"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Doyurucu ekmek (4) Ekmeğin özü

"Ekmeğin, tarihinde yaşadığı en büyük devrim, mayayla buluşmasıdır" desem yeridir.

Kullandığınız mayaya bağlı olarak, ekmeğiniz ekşi, tuzlu ya da tamamen yeni bir tatta olabilir. Tek bir hamurdan çeşitli lezzetlerde ekmekler yapabilirsiniz. İnsanoğlunun mayayla tanışması tamamen bir tesadüftür; tadına doyulmaz pek çok keşifte olduğu gibi... Açık havada bekletilen hamurun kendi kendine büyüdüğünün ve pişirildiğinde daha lezzetli olduğunun fark edilmesiyle olmuş mayayla tanışmamız. Aslında bu da mikroorganizmaların, sıcak ortamlarda hamurun içeriğindeki malzemelerle beslenerek büyümeleri prensibine dayanıyor. Maya, beslenme işlemi sırasında, undaki nişastayı glikoza dönüştürüyor, ardından da glikoz, alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor. Hamurun içinde deliklerin açılmasının ve kabarmasının sebebi de açığa çıkan bu gazlar. Pişirme esnasında, hamurdaki suyun büyük bölümü ve hamur içinde biriken gazlar buharlaştığı için de ekmek şişkin ve yumuşacık bir hal alıyor. Dahili ve harici kullanımda insan sağlığına çok faydası olan mayayı pek çok şekilde kullanabilirsiniz.

Midyeli patates çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

15-18 adet temizlenmiş midye içi

(taze ya da dondurulmuş)

1 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

1 diş sarmısak

1 çay bardağı pirinç

8 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

(balık suyu ya da kemik suyu da kullanabilirsiniz)

2 adet orta boy patates

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yumurtanın sarısı

Yarım limonun suyu

Patatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın ve tuzlu suda bekletin. Pirinci 2 su bardağı suyla haşlayıp süzün. Margarini orta boy bir tencerede kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ve dövülmüş sarmısağı ekleyip karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Dondurulmuş ya da taze midye içlerini yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın. Yaklaşık 4-5 dakika karıştırarak kavurduktan sonra sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip, (isterseniz yenibahar ve kırmızı toz biber de ekleyebilirsiniz) çorba kaynamaya başlar başlamaz üzerine küp küp doğradığınız patatesleri ve haşlayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Diğer taraftan, terbiye sosunu hazırlamak için; yumurta sarıları ve limon suyunu çukur bir kapta iyice çırpın. Patatesler iyice yumuşayınca, terbiye sosunu da tencereye azar azar ekleyip çorbayı sürekli karıştırın. Birkaç dakika sonra çorbayı ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.

Domatesli kuzu şiş kebap

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

Yarım kg. kuzu şiş

(kuşbaşı doğranmış kuzu eti)

Et terbiye sosu için;

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet limonun suyu

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı kuru kekik

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Domates sosu için;

5-6 adet orta boy domates 

3 diş sarmısak

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

1 yemek kaşığı sirke

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı tozşeker

Ete lezzet katmak ve yumuşatmak amacıyla kullanacağınız terbiye sosunu hazırlamak için; rendelenmiş soğanı derin bir kaba aktarıp üzerine limon suyunu ekleyin. Kekik, tuz ve karabiberi serpip, sütü ilave ettikten sonra kuzu kuşbaşı etini terbiye sosuna bulayarak karıştırın. Eti, üzeri kapalı halde buzdolabında en az 3-4 saat bekletin. Eti buzdolabından çıkarıp ağaç şişlere, her bir şişe beş adet olmak üzere dizin. Şişleri ızgarada ya da mangalda çevirerek pişirin. Domatesli sosu hazırlamak için; zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. İyice ezdiğiniz sarmısakları ekleyip, karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Üzerine, rendelenmiş domatesleri, tuzu ve karabiberi hemen ilave edin. Tozşeker ve sirkeyi de katıp orta ısılı ateşte, domatesler suyunu çekinceye kadar 8-10 dakika pişirin. Kızarttığınız kuzu şişleri servis tabağına alıp, üzerine sıcak haldeki domatesli sosu gezdirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI