"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Doyurucu ekmek (2) Ve hamur suya doydu

Ekmeğin tarihi medeniyetlerin başlangıcına kadar uzanıyor.

Yani bu kısacık yazıda sadece birkaç minik detaydan bahsedebileceğim. Ateşi kullanarak geliştirilen teknik ustalıkların ilk meyvelerinden biri ekmek. İlk başlarda arpa, çavdar, yulaf, fasulye ve mısır gibi taneli tohumların unundan yapılan ekmekler, bitkisel proteinden yana çok zengin olan buğday ununun keşfedilmesiyle günümüzde yapılanlara en yakın halini almış. Kıtlık dönemlerinde kestane unu da oldukça çok kullanılmış. Amerika kıtasında da bizim süs ağacı olarak tanıdığımız yucca bitkisinin yumruları öğütülerek un haline getirilir ekmek yapılırmış. Eski Mısır’da, Antik Yunan’da ekmek hem kutsal hem çok değerli imiş; o kadar ki para yerine bile kullanıldığı dönemler olmuş. Bizde de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tayin ettiği Hızır Bey Çelebi’nin ilk icraatı ekmek fırınlarının temizliğini sağlamak ve ekmek kalitesini belli bir seviyeye yükseltip korumak olmuş. Evliya Çelebi de "Seyahatname"sinde 3 ay boyunca tazeliğini koruyan ekmeklerden bahsediyor, yazdığına göre bu ekmekler deve sırtında ta İran’a kadar gönderilirmiş.

Terbiyeli semizotu çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Yarım kg semizotu

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet ufak boy havuç

1 adet ufak boy patates

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç

2 çay kaşığı tuz, karabiber

12 su bardağı tavuk ya da et suyu

Terbiyesi için

1 adet yumurta

1 adet limonun suyu

4 tatlı kaşığı dolusu un

1 su bardağı soğuk süt

Semizotunun köklerini ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Bir santim eninde doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını büyük bir tencerede kızdırın. İncecik doğradığınız soğanları kızgın yağa aktarıp karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş havuç ve patatesi ekleyip, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurduktan sonra semizotunu tencereye aktarın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 5 dakika hafifçe kavurduğunuz semizotunun üzerine ılık haldeki tavuk ya da et suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpip kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya başlar başlamaz yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Çorbayı, arada sırada karıştırarak pirinç iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan terbiye sosunu hazırlamak için, yumurtayı derin bir kaba kırıp limon suyu ve unu ilave edin. Sütü de ekleyip tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice karıştırın. Çorbayı ocaktan alıp bir taraftan karıştırırken bir taraftan da terbiye sosunu azar azar ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine kızgın yağla karıştırdığınız pul biberi de gezdirebilirsiniz.

Çerkez

tavuğu


8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

1 adet bütün tavuk

2 dilim bayat ekmeğin içi

3 diş sarmısak

1,5 su bardağı ceviz içi

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tavuğu yıkayıp tencereye yerleştirin. Üzerine 4 su bardağı su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp derisini ayıkladıktan sonra çok ufak parçalar halinde didikleyin. Diğer taraftan bayat ekmek içini, ceviz ve sarmısakları mutfak robotunda püre haline getirin. Üzerine 1 su bardağı ılık tavuk suyu, tuz (varsa toz kişniş de katabilirsiniz) ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu harcı didiklediğiniz tavuk parçalarının üzerine aktarıp iyice harmanlayın (karışım çok katı kıvamlı olursa bir miktar daha tavuk suyu ekleyebilirsiniz). Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp, üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave ederek 1 dakika kadar pişirdikten sonra yemeğin üzerine gezdirebilirsiniz.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI