Dr. Özlem Aker: Tip 2 diyabet önlenebilir

Güncelleme Tarihi:

Dr. Özlem Aker: Tip 2 diyabet önlenebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2017 13:43

Dr. Özlem Aker: Tip 2 diyabet önlenebilir

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)-DOKTOR Özlem Aker, diyabet tanısı konulmamış kişilerin Tip 2 diyabetli olmalarını önleyecek önlemleri zamanında alma şansı olduğunu belirterek, “Kalori ve yağ alımı kısıtlanır, fiziksel aktivite artırılır ve kilo verilirse prediyabet ilerlemez, hatta geriler. Böylece Tip 2 diyabet ertelenebilir, hatta bazı olgularda da önlenebilir” dedi.
Dr. Aker, diyabetin halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığının değişen yaşam alışkanlıklarıyla paralel biçimde, günden güne arttığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki Tip 2 diyabetli hasta sayısının 1980’de 108 milyon iken, 2014’de 422 milyon olduğuna dikkati çeken DR. Özlem Aker, “Diyabet sıklığı orta ve düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde daha da hızlı artış göstermektedir. Yanlış beslenme, fiziksel hareketsizlik, fazla kilo gibi sebeplerle son yıllarda çocuk ve gençlerde de Tip 2 diyabet görülme sıklığı artmaktadır” dedi.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, henüz diyabet tanısı almayan, prediyabetik bireylerin farkındalığının artırılması amaçlanarak açıklamalarda bulunan Düzen Sağlık Grubu doktorlarından Dr. Özlem Aker,  “Diyabete bağlı sağlık sorunlarını önlemenin yolunun prediyabete ve diyabete doğru tanı koymaktan ve bu süreçleri etkin takip ve tedavi etmekten geçeceği belirterek prediyabet ve Tip 2 diyabet kader değildir, kontrol bizim elimizdedir” dedi.
Prediyabetin, diyabetin bir önceki aşaması olduğunu hatırlatan Dr. Aker şöyle konuştu:
“Dünya üzerinde prediyabetiklerin önemli bir bölümü durumlarının farkında değildir. Bu aşama genellikle fark edilmez. Birçok hasta bu dönemde tanı almaz. Oysa bu dönemde sınırda yüksek şeker değerlerinin de damarlar üzerinde hasar yaratmaya başlayabileceği unutulmamalıdır. Prediyabetli bireylerde kardiyovasküler hastalık riski kan şekeri normal olan bireylere kıyasla 1.5 kat daha fazladır.”
Diyabeti önlemede yaşam şeklinin önemini vurgulayan Aker, “Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut kitle indeksi, sigara kullanmamak gibi tedbirlerle diyabeti önlemek ve diyabete yatkınlığı olan prediyabetik bireylerde diyabete geçiş sürecini yavaşlatmak mümkündür. Kalori ve yağ alımı kısıtlanır, fiziksel aktivite artırılır ve kilo verilirse prediyabet ilerlemez, hatta geriler. Böylece Tip 2 diyabet ertelenebilir, hatta bazı olgularda da önlenebilir” diye konuştu.
“BEN PREDİYABET OLABİLİR MİYİM”
“Unutmayın, prediyabetiniz olduğunu bilirseniz Tip 2 diyabetli olmanızı önleyecek önlemleri zamanında alma şansınız olacaktır” diyen Dr. Özlem Aker, “Ben prediyabet olabilir miyim?” sorusunun yanıtlarını şöyle anlattı:
“Yaşlandıkça ve özellikle kilo aldıkça, prediyabet olma riski artmaktadır. 45 yaşın üzerindeyseniz.  Fazla kiloluysanız. Fiziksel olarak hareketsizseniz. Diyabetli bir ebeveyn ya da kardeşiniz varsa.  Kadınlar için gebeliğe bağlı diyabetiniz olduysa ya da 4 kilogramdan ağır bir bebek dünyaya getirdiyseniz, prediyabet açısından doktorunuza danışılması uygun olur.”
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!