvalidemde son zamanlarda kuaför makyaj vs. derken bir değişiklikler var. Geçenlerde durup dururken “damat ben evlenirsem çeyiz parası alamazmışım. Senin arkadaşın kayınvalidesi nasıl aldı?” diye sordu. Kafam karıştı, arkadaşın kayınvalidesi ile benimkinin farkı ne?
S.D. /İSTANBUL

Haberin Devamı

YANIT: Arkadaşın kayınvalidesi, TC Emekli Sandığı’ndan “dul aylığı” alıyormuş. Sizin kayınvalide, Bağ-Kur’dan “dul aylığı” alıyor. SSK ve Bağ-Kur’dan dul aylığı alanlara maalesef “Çeyiz parası” verilmiyor. TC Emekli Sandığı ise, 12 aylık tutarında “evlenme ikramiyesi” yani “çeyiz parası” ödüyor.

Defter tasdik ettirmeyene hapis kalktı mı?

SORU: Yeni Türk Ticaret Kanunu ile sayısı 7’ye çıkartılan defterlerden herhangi birinin açılış veya kapanış tasdikini yaptırmayanlara, 73 bin liraya kadar adli para cezası, ödenmezse 730 güne kadar hapis cezası vardı. Son durum ne oldu?
Selçuk COŞKUN /ADANA

YANIT: Kapanış tasdiki yaptırılacak defter sayısı (yevmiye defteri ve karar defteri olarak) ikiye indi. 73 bin lirayı bulabilen “adli para cezası”, 4 bin liraya düşürüldü ve “idari para cezası”na dönüştürüldü. Defter tasdik ettirmeyene uygulanacak “hapis cezası” ise kaldırıldı.

Haberin Devamı

Sekiz dükkânı olan engellinin evi için emlak vergisi ödemeyeceği

SORU: Brüt alanı 200 m2’nin altında bir evim ve kira geliri elde ettiğim 8 dükkânım var. Engelli olmam nedeniyle ev için emlak vergisi ödemezmişim doğru mu?
 Cafer UYKUCU/İSTANBUL

YANIT: Evet, eviniz nedeniyle emlak vergisi ödemezsiniz. Engelli bir kişi, 500 bin lira geliri dahi olsa brüt alanı 200 m2’yi aşmayan konutu için emlak vergisi ödemez. (Bkz. Emlak Vergisi Kanunu, Md.8 ve 57 Seri No.’lu Emlak Vergisi Genel Tebliği)

Yazarın Tüm Yazıları