Dövizli askerlikte kapsam genişliyor

Güncelleme Tarihi:

Dövizli askerlikte kapsam genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 10:13

TBMM’ye sunulan teklifin kapsamı genişletilerek, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına sağlanan dövizle askerlik, tüm hak sahipleri için 6 bin Euro’dan bin Euro’ya indiriliyor. 3 yıl yurtdışında işçi ya da işveren olarak bulunan herkes bu haktan yararlanabilecek. Gerekçe ise 6 bin Euro veremeyenlerin vatandaşlıktan çıkmak istemesi.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na AK Partili vekillerin imzasıyla verilen önergeyle, yasa teklifinde bulunan düzenlemenin kapsamı genişletiliyor.


Teklifin ilk halinde sadece çifte vatandaşlar için 6 bin Euro’luk bedelin bin Euro’ya indirilmesi öngörülüyordu. Önerge ile 6 bin Euro’ya bedelli askerlik yapma hakkı bulunan bütün gurbetçiler ve Türk vatandaşları bu kapsama alındı.

125 BİNDEN 557 BİNE ÇIKIYOR

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, değişiklikle 125 bin kişiyle sınırlı olan düzenlemeden yararlanabilecek kişi sayısı 557 bine çıktı. Düzenlemeye göre, yurtdışında üç yıl boyunca işçi ya da işveren olarak oturduğunu belgeleyenler, çifte vatandaş olup olmadıklarına bakılmaksızın 38 yaşına kadar başvurmaları durumunda bin Euro döviz ödemek suretiyle askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Komisyonda bu değişikliğin gerekçesi olarak, yurdışında yaşayan gençlerin 6 bin Euro ödeyecek durumda olmadığı için Türk vatandaşlığından çıkması gösterildi. Düzenlemenin Türk vatandaşlığından çıkışı yavaşlatacağı belirtildi.

Haberin Devamı

TARTIŞMA YARATTI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eleştirileri yanıtlarken, çifte vatandaşlığa sahip 90 bin yükümlünün, 6 bin Euro’luk dövizli askerlik bedelini ödeyemedikleri için Türk vatandaşlığından çıkmak istediklerini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:

“Kişinin 3 çocuğu varsa, 18 bin Euro eder. Oradaki Türklerin durumu, ‘6 bin Euro ne ki?’ şeklinde değil. Nasıl Türkiye’de işsizlik varsa, Almanya’da, İngiltere’de, İspanya’da da var. Askerlik veya dövizle askerlik bedelinin yüksekliği gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığından çıkma eğilimi vakıadır.”

MHP’li üyeler terörle mücadele varken indirime tepki gösterirken, CHP’li Zekeriya Temizel, bir vatandaşın, “Askerliği ucuzlatıyor musunuz?” diye sorduğunu söyledi, HDP’li Garo Paylan ise kamu vicdanını rahatsız eden bir mesele olduğunu söyledi.

Yasa tasarısını Almanya kökenli İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu duyururken yine Avrupa teşkilatlanmalarında çalışmış olan Metin Külünk de önceki akşam bir kağıda el yazısı ile yazdığı notu sosyal medyadan paylaştı.

Haberin Devamı

MUSTAFA YENEROĞLU AÇIKLAMA YAPTI

Dövizle askerlik kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, ‘‘Dövizle askerlik bedeli konusunda yurt dışındaki vatandaşlarımızın ihtiyacı doğrultusunda gerekli adım atıldı. Bedel, vatandaşlarımızın hukuki şartları ve ekonomik durumları dikkate alınarak 1000 Euro’ya düşürülüyor.’’ açıklamasında bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tüm bu hususlar dikkate alınarak, bedelin 6000 Euro’dan 1000 Euro’ya düşürülmesini içeren önerge kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda ele alınacak kanun tasarısının yasalaşmasıyla yurt dışındaki yükümlüler üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde çalışmış olmak şartıyla 1.000 Euro ödemeleri hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır. Yeni düzenlemeyle 39 yaş üzeri ve şu anda cezalı pozisyondaki vatandaşlarımız da 1000 Euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle uzun süredir gündemde olan dövizle askerlik konusuna yurt dışındaki vatandaşlarımızın toplumsal ve ekonomik durumlarına uygun bir şekilde köklü bir çözüm getirilecek, ülkemizle olan bağlarını güçlendirici yönde adım atılmış olacaktır.’’ dedi.

Metin Külünk önceki akşam bir kağıda el yazısı ile yazdığı notu sosyal medyadan paylaştı.



 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!