Dr. Yanıt

Hürriyet Haber
10.09.2005 - 00:00 | Son Güncelleme :

Oto ön camındaki buğu neden daha önce temizleniyor?Soru: Dikkatimi çeken bir olay var. Otomobilimdeki havalandırma sistemi, ön camdaki buğuyu, soğutma sistemine kıyasla daha büyük bir hızla temizliyor. Neden?Yanıt: Bunun nedeni, normal havalandırmanın içindeki su molekülleridir.. Havalandırma sisteminin havalandırdığı sıcak havanın içinde, soğuk havada olduğundan daha fazla su buharı vardır. mesela 35 derecedeki 1 kg hava 162 gram su varken, 10 derecedeki havanın içinde yalnızca 86 gram su buharı bulunur. Yani yarı yarıya daha fazla!Otomobilin ön camının iç kısmındaki su yoğunlaşması, aracın içindeki sıcak, nemli havanın soğuk ön cam ile karşılaşması sonucu oluşur. Ön camdaki hava sıcaklığı düşünce, hava, içinde barındırdığı su buharını tutamaz hale gelir ve yoğunlaşma oluşur.Ön camda oluşan buğuyu temizlemek için yoğunlaşan havanın buharlaşması gerekir. Hava ne kadar çok su buharı tutarsa, su buharı basıncı o kadar yüksek olur. Bir yüzeyde su buharının buharlaşıp buharlaşmamasını belirleyen etmen, su buharı basıncının derecesidir. Buharlaşma, çevredeki havanın su buharı basıncını artırır. Bu havanın su buharı basıncı, çevredeki ile aynı düzeye ulaşırsa buharlaşma sona erer.Soğuk ve kuru hava, arabanın havalandırma sistemi yardımı ile içerde dolaştırıldığı zaman bu noktaya nadiren gelinir. Klimanın içeri emdiği hava soğuduğu zaman nemini yitirir ve ön camda buharlaşmanın oluşması için uygun bir su buharı basınç derecesi yaratır. Ön cam, vantilatör yüksek hızda çalışırken daha çabuk temizlenir.Pişmiş salyangoz kabuğundan yavru salyangoz doğar mı?Soru: İlginç bir olay yaşadık fakat buna bir açıklama getiremedik: Pişirilen salyangozu yedikten sonra, boş kabuklardan birini yanımıza aldık; evde yıkadık ve mutfak penceresinin kenarına koyduk, uzun süre orada durdu. Bir süre sonra ise iki yavru salyangoz kabuk üzerinde dolaşıyordu. Bu nasıl oldu?Cevap: Şimdi bilmediğiniz bir noktaya işaret etmek gerek. Fransa’da yaygın olarak yenen salyangoz yemeğinin nasıl yapıldığını bilmediğiniz için, bu olayı açıklayamadınız. Sandığınız gibi salyangoz yemeği kabuğuyla birlikte pişirilmez. Dolayısıyla eve götürdüğünüz kabuktan yavruların çıkması da doğaldır..Salyangozlar yumurtalarını kabuğun iç kısımlarında taşır ve orada döllerler. Salyangoz yemek olarak hazırlanırken, canlı salyangozlar önce kabuklarının içinden çıkartılır, maydanoz, tereyağı ve sarmısak gibi benzeri maddelerle karıştırıldıktan sonra pişirilir. Sonra yeniden bu yemek kabuklarının içine yerleştirilir ve sofraya servisi yapılır.Bu nedenle, kabuğun iç kısımlarında döllenmiş olarak bebek salyangozların sonrada büyüyerek ortaya çıkması doğaldır.Demek büyük ziyafetten kurtulmuşlar!Kırmızı şarabı bir başka kaba boşaltırken tadı değişir mi?Soru: Bir arkadaşım, kırmızı şarabın şişeden doğrudan kadehlere servis yapılması gerektiğini, aksi takdirde tadının değişeceğini söyledi. Bu doğru mu? Yanıt: Hayır değil, arkadaşınız uydurmuş, aslında kırmızı şarabı nötr, yani içine konan maddeyi etkilemeyen bir kaba boşaltıp bir süre sonra oradan kadehlere doldurmak daha çok tercih edilir.. Nedenine gelince: şarabı açtıktan biri süre sonra içmek en iyisidir, çünkü şarabın tadının tam olgunluğa ulaşabilmesi için hava ile temas etmesi, yani oksijenlenmesi gerekir. Şarabı açtıktan sonar bir süre beklenir ki hava ile temas etsin.. Şarabı şişesinden başka bir kaba boşaltmak bu işlemi daha kolaylaştırır taze şarabın tadını olgunlaştırır. Ayrıca bir nokta daha var: Böylece şarabın içindeki posaları da arındırmış olursunuz. Madem konuyu açtınız biraz daha bilgi: 3-10 yaş arasındaki nispeten daha genç kırmızı şaraplar, şişeyi açar açmaz tüketilirse ağızda buruk bir tat bırakır. Çünkü bunlar, yıllanması için oksijensiz bir ortamda muhafaza edilir. Geçen süre içinde şarapta bazı bileşimler oluşur. Bir şarabın aroması, açıldıktan 10-30 dakika içinde değişikliğe uğrar. Şişeden sürahiye boşaltmak bu havalandırma sürecini hızlandırır. Bu da şarabın aromasını artırıcı bir etki yaratır. Çünkü uçucu maddeler serbest kalarak kokuyu yoğunlaştırır. Kap değiştirmek ayrıca şarabın burukluğunu ve sertliğini veren tanenin tadını yumuşatır. Şarap şişesinin mantarını, şarabı kadehlere boşaltmadan 15-60 dakika önce açmak bile, kap değişimi kadar kesin ve hızlı etkiye yol açmaz. Daha eski şaraplarda kap değişimi posalardan kurtulmayı da sağlar. Posalar zararsızdır, ancak şarabın berraklığını yok eder. Genç şaraplardan farklı olarak, yaşlı şaraplar sürahiye boşaltıldıktan sonra hemen içilmelidir.Bir nokta daha: Eskiden kırmızı şarapların oda sıcaklığında içilmesi tavsiye edilirdi, şimdi ise bazı şarapbilirlerin yeni bir tavsiyesi var: Kırmızı şaraplar hafifçe soğutulup içiliyor. Artık keyfe keder bir olay. Ama kesin olan, kırmızı şarabın beyaz şarap gibi veya kadar soğuk içilmemesi gerektiğidir, yoksa şarabın hiçbir aromasını alamayabilirsiniz.

Etiketler:

EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün