Dr. Ölüm, hastalığını 2 yıl sakladı

Güncelleme Tarihi:

Dr. Ölüm, hastalığını 2 yıl sakladı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 12:24

"Doktor Ölüm" lakabıyla bilinen Body Worlds-Orjinal Vücut Dünyası-Yaşam döngüsü sergisinin mimarı Alman bilim adamı ve anatomist Gunther Von Hagens'in 2 yıl önce parkinson hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Hastalığını geçtiğimiz günlerde açıklayan 64 yaşındaki anatomist Hagens, "Araştırmalarıma göre bu hastalık en kötü hale 9 yıl sonra getiriyor. Demek ki aktif olarak çalışabileceğim 7 yılım var." diye konuştu.

Düzenlediği basın toplantısında hastalığın belirtilerini daha fazla saklayamayacağını itiraf eden Alman doktor, "Ellerim titremeye, konuşmam yavaşlamaya başladı. Hareketlerimi de kontrol etmekte zorlanıyorum. Daha önce sahip olduğum tüm özelliklerimi bir daha geri gelmemek üzere kaybedeceğim. Artık her gün mücadele veriyorum. Hastalık durmaksızın bilinçsizliğe doğru itiyor beni." diye konuştu.

Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson hastalığı, beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı. Genellikle orta yaş hastalığı. Adını hastalığı ilk defa 1817'de titremeli felç olarak tarifleyen James Parkinson'dan aldı. Binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici, tedavisiz iyileşmeyen bir hastalık.

Haberin Devamı

Hastalığın ana temel belirtileri titreme, sertlik ve hareketlerin yavaşlaması. Titreme genellikle başlangıçta tek elde ortaya çıkıyor. Zamanla aynı taraf bacağa ve karşı ele geçebilir. Sıklıkla hastalıktan vücudun bir yarısı baskın olarak etkilenir. Titreme dinlenirken olup, uyurken kaybolur; sinirlilik ve yorgunluk titremeyi arttırır. Hasta, küçük hızlı adımlarla sendeleyerek yürür, hantallaşır, saatlerce oturur. Monoton bir konuşması vardır. Yüz adale faaliyetleri (mimik ve jestler) silinir, donuklaşır.

Hastaların yüzde 40'ında bunama görülür. Kelimelerin son hecesini tekrar eder. Gözünü kırpmaması söylenip, burun köküne vurulunca kırpma hareketini kontrol edemez. Gözlerin yukarıya doğru dakikalar hatta saatlerce kayması da, hastayı çok rahatsız eden bir durumdur.

Tedavisi

Birincisi, hastayı, faydalı aktiviteler ve zihni faaliyetlerle içe kapanık ve cemiyetten ayrı olmaktan korumak.
Ä°kincisi, cerrahi tedavi olup, hastanın ızdırabını azaltmak için kullanılmıştır ve hasta bölgenin, elektrik veya alkolle tahribinden ibarettir. Cerrahi tedaviyle titreme genellikle düzelir, ancak katılık ve hareketlerde gözle görülür bir iyileÅŸme olmaz. Üçüncü ve bugün Parkinson hastalığı'nın esas tedavisi olarak ele alınan tedavi ilaçla tedavidir.Â

Haberin Devamı

İlaç tedavisiyle kas sertliği, titreme, hareketlerdeki yavaşlığın düzelme ihtimali yüksek. Tamamen düzelmese de azalmasını sağlar. Bunun yanında konuşma bozukluğu, donuk yüz ifadesi, yazma bozukluğu, terleme gibi sorunlar da düzelebilir.

Body Worlds'ün mimarı

Hagens tarafından 'plastination' denilen bir yöntemle çürümez hale getirilen 200'den fazla insan bedeni parçasını içeren Dünyaca ünlü Body Worlds-Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü sergisi, 11 Haziran 2010'da İstanbul’da da açılmıştı. 

İnsan vücudunun zarif formunu keşfedip, stres altında ve hastalık zamanında nasıl kırılgan olduğunu ve sağlıklıyken de nasıl müthiş bir güce ulaştığını gösteren sergi, ziyaretçilerin insan bedeninin iç alanlarını ve dış oluşumunu keşfetmesini sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!