Dr. Yanıt

Güncelleme Tarihi:

Dr. Yanıt
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2006 00:00

Hastalıkta ateş neden yükselir?

Yüksek ateşle vücut çoğalmakta olan virüs ve bakteri için uygun bir evsahibi olma özelliğini kaybeder.

YANIT: Yüksek vücut sıcaklığı veya ateş, vücudun bağışıklık sisteminin uyarılması ile ilişkilidir. (Normal sıcaklık 37 derecenin bir altında veya üzerindedir).

Ateş, bulaşıcı mikroplara karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu şekilde vücut çoğalmakta olan virüs ve bakteri için uygun bir evsahibi olma özelliğini kaybeder, çünkü virüs ve bakteriler sıcaklığa karşı çok duyarlıdır.

Ateşin yükselmesinin tek nedeni enfeksiyon değildir. Örneğin amfetamin kullanımı ve alkoliklerin içkiden uzak kalmaları da ateşin yükselmesine yol açabilir. Çevresel stresler de ısı çarpması ve bunlara bağlı olan hastalıklarda önemli bir rol oynar.

Beynin termostatı

Beynin alt tarafında bulunan hipotalamus, beynin termostatı gibi çalışır. Pirojen denilen kanda bulunan biyokimyasal maddeler tarafından tetiklenir. Pirojenler bağışıklık sisteminin potansiyel tehlike olarak tanımladığı bölgeden çıkarak kan dolaşımı içinde yol alır.

Vücut dokusu bazı pirojenleri üretir; patojenlerin pek çoğunun da pirojen ürettiği biliniyor. Hipotalamus pirojenleri tespit ettiği zaman, vücuda, metabolizmayı hızlandırarak daha fazla ısı üretmesini ve bu sıcaklığı periferik (çevresel) kan akışını azaltarak Ğböylece ateş oluşturarak- korumasını söyler.

Çocuklarda ateş yükselmesi daha sık görülür. Bu da bağışıklık sistemlerinin pirojenlere alışık olmamasından kaynaklanır.

Az yemek

"Soğuğu besle, ateşi aç bırak" deyişi ne anlama geliyor? Ateşi olan insanlara çok az yemek verilmesi veya aç bırakılması doğrudur. Ateş sırasında vücudun tüm fonksiyonları artan fizyolojik stres altında çalışır.

Bu sırada sindirimi devreye sokmak, parasempatik sinir sistemini aşırı bir şekilde uyarır. Bu arada sempatik sinir sistemi halihazırda aktif durumdadır.

Sonuç olarak ateş sırasında vücudun, bağırsaklardan emilen bazı maddeleri alerji uyandıran madde olarak algılaması mümkündür.

Son olarak, aşırı ateş Ğnadir de görülse- nöbetleri tetikler, bayılma ve hezeyanlara yol açabilir. Bütün bunlar son yenilen yemeğin etkisiyle meydana gelebilir.

Bazen, vücudun iyiliği için ateş aşırı yükselebilir. Ateş 40.5 dereceye yükseldiği zaman, sözgelimi, yaşamsal vitaminlerin bütünlüğü bozulur. Hücresel stres, kalp krizi, doku nekrozu (çürüyüp, ölmesi), nöbetler ve hezeyanlar ortaya çıkabilir.

Eğer ateş vücudun kendi sıcaklık-düşürme mekanizmasının sınırlarını aşarsa, "soğutma battaniyeleri" veya diğer yöntemler yarar sağlar.

Bu soruyu Indiana Üniversitesi Klinik Aile Hekimliği Yardımcı Profesörü Peter Nalin yanıtladı.

Damarlara stent nasıl yerleştiriliyor?

Ateroma plakaları (lif ve yağ stokları) koroner damarlarını tıkayarak zamanla miyokard enfarktüsüne yol açabilir. Bu damarları ilk baştaki çaplarına kavuşturmak için kardiyolog, lokal anesteziyle, şişebilir bir balonun yardımıyla anjiyoplasti (koroner damarlarının genişlemesi) uygular; bu balonun gerisinde küçük metal bir tüp olan stent bulunur.

Uzmanlar basit anjiyoplastiye kıyasla, stentin sorunun tekrarlamasını engellediğini kaydediyor.

Yirmi yıldır tıp dünyasında kullanılan stent pek çok vakada hasta damarın nakil uygulamasının yerini aldı. Uzmanlar bu işlemin ancak ateroma plakasına erişilemediği ya da damarların çok kötü olduğu durumlarda yararlı olabileceğini belirtiyor.

Stentler diğer kan damarları ve hatta yemek borusunda da kullanılabiliyor

1. Cerrah kasık düzeyinde, uyluk kemiği damarına sonda sokuyor (üstte). Sondanın vücut içindeki seyrini X ışınlarına duyarlı bir kameranın ekranında izliyor.

2. Sonda, damar ağının her kolundaki geçişi yönlendirildikten sonra ateroma plakasının tıkadığı damara varıyor. Cerrah bu aşamada, ucunda inmiş bir balonun etrafına sarılı stentin bulunduğu kateteri sokuyor.

3. Baloncuğu şişirmek için katetere hava enjekte ediliyor. Hacmi büyüyen balon stenti açıyor. Stent metalik gri esnek bir tübe benziyor. Genellikle nikel ve titan alaşımından üretiliyor.

4. Stent gereken ölçüye ulaştığında (2-5 mm) cerrah balonu indirip kateteriyle beraber geri çekiyor. Ateromayı sıkıştıran stent damarı eski çapına kavuşturuyor ve başlangıçtaki kan akışı tekrar başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!