DSÖ: Kuş gribi virüsü gübrede 1 aydan fazla yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

DSÖ: Kuş gribi virüsü gübrede 1 aydan fazla yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 20:49

Haberin Devamı

DSÖ'den yapılan ve kuruluşun internet sayfasında da yayınlanan açıklamada, kuş dışkısının virüsün insanlar ve kuşlar arasında yayılmasının başlıca kaynağı olduğuna işaret edilerek, “çok patojenik olan H5N1 virüsünün, kuş dışkısında 4 santigrad derecede en az 35 gün, 37 derecede de 6 gün yaşayabildiğinin tespit edildiği” belirtildi.

Kümes hayvancılığının özellikle evlerde yapılan tavukçuluğun virüsün başlıca kaynağı olduğuna dikkat çeken DSÖ, hastalığın kuluçka döneminin de 2-3 gün olan normal gripten daha uzun olduğunu, şu anki verilere göre, H5N1 enfeksiyonunun, 2 ila 8 hatta 17 güne varan kuluçka döneminin bulunduğunu kaydetti.

DSÖ açıklamasında, hastalığın ilk belirtilerinin 38 dereceyi aşkın yüksek ateş, ishal, kusma, karın ve göğüs ağrısı, burun ve dişeti kanamaları olduğunu belirterek, H5N1 enfeksiyonuyla tüm hastalarda zatürree ortaya çıktığına işaret etti.

Haberin Devamı

Diğer ortak belirtilerin organlarda, özellikle böbrek ve kalpte fonksiyon bozukluğu olduğunu belirten DSÖ, olası tedavi için Roche firmasının Tamiflu marka ilacını tavsiye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!