Döversen tabii ki çağırmazlar

Güncelleme Tarihi:

Döversen tabii ki çağırmazlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2005 01:55

Biz maçlardan sonra hakemlerimizi dövüyoruz, haşat ediyoruz. Hakemlerimiz birçok sahadan kafaları sargılı, yara bere içinde ayrıldı. FIFA ve UEFA bu durumda bizim hakemleri nasıl istesin.

BİRİNCİ Süper Lig'e süper önlemler geliyor. Artık önüne gelen herkes Süper Lig'in değerlerine sataşmayacak, karalamak gibi bir amaçla ligimize saldırmayacak.

Bu marka korunacak!

Futbol Federasyonu Başkanvekili Hasan Doğan, HÜRRİYET'e yeni uygulamalarla ilgili açıklamalar yaparken, bir noktanın ısrarla altını çizdi...

Niyetimiz kesinlikle kimseye ceza vermek değil, ekonomiye bir değer üreten futbola sahip çıkmak.

Doğan
daha sonra, yeni uygulamaları çarpıcı başlıklarla tek tek sıraladı...

Süper Lig'in marka değerini düşürücü açıklamalarda bulunan kulüp yöneticileri kesinlikle cezalandırılacak.

Meydanın boş olmadığını herkese göstereceğiz. Tüm düşmanlıkları ortadan kaldırmak için gereken önlemleri alacağız.

Şike konusunda hareket alanımızı genişleteceğiz. Elimiz kolumuz bağlı kalmamalı. Oluşturacağımız Şike Tahkik Kurulu sürekli ve aktif olmalı.

Tribünlerdeki terörü önlememiz için, taraftarların elinde bulunan dümeni biz alacağız.

Hakemlerimiz de Süper Lig'in bir değeri. Onların Avrupa'da maç yönetmeleri için gerekli tüm önlemleri alacağız. Onların gelişi güzel hırpalanmasına izin vermeyeceğiz.

Futbol Federasyonu Başkanvekili Hasan Doğan bunları söyledikten sonra her bir yeni uygulama ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Ve diğer konulara da değinerek düşüncelerini şöyle özetledi...

"Hep söylüyoruz, "Türk futbolu ilerliyor, Avrupa'da başarılar yakın" diyoruz. Peki hakemlerimiz nerede? Adamlar bizim hakemlerimizi çağırırlar mı? Biz maçlardan sonra hakemlerimizi haşat ediyoruz. Hakemlerimiz birçok maçtan kafaları sargılı, yara bere içinde ayrıldı. FIFA ve UEFA bu durumda bizim hakemleri niye istesin? Onların yerinde kim olsa öyle yapar.

Futbol Federasyonu'nda en büyük eksiklik kurumsallıktır. Kurumsallık fazla olmadığı için federasyon sık sık gündeme geliyor. Avrupa'da böyle değil. Oralarda çoğu kişi federasyon başkanının ismini bile bilmez. Ama Türkiye'deki gibi, herkes futbola bir şekilde müdahale ederse şimdiki durumlar yaşanır. Bunları ortadan kaldırmamız gerek.

Futbol Federasyonu proje üreten bir yer olmalı. Gerekli birimleri kurduk. Hedeflerimiz var. Bunları mutlaka gerçekleştireceğiz. Bakın A Milli Takım'a alttan futbolcu gelmiyor. Şu anki Ümit Milli Takım'dan kaç futbolcu sayabilirsiniz, ileride A Milli Takım'da oynayabilecek. Biz yapacağımız çalışmalarla bu tür sorunları ortadan kaldıracağız.

Türkiye Kupası'nı bir Şampiyonlar Ligi havasına sokmak istedik. Bunun için öncelikle bir Türkiye Kupası Marşı besteletmek ve maçlardan önce bunu yayınlamak istiyoruz. Ayrıca, tıpkı Şampiyonlar Ligi'ndeki gibi maçlardan önce orta alanda dalgalanan bayrak gibi çeşitli görsel şovlar da planlıyoruz.

İstiklal Marşı ile ilgili son günlerde süpekülasyonlar yapılıyor. İstiklal Marşı'nın okunacağı yerler sadece milli maçlar olmalı. Lig karşılaşmalarında İstiklal Marşı okunduğu zaman istenmedik olaylara şahit oluyoruz. Artık buna bir son vermeliyiz.

Şiddet sadece tribünde değil her yerde var. Mesela iyi bir Fenerbahçeli olmak, Galatasaray düşmanlığı ile anılıyor. Veya bunun tam tersi. Tribünlerdeki terörü muhakkak bitirmeliyiz. Bunun için de tribünlerdeki fanatik taraftarların elinde bulunan dümeni almamız lazım. Mağlubiyetlerde kulüplerin basılmaması gerek. Futbolcular ve teknik direktörler artık tartaklanmamalı. Bu yönden Lütfen kampanyasının büyük etkisi olduğuna inanıyoruz. Artık bilinçleniyoruz. Bakın Fenerbahçe-Beşiktaş maçı oynandı. Fenerbahçe yenildi ama, seyircisi rakip takımı alkışlarla uğurladı. Meydanın boş olmadığını herkese göstermemiz gerek. İlk önce ortamı düzelteceğiz.

Şike için süper yetki istiyoruz

Şike Tahkik Kurulu’nun yetkileri sınırlı. Ne telefon kayıtlarını inceleyebiliyor, ne de kimseyi ifade almaya çağırabiliyor. Bu sorun muhakkak çözülmeli.

FUTBOL Federasyonu olarak, şikeyi önleyici çalışmalar konusunda rahat değiliz. Şike Tahkik Kurulumuz var, ama yetkileri ve hareket alanı son derece sınırlı. Bu kurul, ne telefon kayıtlarını inceleyebiliyor, ne de kimseyi ifade almaya çağırabiliyor. Mesela Akçaabat Sebat-Kayseri maçında bir şeyler olduğu söylendi. GSM şirketinden kayıtları istedik, "Yetkiniz yok" diyerek bizi geri çevirdiler. Bu durumda hiçbir şeyi ortaya çıkaramazsınız. Halbuki Şike Tahkik Kurulu'nun süper yetkilerle donatılması lazım.

Bu konuya çözüm bulması için önümüzdeki günlerde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ile görüşeceğiz. Gerekli yasal değişikliği yaparak Şike Tahkik Kurulu'na süper yetkiler vermesini isteyeceğiz. Ayrıca Şike Tahkik Kurulu'nun sürekli ve sabit olması lazım. Yalnızca bir söylenti çıkınca toplanmamalı. Devamlı işbaşında olup, araştırma yapmalı.

Artık korsan hakem kalmayacak

HER yılın ocak ayında binin üzerinde takım Antalya'ya kamp yapmaya geliyor. Bu zamana kadar bu takımlara ne kılavuzluk yapan olmuş, ne de maçlarına hakem tahsis edilmiş. Lisanslı hakem bulunmadığı için, garsonlara hatta Rusya'dan gelen amatör hakemlere bile maç yönettirilmiş. Artık böyle şeyler yaşanmayacak. Antalya'ya gelen takımlar havalimanında çiçeklerle karşılanacak, kendilerine broşürler dağıtılacak ve en önemlisi de yapacakları hazırlık maçları için hakem tahsis edilecek.

Milli Takım'dan dört yıl sonra başarı bekliyoruz

MİLLİ
takımların başına Fatih Terim'i getirmekle en doğru kararı verdik. Çok güzel şeyler yapacağına inanıyoruz. Ancak, A Milli Takım'dan hemen başarı beklemek biraz acelecilik olur. Geçmiş yıllara bakarsak, Terim'in çok uzun süren sabırlı çalışmadan sonra Milli Takım'da başarıya ulaştığını görüyoruz. O zaman temeli atılan takım, Avrupa Şampiyonası finallerine kaldı ve son olarak da Dünya üçüncüsü oldu.

Fatih Terim yeni geldi ve zamana ihtiyacı var. Onun bilgisine ve tecrübesine güveniyoruz. Tabii ki bütün hedefleri sonuna kadar kovalayacaktır. Ama biz temelleri yeni atılan şu anki Milli Takım'dan dört yıl sonra başarı bekliyoruz.

Yöneticiler ceza alacak

Süper Lig bir markadır. Herkes bu markaya sahip çıkmalı, korumalı. Bundan böyle Süper Lig'in marka değerini düşürücü açıklamalarda bulunan herkesi, bunlara kulüp yöneticileri de dahil, cezalandıracağız.

BİRİNCİ Süper Lig ve Türkiye Kupası birer marka olmalı. Futbol Federasyonu olarak bizim öncelikli çalışmamız bu yöndeydi. Yeni bir disiplin yönetmeliği hazırladık. Eski devirler geride kaldı. Futbol artık bir değer. Sahip olduğumuz bu değeri hep birlikte korumalıyız. Maçlardan sonra herkes bir şeyler söylüyor; hakemi, federasyonu suçluyorlar. Ama farkına varmadan sahip olduğumuz değeri düşürüyorlar.

Yeni disiplin yönetmeliğiyle Süper Lig'in marka değerini düşürücü açıklamalarda bulunanları -ki bunlara kulüp yöneticileri de dahil- cezalandıracağız. Ama burada asıl amacımızın ceza vermek olmadığını, sadece ligin marka değerini korumak olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye artık bir marka, ekonomik değer olan futboluna sahip çıkmayı öğrenmelidir.

Koltuksuz ve ışıksız stada maç yok

STATLARIMIZA tıpkı oteller gibi yıldızlar veriyoruz. BJK İnönü ve Atatürk Olimpiyat statları 5 yıldızlık. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı da bittiğinde 5 yıldızlı olacak. Süper Lig'deki 18 takımın 16'sının statları yeterli yıldızı aldı. Sadece Vestel Manisaspor ve Sivasspor'un statları yıldız alamadı. Ama onlar da çalışmalarını yapıyor. Sivasspor, stadı bitene kadar ligin ilk yarısında kendi sahasında oynayacağı maçları Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapacak. Vestel Manisaspor da gerekli tadilat çalışmalarını yürütüyor. Bundan sonra koltuğu ve ışıklandırması olmayan statlarda maç oynanmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!