Dr. Parlak'tan kanser uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Dr. Parlaktan kanser uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 15:49

Dr. Parlak'tan kanser uyarıları

Haberin Devamı

HATAY'da 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle bir açıklama yapan Özel Antakya Defne Hastanesi Radyasyon Onkolojisi doktorlarından Cem Parlak, hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu.
Kanser nedeniyle yılda yaklaşık 140 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Cem Parlak, şunları kaydetti:
"Kanser günümüzde en önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir. Kalp ve damar sistemi hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alır. Her yıl dünya genelinde 14 milyon yeni kanser vakası görülmekte ve 8 milyon insan da kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de yılda yaklaşık 160 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta, yaklaşık 140 bin civarında insanımız da kaybedilmektedir. İlerleyen yıllarda bu sayıların daha da artacağı hesap edildiğine göre kanser toplumsal ciddi bir sağlık problemi olarak düşünülmeli ve bu bakış açısı ile yönetilmelidir."
ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Kanserin en büyük nedeninin çevresel faktörler olduğunu kaydeden Parlak, şöyle devam etti:
"Kanser erken yaşlarda kalıtsal olarak ortaya çıkabilse de olguların büyük kısmında neden çevresel etkenlerdir. Sigara ve alkol kanser nedenleri arasında önemli yer tutar. Ayrıca hepatit B ve C gibi bulaşıcı hastalıklar, hayvansal yağlardan zengin beslenme, sebze ve meyve tüketiminin az olması, obezite ve fiziksel aktiviteden yoksun hayat tarzı da diğer önemli kanser nedenleri arasında yer alır. Tütün ve alkol kullanımının azaltılması, doğru beslenme ve egzersiz konusunda toplumun bilinçlendirilmesi kanserle mücadele konusunda önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır. Sıcak yaz aylarında zararlı güneş ışınlarından korunma ve boya fabrikaları gibi endüstriyel iş kollarında kanserojen kimyasal maddelerle temasın önlenmesi konusunda korunma tedbirlerinin arttırılması kanser riskinin azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır."

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!