Down sendromlu Ayşegül devletten kadro bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Down sendromlu Ayşegül devletten kadro bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 00:00

Ayşegül Kara ‘Yaşamaz, uğraşmayın’ diyenlere inat, önce hayata tutundu. Sonra diğer çocuklarla ilk, orta, lise ve nihayet üniversitede okudu, cilt bakım uzmanı oldu. Gerçekleştiremediği tek hayali var: İş

Haberin Devamı

Ayşegül’ün (22) anne-babası İsmail ile Serpil Kara, down sendromlu kızlarını hiç gizlemedi. Tam tersine olabildiğince yaşıtlarının arasında tutmaya çalıştı. İkisi de öğretmendi ama diğer çocuklarla birlikte eğitim aldırabilmek için çok uğraşmaları gerekti. Ayşegül uğraşları boşa çıkarmadı. İlk, ardından ortaokulu bitirmeyi başardı.
Lise çağında benzer sorunlarla karşılaştılar. ‘Zihinsel engelli’ olduğu için lise kapısından çevrildiler. Aile yılmadı, öğretmenleri ikna etti, İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesi’nin Kuaförlük Bölümü’ne yazdırdılar Ayşegül’ü. Lise hayatı kolay değildi. Öğrencilerden çok öğretmenler orada işi olmadığını düşünüyordu. Annesi Serpil Kara, her gün kızıyla birlikte okula gitti, not tuttu, eve geldiklerinde ödevlerini yaptırdı. Bazen arkadaşları Ayşegül’ün evine gelerek onu çalıştırdı. Genç kız, emeklerin hakkını verdi, sınavların üstesinden geldi. Başarısından ötürü Çukurova Üniversitesi’nin iki yıllık Meslek Yüksek Okulu Cilt Bakım ve Güzellik Bölümü’ne dikey geçiş yapma hakkı kazandı. Yine annesinin desteğiyle mezun oldu. Oradan aldığı diplomaya, Çıraklık Eğitim Merkezi’nden ustalık ve usta öğreticilik, Halk Eğitim Merkezi’nden İngilizce ve bilgasayar sertifikalarını ekledi. Stajlarını tamamladı.

Haberin Devamı

ÖZÜRLÜ KPSS’Sİ ÖSMM’Yİ GEÇTİ

Maalesef tüm bunlar iş bulmasına yetmedi. Bir proje kapsamında Adana’daki Down Cafe’de haftada iki gün çalışıyor. Ama onun arzusu düzenli ve sürekli bir iş. İlk adımı attı, ÖSMM sınavına girdi. 68.90 puan aldı. İlk atamalarda atanamadı. Şimdi atanacak yedi bin memur arasında yer alıp alamayacağını merakla bekliyor. Ayşegül “Ben üzerime düşeni yaptım, şimdi sıra devlette” diyor. Anne Serpil Kara da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kendi kurumlarında eğitim alan down sendromluları istihdam edebileceğini, Ayşegül’ün huzurevlerinde, çocuk esirgeme kurumlarında kuaförlük yapabileceğini söylüyor.

KROMOZOM SAYMAYIN

Down sendromluların nedeni 21. kromozomdaki  bir sorun. Bu soruna atıfla “Gerçek dostlar kromozom saymaz” diyen Down Sendromu Derneği yarın bir yürüyüş düzenliyor. Yürüyüş saat 15.00’te Galatasaray’dan başlayacak, Tünel’e kadar sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!