Dövizle kira Türkiye'ye özel

Güncelleme Tarihi:

Dövizle kira Türkiyeye özel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 21:00

Alışveriş merkezlerindeki (AVM) döviz ile alınan kiraları eleştiren DeFacto’nun CEO’su İhsan Ateş, “16 ülkede mağazamız var. Yurtdışındaki AVM’lerde kira için yerel para birimi kullanılıyor. Rusya’da ruble, Katar’da riyal ile kira ödüyoruz. Dolar ve Euro ile kiralar sadece Türkiye’ye özel” dedi.

Haberin Devamı

SON yıllarda mağaza sayısını hızla arttıran ve Türkiye’nin en büyük hazır giyim markaları arasına giren DeFacto, 2017’de yurtdışına çıkarma yapacak. Yurtdışındaki 100’üncü mağazasını Fas’ta açan DeFacto’nun CEO’su İhsan Ateş, “2016’yı 419 mağaza ile kapatıyoruz. 2017’de 125 milyon TL’lik yatırım yapacağız. Yurtdışında 70’in üzerinde mağaza açmayı planlıyoruz. Bugün 16 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Bu ülkelerin birçoğunda AVM’lerde yer alıyoruz. Ancak hiç bir ülkede AVM kiralarını dövizle vermiyoruz. Rusya’da Ruble, Katar’da Riyal. O ülkenin para birimi üzerinden kira anlaşması yapıyoruz. Ama Türkiye’de dolar ve Euro. Bu durum sadece bize özel. Böyle dönemde TL’ye dönmek önemli” dedi.

FAS’A 15 YENİ MAĞAZA

DeFacto’nun davetlisi olarak katıldığımız Fas’taki mağaza açılışında konuşan İhsan Ateş, şunları söyledi: “Gelecek yıl yurtdışı gelirlerinin genel ciro içerisinde yüzde 20 paya sahip olmasını planlıyoruz. Gelecek yıl Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgeleri başta olmak üzere, var olduğumuz pazarlarda derinleşmeyi ve 20 yeni ülkeye girmeyi, yurtdışında 70 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. Kazakistan’daki dağıtım merkezimizin kapasitesini artıracağız. Fas, Güney Irak, Mısır ve Rusya’da açılacak 4 yeni dağıtım merkezini de 2017 yatırım planımıza aldık. Fas’taki ilk mağazamızı 2015 yılında açtık. Talep fazla olunca 1 yılda 4 mağaza açtık. Bu kapsamda 2017 yılı boyunca 15 yeni mağaza daha açarak ülke genelinde 20 mağaza olacağız.”

Haberin Devamı

2 MİLYARLIK NÜFUS

İhsan Ateş, “2025 yılında ciromuzu 11 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz. 50 ülkede 1200’ün üzerinde mağazaya ulaşmayı ve 10 yıllık perspektifte 100’den fazla ülkede de e-ticaretle faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Sadece 2017 yılında e-ticaret platformları ve mağazalarımız aracılığıyla 2 milyar nüfusa ulaşma hedefimiz var. Globalleşme, sadece yurt dışında mağaza açmak demek değil. Global pazarlama stratejileri geliştirerek her coğrafyada müşteri beklentilerini iyi anlamak, yerel pazarın ihtiyaçlarına uygun ürünleri sunmak demek. Amazon üzerinden 2016’da ABD’de 46 eyalete satış yaptık. ABD’de aralarında Miami, New York, Houston, Orlando, Seattle, Los Angeles’ın da bulunduğu 193 şehirde DeFacto giyen müşterilerimiz var” dedi.

Haberin Devamı

ROMANYA VE SIRBİSTAN

Avrupa’nın önemli moda markalarından C&A’in Türkiye’deki mağazalarını devralma işleminin sonuna geldiklerini de hatırlatan İhsan Ateş, “C&A mağazalarını devralmıştık. Burada yaptığımız çalışmalarda 24 mağazanın 16 tanesi Defacto oldu. 4 mağaza ile de değişim için son noktaya gelindi. Yurtdışında Romanya ve Sırbistan’da satın alma yapabiliriz. Bu alanda girişimlerimiz var. 2019 yılında da borsaya açılmayı planlıyoruz” dedi.

EN ÇOK BAĞDAT KAZANDIRIYOR

DÜNYADA en çok ciro yapan mağazalarının Irak’ın Başkenti Bağdat’ta olduğunu söyleyen İhsan Ateş, “Bugün Bağdat’ta 3 mağazamız bulunuyor. Bu mağazalar dünyada en çok ciro yaptığımız şubeler arasında. Bir mağazanın cirosu 2-3 milyon lira arasında değişiyor. Bunun dışında Fas, Katar gibi ülkelerde de önemli cirolara ulaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

4’ÜNCÜ FABRİKA BATMAN’A YAPILACAK

TÜRKİYE’de 3 fabrikaları bulunduğunu belirten İhsan Ateş, “4’üncü fabrika için çalışmalarımız başladı. İstanbul, Sivas ve Batman’da fabrikalarımız var. 4’üncü fabrika için teşvikleri bekliyoruz. Batman’da 2’nci fabrika yatırımını hayata geçireceğiz. Bu alanda yaptığımız çalışmalar çok önemli. Daha çok kazak üretimine odaklanacağımız yeni yatırımı kısa sürede açıklayacağız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!