DTP grubu çekildi ama istifa etmiyor

DTP hakkında Anayasa Mahkemesi’nin cuma akşamı aldığı kapatma kararının açıklanmasından sonra dün sabah yapılan parti toplantısının ardında Ahmet Türk, “Grubumuz bugünden itibaren Parlamento’dan fiili olarak çekilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Ben bu kararı yasaklanmayan 19 DTP milletvekilinin, daha önce alınan grup kararının aksine, milletvekilliğinden istifa etmeyecekleri şeklinde yorumluyorum. Böylelikle, yasaklanan DTP’nin yasaklanmayan milletvekilleri mücadelelerine demokrasi zemininde devam edeceklerini, illegaliteye cevaz vermeyeceklerini ilan etmiş oluyorlar.

Aldıkları karar doğrudur ve duygusal ortamın hâkimiyeti altında bile akılcı bir karar almaları kutlanması gereken bir olgudur.

* * *

Ancak, aynı açıklamasında Ahmet Türk iki çıkışı ile Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın özünü anlamadığını da gösteriyor:

Türk diyor ki:

Anayasa Mahkemesi’nin siyasi bir karar alarak, statükoyu savunan bir kararla ortaya çıkması barış, kardeşliğe olan inancımıza bir darbe vurmuştur. Bu, hukuki bir karar değildir. Bunun siyasi bir karar olduğunun çok iyi görülmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Ancak, Ahmet Türk hatırlamalıdır ki AİHM İspanya’da Herri Batasuna ve Batasuna partilerinin kapatılmasını (30.06.09) Bask bölgesindeki terörist örgütlerle (ETA) ilişkisi nedeniyle Sözleşme’ye uygun bulmuştur. Karar kesindir. (Rıza Türmen-Milliyet-12.12.09)

Ahmet Türk çok uzağa gitmesin, Ankara’da partisinin genel merkezinin bulunduğu caddede güvendiği bir kişiye önünden geçen ilk 20 vatandaşa “DTP ile PKK arasında bir ilişki var mı?” diye sordursun, sadece 1 kişi “Yoktur!” diye cevap verirse ben kendisine hak vereceğim.

Karar hukukidir ama siyaseten kaotik sonuçlar doğurabilir!

* * *

Ahmet Türk’ün kapatma kararının özünü anlamadığını konuşmasının başka bir yerinde sarf ettiği şu sözler de açıklıyor:

‘Ergenekon terör örgütünün avukatıyım’ diyenler, davayı girip takip edenler hakkında bu ülkede Yargıtay Başsavcısı dava açmıyor ama barışı isteyenlere dava açıyor.”

Ahmet Türk, Deniz Baykal’ın sözlerini hatırlatarak CHP ile ilgili neden kapatma davası açılmadığını sorguluyor. Ahmet Türk devam eden bir davanın sonuçlarını önden ilan edebiliyor, Ergenekon davasında yargılanan insanları mahkeme kararı olmadan terörist olarak kabul ediyor!

Haberin Devamı

Bir siyasi parti liderinin kendi aleyhine verilen kararı sakatlamak uğruna hukuk kavramlarını bu şekilde iğfal edebilmesine çok şaşırdım.

* * *

 Ben Ahmet Türk’ün yumuşak ve diyaloğa açık tavrını daima takdirle izledim. Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararını ilan etmesinin hemen ardından yaptığı açıklama çok olgun bir açıklama idi ve duygusallığın DTP’de şaha kalkmasının doğal olduğu bir ortamda sağduyulu davrandı.

Dün de oğlunu askere yolladıktan hemen sonra çok sakin bir eda içinde açıklamalar yaptı.

* * *

Yeniden yazının başına dönersek:

(Eski) DTP’nin yol haritasının “milletvekilliğinden istifa”yı kapsamaması, yol haritasında muallak yönler olmasına rağmen, doğru ve hayırlı bir karardır.

Haberin Devamı

Ancak, DTP yöneticilerinin terör örgütleri ile irtibatlı siyasi partilerin dünyanın her yerinde kapatıldığını artık anlaması lazım.

 

Yazarın Tüm Yazıları