Dr. Nilüfer:Çocuğunuzun mahremiyetine ilk siz saygı duyun

Güncelleme Tarihi:

Dr. Nilüfer:Çocuğunuzun mahremiyetine ilk siz saygı duyun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2018 14:21

Dr. Nilüfer:Çocuğunuzun mahremiyetine ilk siz saygı duyun

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)-Cinsel istismarın, ciddi bir sorun ve toplumun kanayan yarası olduğunu belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Uzman Psikolog Dr. Gözde Nilüfer, ebeveynlere önerilerde bulunurken, “Onun mahremiyetine ilk olarak siz saygı duyun”  dedi.

Her kültürde, inançta ve sosyokültürel düzeyde ortaya çıkabilen bir durum olabilen cinsel istismarın, her yaş grubundan çocuğun maruz kalabildiği ciddi bir sorun ve toplumun kanayan yarası olduğunu belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Uzman Psikolog  Dr. Gözde Nilüfer çocukluk dönemi cinsel istismarı konusunda ailelere uyarılarda bulundu.  Çocukların yetiştirilme çağında ebeveynlere düşen görevlerin neler olduğu konusunda bilgiler verdi.

Çocuk istismarı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, çocuğa bir başkası tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan ve çocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen davranışlar” olarak tanımlanıyor. İstismar; ihmal,  duygusal, fiziksel, cinsel istismar olarak birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda en çok gündeme gelen cinsel istismar olmuştur. Cinsel istismar, çocuğa bir başkası tarafından cinsel haz amacıyla yapılan her türlü eylemi kapsıyor .

Bir çocuğun istismara uğraması, psikolojik açıdan onarılması çok derin yaralar açmaktadır. Hayata güvensizlik, içe kapanma, kişilik bozuklukları ve hatta intihar gibi sonuçlara sebep olmaktadır. Çocuk sesini çıkarma gücünü bulamazsa ve bu durum yetişkinler tarafından fark edilip önlem alınmazsa istismar yıllarca tekrarlanabilir. Bu gibi olayların yaşanmaması için öncelikle ailelerin bilinçlenmesi ve çocuklarıyla bu konuda sağlıklı bir iletişim kurmaları çok önemlidir.

VM Medical Park Bursa Hastanesi Uzman Psikolog Gözde Nilüfer, çocuk yetiştirme döneminde ailelere bazı uyarı ve önerilerde bulundu;

“ *Çocuklara iyi davranışla kötü davranışı ayırt edebilmeleri için mahremiyet bilincini aşılayın. Örneğin; çok küçük yaşlardan itibaren başkalarının yanında giydirmeyin. Başkasıyla tuvalete ya da banyoya göndermeyin.

*Ona özel bölgeleri olduğunu anlatın. Onun yaşına uygun bir dil kullanarak iç çamaşırlarının kapattığı bölgelerinin özel bölgeleri olduğunu, bu kısımlara onun izni olmadan kimsenin dokunmaya hakkı olmadığını vurgulayın.

*Onun mahremiyetine ilk olarak siz saygı duyun. Onun bedenine dokunabilmek için izin isteyin.

*Başkalarının onu zorla öpmesine, dokunmasına ya da kucağına oturtmasına izin vermeyin. “İnsanlara ayıp olur” düşüncesi ile onu zorlamayın. Çocuk böylece, taciz gibi durumla karşılaştığında bunun normal olmadığını kavrayacaktır.

*Çocuğunuzu dudağından öpmeyin.

*Yakın çevrenizdeki kişilerin onu sevmesi ya da öpmesi için de çocuğunuzun onayını alın.

*Onun hoşuna gitmeyen durumlarla karşılaştığında çekinmeden, korkmadan size anlatması için cesaretlendirin.

*Kendisine bu gibi davranışlar uygulandığında çığlık atması, varsa etrafından hemen yardım istemesi konusunda bilinçlendirin.

*Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, onun bu konuda hiçbir suçu olmadığını ve bu deneyimin onun için ne kadar zorlayıcı olduğunu ona hatırlatın.

*Çocuklarınızın duygularını size açıkça anlatabilmesi çok önemlidir. Bu nedenle yargılayıcı ya da suçlayıcı olmaktan kaçının.

*Ona hayır deme hakkı olduğunu ve seslerini çıkarabilmeyi öğretin.

*Çocuğunuza kendisini korumayı, sınır çizebilmeyi öğretin.

*Tüm bunları yapabilmesi için, sadece anlatmakla kalmayıp ona rol model olun.

*Özetle, çocuğun vücudunun kendisine ait olduğu ve izinsiz bedenine kimsenin dokunmaya hakkı olmadığı konusunda bilinçlendirin.”

Çocukların, istismara karşı koyacak güce sahip olmadıklarını ve yetişkinlerin onları korumakla yükümlü olduğumuzu belirten Dr. Nilüfer bu gibi durumlarda yetişkinlerin durumun üstünü örtbas etmemesi, konu hakkında açıklıkla destek araması gerektiğini vurguladı. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!