"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Düğün sezonu biterken

Eylül, genel olarak düğün sezonunun bittiği ay olarak anılabilir sanırım. Bu ay sezonun son düğünleri birbiri ardına sıralanır. Eylülün ortalarına kadar havalar güzel olduğu için neredeyse haftada iki düğüne gittiğim olmuştur.

Düğünlerin bazı önemli anları vardır. Hatta bu anlar için evlenecek çiftlere özel müzikler seçtirilir. İşte onlardan biri de düğün pastasının sahneye getirildiği andır.
Çift, birlikte yapacakları pek çok şeyin simgesi olarak pastayı birlikte keser. Pastanın rengi, dizaynı ve nasıl olacağı tamamen onlara bağlıdır. Kimisi çikolatalı tercih eder, kimisi meyveli. Ama neli olursa olsun, lezzeti görünümü kadar önemlidir.
Bundan 10-15 yıl önceye kadar, düğün pastalarının lezzeti o kadar da önemli değildi. Pasta formalite icabı gelir, çift pastayı kestikten sonra da işlevi kalmazdı.
Oysa şimdi, pastacılık sektöründeki gelişmelerle birlikte düğün pastalarının lezzeti de artmaya başladı. Bu konuda uzmanlaşmış pek çok firma, her damağa ve zevke hitap eden pastalar yapıyor.
Artık pastalar formalite olmaktan çıkıp düğünün tatlı sürprizi haline geldi diye çok mutluyum.

PEYNİRLİ MİLFÖY BÖREĞİ

Dondurulmuş milföy hamurlarını çözülmeleri için tezgahın üzerinde 5 dakika bekletin.
Rendelenmiş peyniri derin bir kaba koyun. Üzerine çok ince kıydığınız dereotunu ve yumurtayı ekleyip iyice karıştırın. Kuru nane ve fesleğeni de ilave edip tekrar harmanlayın.
Milföy hamurlarının ortalarına peynirli harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyup hamurları üçgen şeklinde kapattıktan sonra kenarlarını iyice bastırıp kapatın.
Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp bolca susam serpiştirin. Börekleri hafifçe yağladığınız ya da fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin.
5 dakika önceden ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
NOT: Bu böreğe iç harcı olarak haşlanmış yeşil mercimek de çok yakışır. Yaratıcılığınızı kullanarak kıymalı, patatesli, sebzeli içler de yapabilirsiniz.

MALZEME LİSTESİ

-8 adet kare milföy hamuru
-1 adet yumurta
-1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
-1 demet dereotu
-2 çay kaşığı kuru nane, fesleğen
-1 adet yumurtanın sarısı
-2-3 yemek kaşığı susam

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI