DT’de son mevsim

NİSAN sonuna vardı varacaktı derken, İzmir Devlet Tiyatrosu perdelerini kapayıverdi. Öteki iki “devlet” sanat kurumu, İzmir Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Senfoni Orkestrası, mayıs ayı boyunca yine izleyicilerle birlikte olacak.

Haberin Devamı

Neden?
Mayıs ayını pek sevmiyor tiyatro sanatçıları herhalde!
Değişen bir şel olmamış
Geçen oyun mevsimi sonu şöyle yazmışım:
“Şu tiyatro mevsimi dedikleri neden Karşıyaka’da daha mayısa varmadan, Konak’ta da mayısın ortasını bulmadan sona erer acaba!”
Bu yıl da değişen bir şey olmamış. Böyledir, bilirim, mayıs geldi mi çoğu sanatçı İzmir’i Afrika sıcakları bastı sanır. Sanır ki, mayıs geldi mi, İzmir’li kendini dışarılara vurur, sevmez kapalı yerlere kendini kapatmaktan, sanat uğruna da olsa.
Kordon’da sefa yapmaya düşkün olanlarla tiyatro sevenlerini birbirine karıştıranlar başka nasıl düşünsün!
Neyse ki, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Senfoni Orkestrası kafa tutuyor mayıs ayına. Gerçekte yok muydu seyircisi İzmir Devlet Tiyatrosu temsillerinin; izleyenleri azaldı da ömrü mayısa varmadan tükendi mi? Sanırım İDT bu tiyatro mevsiminde en dolu günlerini yaşadı. Salonların koltuk sayıları 250’yi geçmese de her temsil neredeyse “kapalı gişe”ye oynadı.
Seyirciye kapı kapama
Ankara Devlet Tiyatrosu 9 sahnesinde, İstanbul 6 sahnesinde mayıs ayında da sürdürüyormuş perdelerini açık tutmayı. Antalya, Adana, Bursa, Erzurum, Konya, Sivas, Trabzon devlet tiyatroları mayıs kapısını aralayanlardan.
Diyarbakır, Van DT.’ları mayısı görememiş. Bir de İzmir DT...
Perdeler kapanırken “kapalı gişe” ile seyirciye kapı kapatmanın herhalde bir açıklaması olmalı.
Ne demeli? İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük kentidir, başı çekecek değil ya!

 

Yazarın Tüm Yazıları