"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Doyurucu ekmek (1)

İnsan dünyaya geldiği dönemin şartlarına öyle çabuk adapte oluyor ve alışıyor ki, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuş kimi şeylerin tarihini ve bugüne gelene kadar geçirdiği değişimleri fark etmiyoruz bile.

Mesela Türk halkı sofrasının olmazsa olmazı ekmek, bahsettiğim duruma çok iyi bir örnek. Ekmek artık evlerde pişirilmiyor, çoğu kez pişirildiğine tanık bile olmuyoruz; ekmek fırınları en çok o enfes pidelerin pişirildiği Ramazan ayı dönemlerinde ziyaret ediliyor. Oysa hem bizim kültürümüzdeki hem de insanlık tarihindeki yeri öyle büyük ki ekmeğin, tarihsel kanıtlarıyla insan uygarlığının başlangıç noktalarından biri bile sayılabilir. İnsan tarafından geliştirilen ilk teknik ustalığın, ateşin ürünü ekmek ve tıpkı diğer insan üretimleri gibi o da keşfedilmesinin ardından gelişmeye uğramış. Hem hazırlanma hem de pişirme metotlarıyla ilk halinden neredeyse tamamen farklı bir hal almış zamanla. Bu hafta sizlere, bize çok tanıdık olan ekmeğin tanımadığınız yönlerinden bahsetmeye çalışacağım; umarım tadını beğenirsiniz.

Sosisli yoğurtlu çorba

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

2,5 yemek kaşığı un

6 su bardağı et ya da tavuk suyu

3 tatlı kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta

2 adet orta boy sosis

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane, fesleğen

Tereyağı ve zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup, et ya da tavuk suyunun 5 bardağını ekleyin. Ancak bunları yaparken ocağın altı sönük olmalı. Diğer taraftan, kalan et ya da tavuk suyunu, yoğurdu, unu ve yumurtayı çukur bir kapta mikserle 2-3 dakika, pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Üzerine tuz, karabiber ve isterseniz kuru nane ve fesleğeni de ekleyin. Çorba tenceresindeki malzemeye yoğurtlu harcı ilave ettikten sonra, ocağın altını yakarak orta ısıya ayarlayın. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladığında tavla zarı formunda doğradığınız sosisleri de ekleyerek, 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Hamsi omleti

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1/2 kg hamsi

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 su bardağı mısır unu (galeta unu da kullanabilirsiniz)

4 adet yumurta

1 adet limonun suyu

Hamsilerin başlarını ve kılçıklarını çıkarıp ayıkladıktan sonra yıkayın. Bir süzgece koyup iyice süzdüğünüz hamsileri derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiber serpip karıştırın. Sıvıyağın 1 yemek kaşığı kadarını alıp 25-30 santim çapındaki yuvarlak bir fırın kabını yağlayın. Diğer taraftan, mısır unu ya da galeta ununu bir tabağa yayın. Hamsileri tabaktaki una iyice bulayıp yağlanmış fırın kabına, kuyrukları dışa bakacak şekilde ve yuvarlak oluşturarak dizin. Kalan sıvıyağı da üzerlerine gezdirin. Yumurtaları geniş ve derin bir kaba kırın. Üzerine çay kaşığının ucuyla tuz ekleyip limon suyunu ilave ettikten sonra, çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız yumurtalı karışımı hamsilerin üzerine gezdirin. Hamsi omletini 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirip çıkarın. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber ve ince kıyılmış maydanoz da ekledikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI