DTP’nin imamı Vasat’çı

Güncelleme Tarihi:

DTP’nin imamı Vasat’çı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 07:00

KUZEY Irak’ta yürütülen operasyonun durdurulması için Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Diyarbakır’da düzenlediği mitingde, Leyla Zana ile birlikte kürsüye çıkan emekli imam Muhittin Eryılmaz’ın emniyetteki sicilinden, radikal dinci örgüt Vasat üyesi olduğu çıktı. Eryılmaz’ın, 1997’de Gaziantep’te İncil satılan Müjde Yayıncılığa bomba atılması olayından sonra polisin Vasat’a yönelik operasyonunda gözaltına alındığı öğrenildi.

ARANIYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP’nin düzenlediği miting sonrasında Eryılmaz hakkında soruşturma başlattı ve gözaltı emri verdi. Ortadan kaybolan Eryılmaz aranıyor.

DİAYDER KURUCUSU

Emniyet birimlerinden edinilen bilgiye göre, Diyarbakır’ın Silvan İlçesi İncesu Köyü nüfusuna kayıtlı Bedo ve Sivi oğlu, 1954 doğumlu Eryılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Şanlıurfa’da açtığı sınavı kazanarak imamlığa başladı. Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi Merkez Camii’nde görev yapan Eryılmaz, 15 Şubat 2001 tarihinde emekliye ayrıldı. Ancak Eryılmaz, emekliye ayrılmadan önce radikal dinci örgüt olan Vasat’ın içinde yer aldı. Eryılmaz, Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER)’in kurucu üyeleri arasında da bulunuyor.

TUTUKLANDI

Emniyetteki bilgiye göre, 14 Eylül 1997 tarihinde Gaziantep’te İstasyon Caddesi’nde açılan kitap fuarının içinde standı bulunan ve İncil satan Müjde Yayıncılığa bombalı saldırı düzenlendi. 1 kişinin öldüğü 24 kişinin yaralandığı saldırı ile ilgili olarak polis, Vasat Grubu’na karşı geniş çaplı operasyon başlattı. Bu operasyon kapsamında, 25 Eylül 1997’de Eryılmaz gözaltına alındı. Eryılmaz, Vasat isimli terör örgütündeki faaliyetleri nedeniyle 30 Eylül 1997 tarihinde tutuklanarak cezaevine konuldu. Eryılmaz, 3 ay tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edildi. Eryılmaz’ın, yargılama sonunda delil yetersizliğinden beraat ettiği bildirildi.

VASAT’TAN TRANSFER

Radikal dinci örgüt Vasat’tan bir süre sonra koptuğu öğrenilen Eryılmaz, daha sonra DTP ile yakınlaştı. Emniyetteki kayıtlara göre Eryılmaz, DTP’nin 16 Aralık 2006’daki "Diyarbakır’dan Ankara’ya seçilmişler yürüyüşü" eylemine de katıldı.

Radikal İslamcı örgüt

Radikal İslamcı Vasat Örgütü, adını Bakara Suresi’nde kullanılan "Vasat" sözcüğünden alıyor. "Orta ümmet ya da dengeli ve hayırlı" anlamına gelen Vasat örgütü 90’lı yılların başında Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş, Malatya’daki faaliyetleriyle ismini duyurdu. Aynı adı taşıyan aylık bir dergi de çıkartan Vasatçılar, 1995’ten itibaren İstanbul’da da örgütlenmeye başladı. Emniyete göre örgütün temellerini şura başkanı olduğu belirlenen ve halen tutuklu bulunan Şahmeran Sarı attı.

Elinde Kuran’la slogan attı

TÜRK ordusunun Irak’ın kuzeyine yönelik kara harekatının durdurulmasını isteyen DTP’nin pazartesi günü Diyarbakır’da düzenlediği yürüyüşte elinde Kuran-ı Kerim’le en öne geçen emekli imam Muhittin Eryılmaz kalabalığı coşturmak için elinden geleni yaptı. Boynuna astığı Kur’an-ı Kerim’i zaman zaman göğsüne basan, zaman zaman da havaya kaldırarak sloganlar atan Eryılmaz bir ara otobüsün üzerine çıktı. Kuran-ı Kerim’i havaya kaldıran emekli imam, "Kuran hakkı için bu savaşı durdurun. Artık insanlar ölmesin" diye seslendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!