Dota 2'ye yeni başlayanlar aman dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Dota 2ye yeni başlayanlar aman dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 14:10

Dota 2'ye yeni başlayanlardansanız bazı noktaları mutlaka göze almanız gerekiyor! İşte yeni başlayanlar için minik bir Dota 2 rehberi...

Haberin Devamı

Dota 2 oyuncular arasında fırtına gibi esiyor. Yeni başlayanlar ise Dota 2'de ne yapacağını bilmiyor. Oyuna başlarken ilk dikkat edeceğiniz nokta bot'lara karşı oynamak. Bu şekilde kendinizi geliştirmeniz ve oyuna alışmanız daha kolay. Diğer yandan oyuna alıştığınızı düşünmeye başladığınızda artık normal maçlara çıkabilirsiniz.

Last hit zamanla gelişir. Normal maçtan önce lobi oyunu kurup oynayacağınız hero ile 5 dakika boyunca hiç creep kaçırmamaya odaklanarak geliştirebilirsiniz. Normal oyunda yeni başlayanlar last hit'e odaklanırsa minimap’e bakamıyor. Bu nedenle 5 dakikalık ufak lobi train'lerinden sonra oyuna girerseniz daha iyi olur.

Twitch yayını izlemek de iyi derecede Dota 2 konusunda sizi geliştirebilir elbette. 

"Radiant" ve "Dire". Haritanın güneybatı kısmında yer alan Radiant bölgesi iyiliği temsil edercesine yeşillik ve hayat doludur. Haritanın kuzeybatısında yer alan Dire ise Radiant'ın aksine hayalet orman görünümünde adeta cehennemi temsil eder. Tarafları tanıttığımıza göre oyunun amacına geçebiliriz. Normal bir Dota 2 oyununda bu iki tarafta da 5'er oyuncu bulunur. Bu beş oyuncu karşı tarafın beş oyuncusuna üstünlük kurmaya çalışır ve sonuçta da her iki takımın sıkıca korunana Ancient'larından birinin yıkılmasıyla oyun son bulur ve Karşı tarafın Ancient'ını yıkan takım oyunu kazanır.

Dota 2ye yeni başlayanlar aman dikkat

Haberin Devamı

Bu amaca ulaşmak için en önemli olan kısım tabii ki hero yani kahraman seçimi. Her oyunun başında bir kerelik seçebildiğimiz kahramanların her birinin oyunda bir rolü ve güçlü olduğu bir "attribute" yani nitelik bulunuyor. Şu an yanlış saymadıysam Dota 2'de tamı tamına 99 farklı kahraman bulunmakta. Bu kahramanlar niteliklerine göre üçe ayrılıyor; strength (güç), agility (çeviklik) ve intelligence (zeka). 

Başlangıçta her kahramanda bu üç nitelikten belirli sayılarda bulunur ve her seviye atlamada bu nitelikler kahramana özel olarak yükselir. Ama bu niteliklerin biri kahramanın ana niteliğidir ve ana niteliğin sayısının artması kahramana attack damage yani hasar puanı kazandırır. Bunların dışında üç niteliğin her kahraman değişmeyen getirileri vardır. Strength niteliğinin 1 puan artması kahramanımıza maximum health yani canını 19 HP artırır ayrıca saniyede 0.03 HP regeneration yani yenileme sağlar. Agility niteliği ise 7 puanda bir kahramanımızın Armor yanı kalkanını 1 puan artırır ve her bir agility puanı kahramanımızın saldırı hızını (attack speed) 1 puan artırır. Ve son olarak intelligence niteliğinin her bir puanı yetenekleri kullanmamız için gereken mana havuzunu 13 puan artırır ve saniyede 0.04 Mana puanı yenileme sağlar. Ana niteliğine göre kahramanlar belirli rollere bürünür ve de oynanış özellikleri kazanır.

Haberin Devamı

Kahramanlarımızın belirli rollere bürünmesinde çeşitli etkenler vardır. Kahramanın ana niteliği ve yeteneklerinin yanında saldırı türü de önemlidir. Oyunda iki tür normal (yetenek kullanmadan) saldırı türü vardır; Melee (yakından saldırı yapan) ve range (belli bir mesafeden saldırı yapan). Melee kahramanlar istisnalar dışında genelde strength ve agility ana nitelikli kahramanlardan oluşurken, range kahramanlar yine istisnalar dışında intelligence ve agility ana nitelikli kahramanlardan oluşur. Saldırı türlerinden sonra artık kahramanların rollerinden bahsedebiliriz.

Oyunda 10'u ana rol ve 2'si yan rol olmak üzere toplamda 12 farklı rol bulunmaktadır. Bir kahramanın birden fazla rolü olabilir. Şimdilik sadece isim olarak vereceğim rollere ilerleyen haftalarda detaylı bir bakış atacağız. Rollerin isimleri; ana roller Lane Support, Carry, Disabler, Ganker, Nuker, Initiator, Jungler, Pusher, Roamer, Durable; yan roller Escape ve Support. Takımdaki beş kişi bu rollere göre takımını kurar ve karşı tarafı yenmeye çalışır. Peki oyunda kazanmaya giden yolda ne yapmamız gerekiyor?

Haberin Devamı

Yeni bir oyuna başlayıp kahramanlar seçildikten sonra oyun bir buçuk dakikalık geri sayımdan sonra başlıyor. Oyunda bildiğiniz gibi üç koridor bulunuyor. Kahramanlar bu koridorlara ve de gerekirse ormana rollerine göre dağılıyorlar. Oyunun 0.00 saniyesinde ilk creep dalgası ile oyun resmen başlıyor. İlk dalga ile HP'si fazla ama atağı düşük olan üç adet melee creep ve 1 adet mana havuzu bulunan atağı fazla HP'si düşük bir adet range creep spawn olur ve creep'ler her 30 saniye de bir spawn olup koridor boyunca ölene kadar ilerler ve düşmanlarla savaşırlar. Her yedinci dalgada creep spawn'ına bir adet siege (sanırım mancınık diyebiliriz) creep katılır. Bu siege creep'in özelliği diğerlerine göre kulelere ve binalara daha fazla vurması ve daha çok HP bulundurmasıdır. Bu creep'ler bizler kahramanların en önemli altın kaynağımızdır. Her ne kadar kahramanlarımız 4 saniyede 5 gold kazansa da oyunu domine edecek olan item'lara sahip olabilmek için bu creep'lere son vuruşu yapıp para biriktirmemiz gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!