Dr.Porsuk: Uyuşturucu bağımlılığı ülke ekonomisine büyük kayıplar veriyor

Güncelleme Tarihi:

Dr.Porsuk: Uyuşturucu bağımlılığı ülke ekonomisine büyük kayıplar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 12:22

Dr.Porsuk: Uyuşturucu bağımlılığı ülke ekonomisine büyük kayıplar veriyor

Haberin Devamı

 

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli)(DHA)-KIRKLARELİ'nin Lüleburgaz ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Önder Porsuk, "Uyuşturucu madde bağımlılığı ülke ekonomisinde de büyük kayıplara neden olmaktadır" dedi.

Yeşilay Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Dr. Önder Porsuk, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunlarından sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olduğunu söyledi. Sigara kullanımına bağlı ölümlerin, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmekte olduğunu belirten Dr. Porsuk, "4207 sayılı yasayla beraber getirilen çeşitli önlemler, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Bu konuda ülkemizin faaliyetleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm ülkelere örnek gösterilmektedir. Alkol bağımlılığı toplumda sosyal, ekonomik ve sağlık açısından yıkıcı ve zararlı etkilere yol açmaktadır. Ayrıca hastalık dışı sebeplerle meydana gelen ölümlerin en önemli nedenlerinden olan trafik kazalarında da alkol kullanımının ciddi payı bulunmaktadır. Uyuşturucu maddelerin bağımlılığının ise genel olarak çeşitli kanserlere, karaciğer harabiyeti, ülser, siroz, felç gibi birçok hastalığa yol açtığı bilinmektedir. Ne yazık ki; tedavi edilmeyen uyuşturucu bağımlılarının çoğu bu hastalıklara yakalanacak kadar bile yaşayamamakta ve aşırı doz ya da kriminal olaylar sebebiyle genç yaşta kaybedilmektedir. Ek olarak uyuşturucu madde bağımlılığı ülke ekonomisinde de büyük kayıplara neden olmaktadır" dedi.

Dr. Porsuk, bakanlığın çalışmalarını anlatarak, "Okullarda gençlere yönelik, çeşitli alanlarda da tüm topluma yönelik eğitimler ve bilinçlendirme toplantıları da yıl boyu sürdürülmektedir. Çeşitli sebeplerle kullanımına başlanılan bağımlılık yapıcı maddeler hakkında 'sadece bir kez deneyeceğim', 'ben asla alışmam', 'ben iradesi zayıf bir insan değilim', 'istediğim zaman bırakırım' tarzındaki yaklaşımlar, bağımlılığa giden yolun başlangıcındaki yanlış inançları oluşturur. Unutulmaması gereken en önemli mesaj bu maddelere alışmanın kolay, kurtulmanın ise zor olduğudur" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!